În ce priveşte casele gospodarilor, la puţine am putut observa că s-a făcut curăţenia de primăvară. Marea majoritate au curţile pline cu gunoaie de la animale sau depozitate fel de fel de lucruri inutile, adunate după principiul omului strângător că poate îmi va trebui cândva. Am văzut vilişoare cu parter şi etaj văruite în culori ochioase dar curtea plină cu fel de fel de resturi de furaje sau gunoi de grajd. Privindu-le, îţi dai seama că de fapt stăpânii lor sunt nişte scăpătaţi vanitoşi care şi-au dorit să-i impresioneze pe vecini cu o casă arătoasă dar n-au reuşit să depăşească şi condiţia de sătean obişnuit cu curtea mizerabilă.
Întoarcerea spre Botoşani am făcut-o pe un traseu pe care n-am circulat de vreo trei ani., respectiv Călăraşi Bogdăneşti -. Rânghileşti Tudor Vladimirescu Albeşti cu ieşire la drumul naţional în Truşeşti. Am avut motive temeinice să parcurg acest traseu pentru că voiam să văd cu proprii ochi starea în care se află un important conac al marii familii de boieri armeni Goilav, conac situat în Rânghileşti. Despre acest conac voi reveni cu un reportaj separat pentru că situaţia creată este una interesantă.
De la ieşirea din satul Rânghileşti, la vreo 3 km distanţă, se află un aşa numit pod de lut. Este vorba de un pod creat de oameni prin depozitarea de pământ care să umple o vale ce crea mari necazuri în vremurile ploioase, făcând trecerea văii aproape imposibilă. Podul de lut se află pe raza comunei Santa Mare, comună condusă de liberalul Viorel Relinshi începând cu anul 2000. Omul este iute la

Ei bine, năbădăiosul primar n-a mai trecut de mulţi ani pe la podul de lut. Dacă ar fi trecut ar fi descoperit că toate gunoaiele menajere şi de grajd ale sătenilor din Rânghileşti sunt depozitate aici, formând o vastă groapă de gunoi (foto 1). Nici comisarii de la Garda de Mediu n-au dat prin această zonă, că dacă ajungeau nu scăpa primarul liberal de o amendă consistentă. Norocul chiorului, s-ar putea spune, dar mei degrabă cred că este vorba de indiferenţa şi incompetenţa comisarilor de la Mediu.,
De cum treci hotarul dintre comuna Santa Mare şi păşeşti, la propriu, în comuna Albeşti, drumul este asfaltat. M-am bucurat că primarul comunei Albeşti, învăţătorul Mihai Amarandei, a reuşit să asfalteze un drum care duce spre cel mai izolat sat din judeţul Botoşani, satul Tudor Vladimirescu. Bucuria avea să ţină doar vreun kilometru pentru că am dat de o altă groapă de gunoi, improvizată de această dată de sătenii din Tudor Vladimirescu. L-am găsit pe un sătean cum descărca gunoaiele din căruţă (foto 2). Un câmp impresionant stă acoperit de gunoaie, pungile de plastic fluturând falnic în vânt.
Obligaţi de directiva europeană să desfiinţeze gropile de gunoi şi să asigure colectarea gunoiului menajer în sistem centralizat, primarii comunelor s-au trezit puşi în situaţia de a aplica taxă pe colectarea gunoiului, taxă care i-a nemulţumit pe sătenii obişnuiţi să arunce gunoiul în fundul grădinii, în uliţa din faţa casei sau la margine de sat.
Le recomand comisarilor de la Garda de Mediu să facă şi ei acest traseu şi vor descoperi cât de inventivi sunt gospodarii satelor când este vorba de a-şi arunca gunoaiele din jurul casei şi cât de indiferenţi sunt primarii care ar trebui să respecte legea.
Sper ca Doina Federovici, nevasta şoferului ajunsă senator şi preşedintele PSD Botoşani să dea voie comisarilor să aplice amenzi inclusiv primarilor PSD, ca să nu ajungem în situaţia de a ne amenda UE, pentru că amenda europeană care se numără în milioane de euro o vom plăti cu toţii, urmând a fi inclusă în taxa de salubrizare care şi aşa a ajuns de nesuportat..
Tradiţia spune că luna aprilie este luna curăţeniei. Pe la începutul lunii mai voi reface traseul pentru a mă convinge dacă este aşa sau prefectul Dan Şlincu a avut fierbinţeli când a cerut primarilor să facă curăţenie prin comune.