Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3967
De la 07 Ianuarie 2003
123992617

Botoşani: Oraşul cu în haine de sărbătoare second-hand

  • 9 December 2013, 23:00

Primarul Ovidiu Portariuc a reuşit performanţa de a-i solidariza pe bugetari, pensionari şi pe cei care muncesc pe brânci în sectorul privat, făcându-i să accepte la unison că oraşul Botoşani întâmpină sărbătoarea Crăciunului şi a Anului Nou îmbrăcat în haine second-hand. Spunea chiar ieri un bătrânel şugubăţ , rătăcit prin Centrul istoric al Botoşanilor transformat de primarul Portariuc într-un orăşel pe unde copăii n-au călcat şi nici nu vor călca că, dacă vrei să compromiţi o tradiţie, un eveniment consacrat, îl chemi pe primarul Portariuc să le organizeze. Dacă vei să iniţieri o acţiune care să devină tradiţie, îl chemi pe Florin Ţurcanu şi ai reuşita asigurată.
Putem râde, putem glumi dar oraşul Botoşani arată jalnic din punct de vedere al hainelor de sărbătoare. Este greu să-ţi explici ce logică l-o fi determinat pe primar să acorde ornarea festivă a oraşului unei firme private, plătindu-i 150 mii lei, când de ani de zile ornarea a asigurat-o Primăria prin Serviciul de administraţie publică a străzilor.
Apoi, acest Serviciu cunoştea exact ce segmente de stradă urmau a fi ornate cu sisteme de iluminat multicolor astfel ca botoşănenii trecători prin acele zone să simtă aerul de sărbătoare, să simtă şi el plăcerea de a privi la ceva frumos la trecerea dintre ani. De ce-o fi renunţat primarul la angajaţii Primăriei, oameni cu experienţă, pentru a plăti nişte neaveniţi, nişte novici în domeniul împodobirii oraşului pentru ba întâmpina sărbătorile de iarnă n-avem o explicaţie şi nu cred că o vom avea.
Avem în schimb ce-a ieşit din mâna celor plătiţi cu 150 mii lei din banii noştri. Centrul istoric este cel mai bine iluminat dintre toate celelalte zone ale oraşului. Numai că prin această zonă, de cum se întunecă, nu mai calcă picior de botoşănean de frica ţiganilor. Culmea, nici ţiganii nu se simt atraşi de iluminatul abundent, ei preferând zonele în penumbră pe unde pot să-şi exercite îndeletnicirile de bază.
După ce-au spart căptuşeala din piatră a străzii centrale proaspăt reabilitată pe mulţi bani europeni şi au plantat ditamai bradul, ornarea acestuia s-a făcut cu multă zgârcenie. Doar câteva şiraguri de luminiţe îi atârnă dinspre vârf spre poale. Nu tu globuri, nu tu podoabe cu multicolore, beculeţe sau lumânări electrice sau beteală curgând în ghirlande.
Alături de pomul sărăcăcios în podoabe dar de pe urma căruia o firmă privată s-a îmbogăţit se aflşă patinoarul. Directorul nostru, Ioan Rotundu, a aplaudat decizia primarului de a aduce şi monta patinoarul în Centrul Istoric. Acum nu mai zice nimic, tace ca peştele. Şi cum să nu tacă dacă încasările sunt der peste zece ori mai mici faţă de anul trecut iar de cum se lasă seara patinoarul îngheaţă în singurătate.
Dacă la Sala polivalentă se aflau montate zece cabine WC-uri publice la care erau o coadă continuă, aici sunt doar două şi nu le calcă nimeni pragul. Părinţii nu-şi lasă copii în zona controlată de ţigani iar bunicii nu vor să-şi aducă nepoţii pentru a deveni victime ale bruneţilor. În liniştea de gheaţă a nopţii, brăduţi agăţaţi de stâlpii de iluminat public, flori de gheaţă şi câteva reflectoare luminează no zonă pustie. Dacă te rătăceşti prin zonă te ia cu fiori… de gheaţă.
Calea Naţională, până a fi Portariuc primar, era iluminată de la intersecţia cu Petru Rareş până mai sus de gară. Acum s-au pus câţiva brăduţi în perimetrul Ocrav Onicescu – Pod de Piatră şi nimic altceva.
Strada Marchian este ceva mai împodobită dar mult prea săracă faţă de vremurile lui Flutur. Cât priveşte B-dul Eminescu, celebrele perdele şi şiraguri de flori de gheaţă în diverse culori care dădeau bulevardului un aer festiv şi plin de măreţie lipsesc cu desăvârşire.
Parcul Eminescu, luminat ici şi acolo de câte un brăduţ, nu oferă nimic copiilor obişnuiţi ca în luna decembrie să vină în zonă pentru a se bucura de căsuţa din turtă dulce şi alte simboluri de poveste.
Nimeni nu ştie unde au dispărut acei kilometri de cablu cu becuri multicolore, steluţele şi alte forme geometrice luminoase şi mult admiratele perdele şi şiraguri de flori de gheaţă. Şi mai intrigaţi se simt botoşănenii de faptul că pomul de Crăciun a fost dus în Centrul istoric şi nu lăsat în părculeţul din faţa Primăriei, spre va fi la vederea tuturor.
De ce şi-o fi dorit primarul Ovidiu Portariuc ca oraşul nostru drag să fie îmbrăcat pentru sărbătorile de iarnă în haine second-hand nu avem idee. Dar dacă alăturăm imaginea actuală a oraşului caracterului său de personaj inexpresiv, constatăm că Botoşaniul este Imaginea sa în oglindă.
Dacă fostul primar social-democrat Florin Egner a rămas în conştiinţa botoşănenilor pentru frigul îndurat în iarna anului 2002, actualul primar social-democrat Portariuc va rămâne pentru întunericul în care a lăsat oraşul în timpul sărbătorilor de iarnă din decembrie 2013. Să nu ne pripim însă, Portariuc mai are de stat pe scaunul de primar doi ani şi juumătate, timp în care îşi va putea doborî propriul record.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Soţia pescarului
Goroscop
Gastronomie: Fasole tradiţională grecească
DNA: Foşti directori din Poşta Română, trimişi din nou în judecată
Vaslui: Echipaje de jandarmi acţionează în continuare la Pungeşti
Locuinţe incendiate din neglijenţă
Lee Cooper vă invită să fiți creativi
Botoşăneanul Eduard Mititelu, noul preşedinte al Consiliului Regional al Elevilor, Regiunea NE
Dosarul fostului deputat Dan Pasat, la final. Instanţa anunţa luni sentinţa
Ucraina: Manifestanţii rămân mobilizaţi la Kiev, analiştii afirmă că 'vechii oligarhi' ar putea să-l parasească pe Ianukovici
Radu Beligan va intra în Cartea Recordurilor Guiness
cel mai longeviv actor aflat încă în activitate pe scena de teatru
Prognoza meteo până pe 22 decembrie. Cât de frig va fi şi când va ninge în fiecare regiune a ţării
Radu Gheţea, preşedintele băncii, s-a prevalat de secretul bancar şi nu a oferit decât informaţii publice
Secretarul de stat Florea Oprea a cerut intervenţia promptă a jandarmilor la manifestaţii
Ministerul de Interne, despre proteste: Acţiunile de sâmbătă din Pungeşti au degenerat, structurile de ordine publică au fost obligate să intervină
Nicolae Cinteza, BNR: Creditul acordat de CEC a fost cu respectarea normelor interne şi ale BNR
durata medie a acordării unui credit la CEC este de 8-9 zile
Guvernul nu va mai impozita venituri din jocuri de noroc
zice că nu poate afla cât se căţtigă
Trezeşte-te, ţi-au dat ţeapă!
Ucigă-l toaca, ce i-a dat prin gând!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog