Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5780
De la 07 Ianuarie 2003
123695953

Afacerile bănoase ale marii familii PSD Botoşani

  • * primarul de Gorbăneşti şi deputata Tamara Ciofu au pus umărul la prosperitatea firmei ABC Con Internaţional Botoşani, măsluind anumite documente
  • 9 January 2017, 23:00

Gică Iliescu este primarul social-democrat al comunei Gorbăneşti începând cu anul 2000, ajungând la al cincilea mandat. În tot acest timp viaţa economico-socială a comunei a rămas împietrită la nivelul anului 1989, primarul păzind cu străşnicie ca modul de viaţă capitalist să nu-i influenţeze pe săteni şi aceştia să înceapă a vedea altfel lucrurile.
La capitolul investiţii de interes social, cultural şi de creştere a nivelului de civilizaţie primarul iarăşi s-a arătat cumpătat financiar. Investiţii puţine dar cu câştig substanţial. După construcţia unui WC-u şi a unei fose la şcoala de centru, în care s-au băgat bani cât pentru construcţia unui bloc de locuinţe, o afacere Iliescu – Şoptică bine gândită în folosul lor şi prost ieşită în folosul elevilor, primarul Iliescu a mai pus şi de modernizarea unui drum comunal.
Proiectul intitulat „Modernizare drumuri comunale în comuna Gorbăneşti” a fost aprobat la finanţare pe ultima sută de metri a Guvernului Ponta de către Liviu Dr5agnea, pe atunci ministrul Dezvoltării şi Administraţiei Publice. Traficul de influenţă la ministrul Dragnea, susţin unii consilieri locali, l-a făcut deputatul PSD Tamara Ciofu. Se pare că afirmaţia consilierilor nu este una gratuită pentru că tot Tamara Ciofu a fost cea care i-as cerut primarului Iliescu ca lucrarea să fie câştigată de firma ABC Con Internaţional SRL Botoşani, firmă patronată de un anume Bălăucă, om de încredere şi cu uşa permanent deschisă la conducerea PSD Botoşani.
Valoarea investiţiei aprobată a fost de 6.514.179,54 lei iar lucrarea trebuia să înceapă cu ianuarie 2016. Numai că firma executantă n-a mişcat nici o pietricică până ce nu i s-a trecut ceva bani în cont. Ca să se poată face o astfel de plată era nevoie să fie executate ceva lucrări. În lipsa acestor lucrări s-a întocmit un act în fals cum că firma a adus piatră de la Pojorâta. În baza acestui act Primăria Gorbăneşti a virat firmei 500 mii euro.
Consilierul local Dan Constantinică (foto) a declarat că la data când s-a efectuat plata către pozafirma lui Bălăucă nici nu era semnat contractul de adus piatra de la Pojorâta. S-a folosit ca justificare a plăţii o grămadă de balast pe care abia o observai dacă treceai prin zonă.
Lucrările de asfaltare a drumului comunal Saulea – Gorbăneşti, prin Socrujeni, au început mai spre vară şi s-au derulat lent, depăşindu-se termenul de execuţie. În schimb preţul iniţial stabilit prin proiectul aprobat a fost majorat semnificativ de la 6,6 milioane la 7,4 milioane lei cât a primit firma până în momentul de faţă. Pentru că venea toamna şi lucrarea nici vorbă de a fi finalizată iar depăşirea termenului de execuţie se lăsa cu penalizare, din nou primarul Iliescu şi cu deputata Tamara Ciofu au sărit în ajutorul firmei. Acelaşi consilier local Dan Constantinică susţine că s-a întocmit un act fals de recepţie pentru a nu se constata de către finanţator că lucrarea nu s-a încadrat în termen. În baza actului firma a primit şi restul de bani, fără a finaliza lucrările. În schimb Tamara Ciofu a avut bani să mai obţină un mandat de deputat.
Că treaba făcută de firma ABC Con Internaţional SRLK Botoşani a fost de mântuială, cum de mântuială a fost şi recepţia, o dovedim cu fotografia de faţă. La nicio zi de la turnarea asfaltului, în zona de coborâre a drumului dinspre Saulea spre Socrujeni, asfaltul s-a rupt sub greutatea primei maşini care a trecut prin zonă. Muncitorii, care mai trebăluiau pe acolo, au recunoscut că pământul nu a fost tasat cum trebuie, nu s-a consolidat stratul de sub asfalt, aşa că drumul s-a rupt. Iar dacă tot s-a rupt drumul, muncitorii firmei şi-au strâns uneltele de lucru şi au plecat. Noi am fotografiat ruptura vineri, 6 ianuarie 2017, adică înainte de a fi acoperită toată afacerea murdară de albul zăpezii.
Lucrarea nefiind terminată (mai sunt de finalizat podeţe, rigolii) iar zăpada a acoperit ceea ce procurorii de la DNA Suceava numai nu vor să vadă când la mijloc se află o pozaafacere a oamenilor din PSD, toţi cei implicaţi în părăduirea banilor publici pot dormi liniştiţi la căldură.
Am căutat pe toată lungimea drumului acele carote care se taie în asfalt pentru a se verifica dacă s-au respectat condiţiile tehnice cerute de proiect şi n-am găsit aşa ceva. O fi recepţia una de mântuială dar măcar să fi făcut o gaură în asfalt ca mărturie că s-a verificat ceva, fie şi formal.
Dealtfel şi pe panoul cerut de lege să fie postat la locul investiţiei lipsesc o serie de date esenţiale, o altă dovadă că primarul şi cei asociaţi lui au avut interes să ascundă lungimea drumului modernizat, data începerii execuţiei şi data finalizării, cu ce sumă a contribuit la investiţie Primăria locală.
Lipsa acestor informaţii de pe panou ar fi trebuit să fie sancţionată cu amendă de către cei de la Inspecţia în Construcţii Botoşani dar şeful Platon a fost pus în fruntea instituţiei de PSD Botoşani, aşa că a funcţionat imunitatea de partid.
Consilierii locali, printre care şi Dan Constantinică, au cerut primarului să li se pună la dispoziţie dosarul investiţiei pentru a se convinge şi ei cum stau lucrurile cu întocmirea unor documente în fals şi plata ilegală a unor sume de bani. Numai că primarul a dat dispoziţie funcţionarilor să nu permită nimănui să-şi bage nasul în dosar.
Aştept să fie tot aşa de băţos şi când vor dori procurorii să se uite prin acest dosar. Chiar dacă PSD-ul este la guvernare, eu mai cred că lupta împotriva corupţiei va continua. Dovadă că am publicat acest articol fără teama că cei din PSD Botoşani mă vor ameninţa că mă scot de pe statul lor de plată. N-am fost şi nu voi fi pe nici un stat de plată la niciun partid pentru că sunt în slujba cititorilor. Faptul că ei citesc ce se scrie în Jurnalul este pentru noi un stimulent şi o recompensă a muncii mult mai preţioase decât banii murdari ai partidelor.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Negocierea creaţiei Evei
Horoscopul zilei de 10.01.2017
Procurorul general Augustin Lazar, despre intalnirea cu ministrul Justitiei:
Vizeaza problematica resurselor Ministerului Public si bugetul pe 2017
Daca am fi avut o gaura de 10 miliarde de lei, cum spune dl. Dragnea, deficitul era de 4.1% din PIB, nu de 2.59%
Kovesi, despre acuzatiile aduse de Sebastian Ghita:
Nu comentez declaratiile unui inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte la DNA
Dacian Ciolos raspunde acuzatiilor lui Liviu Dragnea: O scamatorie.
Aceasta "gaura de zece miliarde in buget" NU exista. E constient ca nu stie pe unde sa scoata camasa ca sa acopere financiar promisiunile facute in campania electorala
Publicatiile transilvane sustinute de UDMR ar intampina probleme la presiunea guvernului Viktor Orban
Camera Deputatilor intra in sesiune extraordinara pana pe 31 ianuarie
Nicusor Dan: Un pretext pentru ca Guvernul sa poata da ordonante de urgenta
Cazul deputatului Eugen Bejinariu: DNA asteapta ca Parlamentul sa voteze cererea de urmarire penala
Dragnea: Cand incepe sesiunea in februarie, intra pe ordinea de zi
Procurorii Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi se pronunta impotriva unei legi a gratierii si amnistiei
Ministrul energiei: Estimam ca vom ajunge la un consum istoric de gaze
Bulgaria ne-a solicitat ajutor de urgenta pe furnizarea de energie electrica, dar nu-i putem ajuta
Presedintia, despre fostii directori de scoli numiti prin derogare,
desi nu au promovat concursul sau nu au participat: Vom solicita o clarificarea motivelor pentru care era era singura solutie disponibila
Modificari legislative: perioada de valabilitate a autorizatiei de construire se extinde,
iar emiterea tacita a avizelor este inlocuita de amenzi
Claudiu Teodorescu, fost consilier al lui Victor Ponta, ar urma sa revina pe o functie de conducere in Ministerul Justitiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog