Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10588
De la 07 Ianuarie 2003
118489814

Botoşani: Noi detalii privind scandalul din Primăria Botoşani

  • cearta s-a mutat, joi seară, pe postul local Tele’M
  • 9 May 2013, 23:00

Scandalul izbucnit între primarul social-democrat Ovidiu Portariuc şi viceprimarul liberal Viorel Iliuţă are doar substrat politic, care poate fi un început de destrămare a guvernării USL.
Aseară, la postul local de televiziune Tele’M, s-a dezbătut timp de o oră jumătate această temă, invitaţi fiind Gheorghe Sorescu, vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, viceprimarul liberal Viorel Iliuţă iar primarul Ovidiu Portariuc a intervenit telefonic mai bine de nun sfert de oră. Din dialogul contradictoriu purtat a reieşit clar că între PNL şi PSD s-a produs o ruptură iar colaborarea politică este pe cale de a se destrăma.
Primarul Portariuc a emis pe 29 aprilie o dispoziţie prin care i-a retras viceprimarului Viorel Iliuţă cele mai importante atribuţiuni cum sunt investiţiile, activitatea de urbanism, ordine publică şi relaţiile cu asociaţiile de proprietari. Dispoziţia i-a înmânat-o viceprimarului abia în după amiaza zilei de 30 aprilie, adică în ajunul celor două zile libere de 1 şi 2 Mai, evitând astfel un conflict deschis şi imediat.
Motivul retragerii acestor atribuţiuni, a declarat primarul Portariuc în direct la Tele’M, a fost politizarea activităţii de către viceprimarul liberal în timpul programului, lucru pe care Iliuţă l-a negat cu vehemenţă. Primarul a mai afirmat că Iliuţă n-a îndeplinit corect o serie de atribuţiuni pe linie de investiţie, fără a le nominaliza însă. Însă decizia primarului pare să fi fost determinată de anunţul făcut de liberali că vor înfiinţa un birou mobil care se va muta dintr-un cartier într-altul a Botoşanilor, Iliuţă urmând a dialoga cu botoşănenii pe tema problemelor de interes general.
Anunţat drept candidatul PNL la Primăria Botoşani pentru alegerile din 2016, Iliuţă a fost acuzat de Portariuc că în loc să rezolve problemele se ocupă mai mult de campanie electorală. Este limpede că decizia primarului a urmărit să-i blocheze lui Iliuţă relaţiile directe cu botoşănenii şi, astfel, să devină tot mai popular.
Ca o măsură de represiune, Portariuc a anunţat că în cadrul Consiliului Judeţean Botoşani, consilierii judeţeni PSD vor vota împotriva iniţiativelor liberalilor promovate prin preşedintele Florin Ţurcanu şi vicepreşedintele Gheorghe Sorescu. Liberalii vor replica şi ei în şedinţele CLM, boicotându-i pe social-democraţi înb frunte cu primarul Portariuc.
Portariuc a mai lăsat să se înţeleagă că la nivel de Consiliu judeţean, vicepreşedintele social-democrat Paul Ioan Pavel (foto) este marginalizat de preşedintele Ţurcanu şi că i s-au dat atribuţiuni de decor, cum este cultura şi Protecţia copiilor. Cumva, Portariuc lşi-a justificat măsura luată împotriva lui Iliuţă ca o replică la modul în care este tratat la nivel de CJ vicepreşedintele social-democrat Pavel.
L-am întrebat pe primarul Portariuc, care a recunoscut că este un consecvent cititor al editorialelor şi comentariilor mele, dacă prin decizia sa a dat semnalul eliminării PNL-ului de la guvernare, având în vedere că ruptura din USL Botoşani nu este singulară la nivel naţional, tensiuni tot mai frecvente fiind chiar în Guvernul Ponta, unde premierul nu ratează nici un prilej de a-i sancţiona public pe miniştrii liberali.
Mi-a răspuns politic, adică PSD va susţine candidatura lui Crin Antonescu la Preşedinţia României şi va colabora la guvernare cu PNL, un răspuns care citit printre rânduri indică scoaterea PNL de la guvernare. Faptele liderilor PSD indică tot mai mult că PSD se pregăteşte să rămână singuri la guvernare.
Aşa cum scriam şi în articolul de ieri, din toată această gâlceavă politică cei care pierd sunt botoşănenii iar cei care au votat cu candidaţii USL trăiesc acum o mare dezamăgire. Au şi de ce!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Întâlnirea de la spovedanie
Ziua Europei, marcată de un euroscepticism în creştere si de tensiuni privind politicile economice
Moldova va avea un viitor mai bun dacă va adera la Uniunea Euroasiatică
de azi înainte, Moldova aşa să sărbătorească ziua Victoriei
E o tendinţă la nivel european, ar fi foarte utilă în România
De ce salariaţii din privat sunt de două ori mai productivi decât cei de la stat?
Slovenia anunţă un plan de asanare a finanţelor publice
TVA se majorează la 22%, 15 firme de stat vor fi privatizate
Elevi scoşi la defilare de primărie şi de inspectoratul şcolar
fluturând steagul României de ziua Independenţei şi Ziua Europei
Primarul a sărbătorit Ziua Europei cu elevii de clasa a IV-a
Comunicat de pres㠖 APIA Botoşani
Ziua Europei sărbătorită şi la Albeşti
9 Mai, sărbătorit altfel, la Costiuceni – Ucraina
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă