Situaţia celor 50.000 de foşti angajaţi ce au lucrat pe fosta platformă industrială a municipiului şi judeţului Botoşani este foarte gravă. Termenul de depunere a adeverinţelor, ce atestă sporurile de noapte, în vederea recalculării pensiilor, se apropie şi nu sunt speranţe că se va rezolva ceva. Termenul de 1 septembrie rămâne bătut în cuie.
Nu avem ce le face. A venit răspunsul de la Ministerul Muncii. Deşi noi am cerut prelungirea termenului, ei au spus clar că asta e o problemă a arhivelor naţionale şi că legea nu poate fi schimbată la cererea prefectului. Noi am făcut cererea cu gândul că se va da dovadă de înţelegere, dar nu s-a aprobat, a declarat subprefectul judeţului Botoşani, Mihai Elvădeanu.
Acesta precizează că în momentul de faţă există doar o singură soluţie. Anume, ca Parlamentul să aprobe Legea Arhivelor Naţionale, în noua ei formulare. În sensul ca până la termenul din septembrie să existe persoane juridice, care cu aprobarea Arhivelor să prelucreze arhiva şi

să elibereze oamenilor adeverinţele necesare.
Proiectul de lege stă de doi ani în Parlament. Noi nu putem face altceva decât să respectăm legile existente, nu le putem modifica. Asta nu înţeleg oamenii. Nu că nu vrem. Am făcut demersurile necesare. Am fost la Arhivele Naţionale, care spun că nu au fonduri să facă structura. Nu există posibilităţi legale de a finanţa. Apoi, Direcţia Arhivelor Naţională Judeţeană nu este subordonată Prefecturii. Noi nu putem da dispoziţii, instituţia primeşte direct ordin de la Bucureşti, de la Arhivele naţionale. Suntem neputincioşi în această problemă, a mai adăugat subprefectul Elvădeanu.
Ţinând cont că sunt puţine şanse să se rezolve situaţia, e foarte probabil ca pensionarii să recurgă la forme de protest mai drastice. Cu un alt prilej, preşedinta Sindicatului Judeţean al Pensionarilor Botoşani, Maria Paraschiv declara că dacă problema nu se va rezolva, oamenii vor ieşi în stradă, fiind decişi să-şi caute dreptatea chiar până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. (Eliza Sofian)