Elena Negru este patroana societăţii Crina Com SRL din Truşeşti. În Truşeşti ea are un magazin alimentar şi un café-bar. Nu ştie cu ce-a greşit şi când, dar ştie că după amiaza zilei de 20 noiembrie 2007 i-a fost una de coşmar, zi pe care n-o va uita prea repede.
Pe când la Inspecţia Sanitară de Stat se termină programul de lucru, unităţile comerciale ale Elenei Negru din Truşeşti au fost cuprinse într-un control igienico-sanitar începând cu ora 15.00. De ce acest control la sfârşitul programului de lucru Negru nu ştie. În lipsa sa, peste angajaţii aflaţi la lucru au năvălit val-vârtej, fără a se legitima, medicii Mihai Alexandru şi Felicia Beleca. De menţionat că medicul Mihai Alexandru, stomatolog de specialitate, este director executiv adjunct medical la Autoritatea de Sănătate Publică şi nu are competenţe să desfăşoare astfel de controale, care intră în atribuţiunile medicilor epidemiologi inspectori din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat. În ce-o priveşte pe Felicia Beleca, aceasta este angajată în cadrul ISS, dar are atribuţiuni de a controla unităţile sanitare şi nu pe cele comerciale.
Cei doi au dat buzna peste angajaţi şi au început să-i ameninţe şi să strige la ei că-i bagă în puşcărie, fără însă a le explica cu ce-au greşit. Au plecat, pentru a reveni în jurul orei 20.30 însoţiţi de către doi agenţi de poliţie. De această dată în unitate era şi patroana Elena Negru.
Din nou medicii Mihai Alexandru şi Felicia Beleca au început să ţipe la gestionari şi le-au impus să scrie pe hârtie numele a patru sortimente de iaurt cum că ar fi expirate. Gestionarele au susţinut că iaurtul, aşa cum indica şi eticheta de pe ambalaj, nu este expirat şi au refuzat să declare în scris cum voiau cei doi. Iată cum descrie Elena Negru ce-a urmat: „Poliţiştii au rămas în maşină iar eu împreună cu inspectorii ne-am deplasat în biroul unităţii. Aici inspectorii au cerut, în faţa mea, gestionarei de la bar să semneze procesul verbal, fără ca să-i permită să-l citească, motiv pentru care aceasta a refuzat. Mi-şa cerut mie să-l semnez în aceleaşi condiţii ca şi în cazul gestionarei, iar eu am refuzat să semnez un act despre a cărui conţinut nu ştiam nimic.”
Văzându-se refuzaţi în a li se semna un proces verbal, fără ca semnatarul să aibă voie să le lectureze „opera”, medicii Alexandru şi Beleca au trecut de la ameninţări la şantaj. Ei i-au promis lui Negru că dacă semnează actul, îi vor aplica o amendă de 4.000 lei (40 milioane lei vechi) dar nu-i vor suspenda activitatea barului. Patroana refuzând şi acest „avantaj”, medicii au dat-o afară din propriul său birou şi s-au aşezat la masă pentru a rescrie actul de control.
După altă oră, adică aproape la ora 21.00, patroana a fost chemată chemată din nou în birou. I s-au pus în faţă două procese verbale de constatare a contravenţiilor, somând-o să le semneze, tot fără a avea voie să le citească. Medicii se aşteptau la un refuz, aşa că au scris pe actele în cauză „refuză să semneze”. În final, patroana a primit două amenzi consistente iar activitatea barului i-a fost suspendată.
Despre profesionismul medicului Beleca şi calitatea sa de funcţionar public de stat plătit din banii contribuabililor, inclusiv ai patroanei din Truşeşti, aflăm de la patroană: „În timpul controlului dr. Beleca a avut un comportament neprofesional în sensul că dacă ceream vreo clarificare sau explicaţie vizavi de lucrurile pe care dumneaei le considera necorespunzătoare, de fiecare dată îmi spunea că informaţia costă. Să înţeleg că atitudinea pe care a manifestat-o, precum şi soluţia sancţionării şi suspendării activităţii cafe-barului a fost motivată şi de faptul că nu am plătit informaţiile?”
Dacă luăm de bune şi alte informaţii care ne-au parvenit la redacţie în aceste zile, din care rezultă că medicul Beleca se manifestă dur cu cei controlaţi, după care „negociază” cu patronii concluziile finale, avem şi răspunsul la întrebarea patroanei din Truşeşti.
Patroana Negru consideră aberante constatările din actele încheiate de către medicii Alexandru şi Beleca. De exemplu, s-a consemnat „că nu sunt asigurate operaţiunile de curăţenie” deşi celor doi li s-au prezentat găleata, mopul, detergenţii şi substanţele dezinfectante. Patroana se mai întreabă „Cum poate să scrie că tava de scurs pahare este ruginită când acestea sunt din aluminiu şi alta din plastic?” Ce mai tura-vura, cei doi medici au consemnat în actele încheiate ce-au considerat că este util interesului lor, interes pentru care au şi venit în control după orele de program.
Seria abuzurilor începută la Truşeşti se continuă la nivel de ASP, unde directorul Gabriel Oprişanu (foto), oftalmolog de specialitate, a semnat decizia de suspendare a activităţii barului, deşi, potrivit art.12 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a ASP-ului n-are dreptul de a semna astfel de acte, iar potrivit art.13 din acelaşi Regulament medicul Mihai Alexandru, în calitatea sa de director executiv adjunct medical al ASP n-avea competenţa executării controlului de la Truşeşti şi oriunde altundeva. Cei doi, prin controlul efectuat şi actele semnate, mă refer la Alexandru şi Oprişanu, au încălcat şi Ordinul Ministerului Sănătăţii Publice 824/2006, anexă la Legea 95/2006.
Oricum, nu vor răspunde pentru faptele comise. Fac această afirmaţie bazându-mă pe memoriul pe care patroana Elena Negru l-a înaintat ministrului Sănătăţii şi prefectului de Botoşani, memoriu rămas fără vreun ecou.
Mai adaug faptul, ca să nu fiu luat drept naiv de către cei care au comis şi continuă să comită abuzuri şi ilegalităţi, sfidându-ne de pe poziţia de funcţionar public, că ştiu cauza care le generează comportamentul. Poate le spune ceva sintagma „bani pentru partid”! (Ioan Rotundu)