La capitolul investiţii de interes social, cultural şi de creştere a nivelului de civilizaţie primarul iarăşi s-a arătat cumpătat financiar. Investiţii puţine dar cu câştig substanţial. După construcţia unui WC-u şi a unei fose la şcoala de centru, în care s-au băgat bani cât pentru construcţia unui bloc de locuinţe, o afacere Iliescu Şoptică bine gândită în folosul lor şi prost ieşită în folosul elevilor, primarul Iliescu a mai pus şi de modernizarea unui drum comunal.
Proiectul intitulat Modernizare drumuri comunale în comuna Gorbăneşti a fost aprobat la finanţare pe ultima sută de metri a Guvernului Ponta de către Liviu Dr5agnea, pe atunci ministrul Dezvoltării şi Administraţiei Publice. Traficul de influenţă la ministrul Dragnea, susţin unii consilieri locali, l-a făcut deputatul PSD Tamara Ciofu. Se pare că afirmaţia consilierilor nu este una gratuită pentru că tot Tamara Ciofu a fost cea care i-as cerut primarului Iliescu ca lucrarea să fie câştigată de firma ABC Con Internaţional SRL Botoşani, firmă patronată de un anume Bălăucă, om de încredere şi cu uşa permanent deschisă la conducerea PSD Botoşani.
Valoarea investiţiei aprobată a fost de 6.514.179,54 lei iar lucrarea trebuia să înceapă cu ianuarie 2016. Numai că firma executantă n-a mişcat nici o pietricică până ce nu i s-a trecut ceva bani în cont. Ca să se poată face o astfel de plată era nevoie să fie executate ceva lucrări. În lipsa acestor lucrări s-a întocmit un act în fals cum că firma a adus piatră de la Pojorâta. În baza acestui act Primăria Gorbăneşti a virat firmei 500 mii euro.
Consilierul local Dan Constantinică (foto) a declarat că la data când s-a efectuat plata către

Lucrările de asfaltare a drumului comunal Saulea Gorbăneşti, prin Socrujeni, au început mai spre vară şi s-au derulat lent, depăşindu-se termenul de execuţie. În schimb preţul iniţial stabilit prin proiectul aprobat a fost majorat semnificativ de la 6,6 milioane la 7,4 milioane lei cât a primit firma până în momentul de faţă. Pentru că venea toamna şi lucrarea nici vorbă de a fi finalizată iar depăşirea termenului de execuţie se lăsa cu penalizare, din nou primarul Iliescu şi cu deputata Tamara Ciofu au sărit în ajutorul firmei. Acelaşi consilier local Dan Constantinică susţine că s-a întocmit un act fals de recepţie pentru a nu se constata de către finanţator că lucrarea nu s-a încadrat în termen. În baza actului firma a primit şi restul de bani, fără a finaliza lucrările. În schimb Tamara Ciofu a avut bani să mai obţină un mandat de deputat.
Că treaba făcută de firma ABC Con Internaţional SRLK Botoşani a fost de mântuială, cum de mântuială a fost şi recepţia, o dovedim cu fotografia de faţă. La nicio zi de la turnarea asfaltului, în zona de coborâre a drumului dinspre Saulea spre Socrujeni, asfaltul s-a rupt sub greutatea primei maşini care a trecut prin zonă. Muncitorii, care mai trebăluiau pe acolo, au recunoscut că pământul nu a fost tasat cum trebuie, nu s-a consolidat stratul de sub asfalt, aşa că drumul s-a rupt. Iar dacă tot s-a rupt drumul, muncitorii firmei şi-au strâns uneltele de lucru şi au plecat. Noi am fotografiat ruptura vineri, 6 ianuarie 2017, adică înainte de a fi acoperită toată afacerea murdară de albul zăpezii.
Lucrarea nefiind terminată (mai sunt de finalizat podeţe, rigolii) iar zăpada a acoperit ceea ce procurorii de la DNA Suceava numai nu vor să vadă când la mijloc se află o

Am căutat pe toată lungimea drumului acele carote care se taie în asfalt pentru a se verifica dacă s-au respectat condiţiile tehnice cerute de proiect şi n-am găsit aşa ceva. O fi recepţia una de mântuială dar măcar să fi făcut o gaură în asfalt ca mărturie că s-a verificat ceva, fie şi formal.
Dealtfel şi pe panoul cerut de lege să fie postat la locul investiţiei lipsesc o serie de date esenţiale, o altă dovadă că primarul şi cei asociaţi lui au avut interes să ascundă lungimea drumului modernizat, data începerii execuţiei şi data finalizării, cu ce sumă a contribuit la investiţie Primăria locală.
Lipsa acestor informaţii de pe panou ar fi trebuit să fie sancţionată cu amendă de către cei de la Inspecţia în Construcţii Botoşani dar şeful Platon a fost pus în fruntea instituţiei de PSD Botoşani, aşa că a funcţionat imunitatea de partid.
Consilierii locali, printre care şi Dan Constantinică, au cerut primarului să li se pună la dispoziţie dosarul investiţiei pentru a se convinge şi ei cum stau lucrurile cu întocmirea unor documente în fals şi plata ilegală a unor sume de bani. Numai că primarul a dat dispoziţie funcţionarilor să nu permită nimănui să-şi bage nasul în dosar.
Aştept să fie tot aşa de băţos şi când vor dori procurorii să se uite prin acest dosar. Chiar dacă PSD-ul este la guvernare, eu mai cred că lupta împotriva corupţiei va continua. Dovadă că am publicat acest articol fără teama că cei din PSD Botoşani mă vor ameninţa că mă scot de pe statul lor de plată. N-am fost şi nu voi fi pe nici un stat de plată la niciun partid pentru că sunt în slujba cititorilor. Faptul că ei citesc ce se scrie în Jurnalul este pentru noi un stimulent şi o recompensă a muncii mult mai preţioase decât banii murdari ai partidelor.
Ioan Rotundu