Situaţia în care se află Centrul Vechi al municipiului Botoşani la ora actuală se datorează, în primul rând, exploatării în timp, iar în al doilea rând, lipsei acute de fonduri la nivelul administraţiei locale. De aceea, municipalitatea a căutat în permanenţă soluţii şi fonduri pentru consolidarea imobilelor din zonă. După cum susţine primarul Cătălin Flutur, chiriile pe care le achită cei care ocupă imobilele din Centrul Vechi sunt atât de mici, încât suma strânsă în zece ani nu ar fi suficientă nici pentru repararea unei clădiri. Singurele soluţii ar fi accesarea unor proiecte viabile sau a unor fonduri externe. Deocamdată, municipalităţii i-a fost aprobat un proiect. Se pare că lucrările vor fi demarate abia în anul 2007, urmând ca din fonduri structurale să se mai realizeze ceva.În ceea ce priveşte locuitorii Centrului Vechi, municipalitatea are obligaţia să-i evacueze din zonă pe perioada consolidării. “Obligaţia noastră este doar să-i evacuăm, nu şi să le dăm alte locuinţe. Statul nu are nici o obligaţie să le dea case”, susţine Cătălin Flutur. Pentru consolidarea clădirilor din Centrul Vechi, suma necesară este foarte mare. Un factor care a adus zona în starea actuală este exploatarea necorespunzătoare de către chiriaşi. “Oamenii au ajuns la faza în care scoteau elemente din acoperiş şi le puneau pe foc”, susţine edilul şef al municipiului. Până în anul 2000, Locativa SA, societatea care administrează fondul locativ din Centrul Vechi, a început un proiect de consolidare. La momentul respectiv s-a folosit o metodă inedită, inventată de un profesor universitar. Metoda prevede injectarea cu lapte de ciment în crevasele din zonă. Din păcate, pentru că Locativa a fost trecută în subordinea primăriei, lucrarea s-a sistat exact la cele două imobile care s-au prăbuşit în urmă cu câteva săptămâni. Autorităţile au fost împiedicate să intervină în consolidarea imobilelor, din cauză că Centrul Vechi a fost declarat „Centru Istoric” al municipiului.
În ultimii ani, situaţia zonei a fost în permanenţă în atenţia autorităţilor locale pentru că, periodic, a avut loc câte un eveniment neplăcut. În Centrul Vechi există 76 de imobile, din care doar 45 au fost expertizate din punctul de vedere al riscului seismic. În urma expertizei s-a constatat că 18 clădiri sunt incluse la clasa I de risc seismic, iar 27 la clasa a II-a. Specialiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC) consideră că orice cutremur, indiferent de grad, poate produce dezastre în zona Centrului Vechi. Eventuala prăbuşire a clădirilor depinde şi de alţi factori, cum ar fi zgomotul sau umiditatea. “Aceste imobile sunt amplasate pe nişte beciuri pline cu apă, fapt care duce la degradarea lor. S-au făcut diverse controale, s-au dat termene şi responsabilităţi, iar Primăria municipiului Botoşani urmează să treacă la consolidarea propriu-zisă a clădirilor. Cât despre persoanele fizice care au în proprietate clădiri din Centrul Vechi, pot spune doar un lucru: că orice proprietar răspunde pentru bunul său”, declară Ioan Viorel Ciobanu, inspectorul şef al IJC Botoşani. Chiar dacă fiecare răspunde pentru bucăţica lui, există riscul ca prăbuşirea unei clădiri să afecteze şi imobilele din jur, provocând prăbuşiri în lanţ. IJC susţine că urgentarea lucrărilor este obligatorie deoarece construcţiile se pot prăbuşi oricând. Cert este că, la ora actuală, autorităţile nu au o soluţie pentru locuitorii din zonă. Dacă mâine se produce un dezastru în Centrul Vechi, sute de locuitori ajung în stradă. “Au fost evacuaţi doar locatarii celor două imobile la care s-a produs un colaps parţial, cu ceva timp în urmă. Pentru aceştia am găsit soluţii, însă nu mai avem spaţii. De când s-a întâmplat acest lucru, nu pot dormi nopţile de griji. Evacuarea persoanelor este o problemă foarte dificilă, în zona respectivă fiind atât chiriaşi, cât şi proprietari. Nu ştiu exact câte persoane sunt în Centrul Vechi, cred că aproximativ 250-300, dar bănuiesc că nu va fi necesară evacuarea tuturor o dată. Centrul Vechi va fi consolidat clădire cu clădire. Iar, în cazul în care apar probleme de altă natură, ar trebui să ne gândim unde îi mutăm, deoarece până în prezent nu s-au găsit soluţii. Recunosc că reparaţiile clădirilor date spre închiriere ne revin nouă, însă nu dispunem de fonduri. Putem face ceva doar în cazuri extreme”, declară Florin Gornea, directorul SC Locativa SA. Un cetăţean din Centrul Vechi s-a plâns că i s-a prăbuşit beciul, iar autorităţile “au venit, au luat măsuri, au adus expert, au promis că rezolvă situaţia, însă au trecut două luni de la colaps şi nu a mai venit nimeni”.
O altă clădire, care în primăvara anului trecut s-a prăbuşit parţial, prezintă şi acum un pericol pentru cei din zonă. Molozul rămas în urma prăbuşirii nu a fost ridicat nici în ziua de astăzi, iar atenţionările privind pericolul pe care-l prezintă acea locuinţă nu mai există. Copiii se joacă în voie printre dărâmături, iar autorităţile nu vor să spună dacă această situaţie intră sau nu în responsabilitatea lor. (Carmen STANCIU & Margareta NICHIFOR)