Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4028
De la 07 Ianuarie 2003
111179356

„Drumul morţii”, devenit „Drumul lui Ponta”, arată ca guvernarea PSD

  • Ioan Rotundu
  • 9 May 2018, 23:00

Drumul Botoşani – Suceava, de fapt drum european, din cauza deselor accidente soldate cu morţi provocate de starea deplorabilă în care ajunsese, a fost botezat de şoferi „Drumul morţii”.
După îndelungi reclamaţii şi intervenţii la guvernele României, în timpul Guvernului Boc s-au alocat bani pentru reabilitare dar a venit la guvernare PSD-ul cu Victor Ponta premier care a retras banii alocaţi prin ministerul condus la acea vreme de Elena Udrea. I-a alocat din nou mai târziu ca reabilitarea drumului să fie trecută în contul Guvernului PSD şi nu cel al lui Boc, başca partea leului.
De fapt a fost o afacere a social-democraţilor pusă la cale cu firma din Comăneşti, judeţul Bacău, a omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, supranumit Regele asfaltului. Însuşi premierul Victor Ponta a ţinut să fie prezent la începerea lucrărilor. Umbrărescu a aliniat între Botoşani şi Suceava peste 100 de maşini şi utilaje ca să-i arate premierului cât de serios constructor este. Ponta l-a felicitat, şi-a luat comisionul şi a plecat la Bucureşti că mai avea de pus la cale o daravelă cu o firmă turcească pentru centura oraşului Bacău. După care a făcut o vizită în Turcia, plecând ras şi venind cu barbă.
În urma lui Ponta, maşinile şi utilajele lui Umbrărescu au dispărut iar în locul lor au fost aduse nişte utilaje pricăjite cu care s-a realizat lucrarea. Iar cei din PSD Botoşani, în frunte cu nevasta şoferului, adică senatorul Doina Federovici n-au ratat prilejul de a se lăuda cu realizarea pozarealizarea guvernului lor.
Au trecut trei ani de la finalizarea lucrărilor iar acum drumul arată catastrofal. Pe partea stângă cum se merge spre Suceava asfaltul a crăpat, crevasele largi fiind acoperite cu smoală iar acolo unde crăpăturile şi găurile au fost prea largi s-a procedat la decapare şi turnarea de asfalt nou. Cum se trece apa Siretului spre Suceava, drumul este în aceeaşi stare, dar pe partea dreaptă.
Cum a fost posibil ca drumul să se degradeze în asemenea hal? Am discutat cu mai mulţi specialişti constructori de drumuri şi din discuţiile cu ei două ar fi cauzele majore care au provocat degradarea.
Prima cauză ar fi cea a maşinilor de tonaj greu, de peste 40 de tone, care cară piatră din balastierele de la podul Siretului. Aşa se şi explică de ce drumul s-a degradat pe partea stângă cum se merge spre Suceava, partea pe care vin maşinile încărcate. Maşinile, inclusiv în Europa, n-au voie să aibă o încărcătură mai mare de 7 tone pe osie. Maşinile firmelor din Botoşani au patru osii şi o încărcătură de peste 40 tone, limita maximă fiind doar de 28 tone cu tot cu greutatea maşinii. Aşa se explică de ce a crăpat asfaltul sub greutatea lor, inclusiv şi pe raza judeţului Suceava dar pe partea dreaptă.
Firesc ar fi ca de la Secţia de Drumuri Naţionale Botoşani şi Suceava să se facă controale pe traseu şi să se cântărească maşinile iar cele care depăşesc greutatea pe osii să pozasă fie sancţionate firmele şi interzisă circulaţia lor. Dar, spun cunoscătorii, şefii acestor secţii au partea lor de la patronii de firme, aşa că atunci când fac controale firmele sunt anunţate şi totul este în regulă.
A doua cauză aparţine constructorului Umbrărescu. Nu s-a respectat realizarea fundaţiei cum s-a prevăzut în cartea tehnică pe întreg traseul. S-a turnat asfaltul peste stratul vechi fără consolidarea fundaţiei prin cele două straturi de piatră diferită la dimensiuni pentru a se crea un grad de elasticitate, aşa că duritatea noului strat de asfalt, sub greutatea maşinilor a dus la fisurarea şi fărâmiţarea acestuia. Să mai adăugăm li nerespectarea reţetei asfaltului, adică a proporţiilor între ingrediente.
Nu am reuşit să aflu dacă garanţia lucrării a fost 3 sau 5 ani. Cert este că acum se fac lucrări de reparaţii la numai trei ani de la finalizarea lucrărilor dar aceste reparaţii nu opresc degradarea drumului, doar o întârzie. În curând „Drumul lui Ponta” îşi va recăpăta sumbrul renume de „Drumul morţii” iar accidentele mortale se vor înteţi.
Nevasta şoferului şi ceilalţi lideri ai PSD Botoşani tac acum şi nu se mai laudă cu „marile realizări ale Guvernului Ponta. Îi invit să circule pe drum şi vor constata singuri că arată precum guvernarea PSD, adică cu găuri şi fisuri care rânjesc sfidător la cei care circulă prin zonă. Dacă mai au o urmă de bun simţ şi responsabilitate poate emit şi un comunica prin care-şi cer scuze pentru proasta guvernare a PSD-ului.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei : Cum i-a fericit Dumnezeu pe Adam şi Eva
Horoscopul zilei de 10.05.2018
Crunta realitate descoperită de jurnalistul Corneliu Filip
Ioan Rotundu
În satul senatorului Papalete, Telekom îşi face de cap nestingherit
Ioan Rotundu
Percheziţii DIICOT la medici și asistenți medicali acuzați de decontări în cazul unor diagnostice fictive
Surse: O firmă controlată de politicianul Gyorgy Frunda, vizată în dosar
Oficial: România riscă să piardă 561 de milioane de euro
dintr-un singur program operațional, prin dezangajare
Klaus Iohannis, la recepția oferită cu ocazia Zilei Europei:
În mod populist, unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul și relevanța UE
Salariul mediu net din martie: 2704 lei.
Bugetarii și angajații din tranzacții imobiliare, cele mai mari creșteri
Franța, după retragerea SUA din acordul cu Iranul:
Nu e "acceptabil" ca America să se plaseze în poziția de "jandarm economic al planetei"
Robor crește în ritm alert. A ajuns la 2,73%
L-aduce iar la Botoşani pe Daea, cel deştept ca oaia
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă