Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24039
De la 07 Ianuarie 2003
122884106

Facturi la Termica umflate de repartitoare

  • 9 February 2010, 23:00

Conducerea societăţii Termica SA a dat publicităţii valorile medii ale facturilor aferente lunii ianuarie. Valoarea medie a facturilor la energie termică emise de societatea comercială Termica SA Botoşani a fost, în luna ianuarie, cu 15% mai mare faţă de luna decembrie, în ciuda temperaturilor exterioare extrem de scăzute, de până la minus 30 de grade, înregistrate în a doua jumătate a lunii.
Pe fondul gerului, consumul mediu de căldură a crescut de la 1,09 gcal/ apartament, în decembrie, la 1,25 gcal/ apartament, în ianuarie, iar costurile medii ale încălzirii au crescut de la 200 de lei la 230 de lei. Potrivit datelor centralizate de Termica, încălzirea unei garsoniere a costat, în medie, 115 lei (faţă de 100 de lei în decembrie), iar a unui apartament cu două camere 230 de lei (faţă de 200 în decembrie).
Pentru un apartament cu trei camere, furnizorul de energie termică a emis o factură medie de 290 de lei (faţă de 250 în decembrie), iar pentru patru camere 345 de lei (faţă de 300 în decembrie). Costurile medii au putut fi influenţate cu +/- 20%, în funcţie de confortul termic al fiecărui proprietar de apartament în parte obţinut prin reglarea independentă a repartitoarelor de căldură. Termica SA precizează că pot exista cazuri excepţionale de până la 5% din totalul celor aproximativ 14.000 de clienţi, pentru care facturile la încălzire cunosc valori superioare celor medii.
„Astfel de situaţii sunt generate de factori externi societăţii producătoare de energie termică, în special proprietarilor de apartamente sau asociaţiilor de proprietari. Potrivit legii, Termica facturează consumul de energie termică la nivel de scară de bloc, iar responsabilitatea, ulterioară, aparţine asociaţiilor de proprietari” a declarat directorul SC Termica, Ioan Diaconu.
Excepţie fac blocurile ale căror locatari au încheiat contracte directe cu societatea de termoficare. Un alt factor perturbator este defalcarea consumului de energie termică la nivelul fiecărui apartament făcută de firmele Elsaco Brunata şi Aquaterm, ai căror angajaţi nu verifică, cel puţin de două - trei ori pe sezon, indexul repartitoarelor de costuri, astfel încât proprietarii de apartamente au posibilitatea de a declara consumuri nereale şi de a influenţa factura finală.
Conducerea Termica atrage atenţia că subsolurile inundate, ţevile neizolate de la subsolurile blocurilor, efectuarea ilegală de branşamente la reţeaua de termoficare, furturile de apă caldă din instalaţiile de încălzire, nedeclararea corespunzătoare a indexului repartitoarelor de costuri, nedefalcarea, potrivit legii, a consumurilor aferente părţilor comune pot determina apariţia unor situaţii în care facturile să depăşească semnificativ media la nivel de municipiu.
Termica solicită tuturor beneficiarilor de energie termică în sistem centralizat să sesizeze orice diferenţă majoră de peste 20% faţă de media pe tip de apartament înregistrată în factura la încălzire, astfel încât specialiştii societăţii, împreună cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, să poată interveni, în vederea remedierii situaţiei apărute. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bună înţelegerea, proastă soluţia!
Emisiuni realizate pe unde hertziene de Dumitru Iov
descoperite în Arhiva Radio Bucureşti
Filtrele poliţiştilor au oprit şoferii beţi
Doi primari din Botoşani vor să deschidă centre pentru copii cu bani europeni
Reprezentanţii comunelor şi oraşelor vor dezbate soluţii de dezvoltare comunitară
„Calul Troian” s-a hrănit cu cartele telefonice
Mica publicitate
Comentariul comentariilor (XXVI)
Ioan Rotundu
Miron Mitrea face apel la boicotarea Congresului PSD
dacă Geoană nu renunţă la fraudarea alegerilor
'Amendamentul Urban' – spulberat în comisia juridică a Senatului
Aproape 30.000 de educatori şi învăţători cu studii superioare vor primi salarii mărite
Dacian Ciolos este oficial noul comisar european pentru Agricultura
Reforma în educaţie se amână din nou
Scutul antirachetă este împotriva Rusiei, orice ar spune Washington
PS Macarie a hirotonit un nou preot pentru credincioşii ortodocşi din Norvegia
Seara românească pentru românii din Olanda
Pana unde merge schizofrenia: Lupu inventează limba ...politică
Rebrandingul României
„AIE este beton şi beton va rămâne pentru cel puţin patru ani”
Gastronomie atractivă: Crap la cuptor, cu mămăliguţă, ceapă şi ciuperci
Bancul zilei: De-a lui Moş Teacă
Horoscop
Andreea şi Radu dezvăluie cum sărbătoresc Ziua îndrăgostiţilor
Episod in memoriam Gheorghe Dinica in “State de Romania”
Cristina Jurcă s-a bucurat de vară tocmai în Noua Zeelandă
Cu salariile micşorate, cadrele sanitare pleacă spre zări străine
Lista locurilor de muncă vacante rămâne subţire
Decizia de uniformizare a tarifelor pe caz ponderat
va aduce spitalului mai mulţi bani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog