Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11283
De la 07 Ianuarie 2003
118210369

Marele trofeu al Festivalului „Mărţişor Dorohoian” a plecat la Iaşi

  • 9 March 2007, 23:00

Cea de-a 24-a ediţie a festivalului „Mărţişor Dorohoian” a ajuns la final. După şase ani de pauză festivalul care a lansat nume precum Gabriel Dorobanţu, Carmen Rădulescu sau Mihai Trăistariu a reuşit să reunească la această ediţie concurenţi din multe judeţe ale ţării, dar şi reprezentanţi de seamă în juriu precum compozitorul Ionel Tudor sau realizatorul de emisiuni radio Titus Andrei. 36 de concurenţi din cei 60 de candidaţi admişi la preselecţie au impresionat membrii juriului din care au mai făcut parte Anca Apetroaie, coordonatorul Clubului Copiilor Iaşi, directorul Centrului de Creaţie Botoşani Ion Ilie sau Marcel Dupu, şeful de la Clubul Copiilor Dorohoi. Pentru prima dată la festival s-a acordat premiul presei, decernat unei tinere soliste în vârstă de 12 ani pe nume Sorana Anastasiu. Alegerea a fost motivată de faptul că tânăra a interpretat neaşteptat de bine piesa din repertoriul Laurei Stoica „Nu-i nimic". De altfel, premiul presei a fost dedicat memoriei solistei, având în vedere că pe data de 9 martie, când a avut loc Gala de Decernare a premiilor la Festivalul Mărţişor Dorohoian, s-a împlinit un an de la tragicul accident în care Laura Stoica împreună cu iubitul ei şi-au pierdut viaţa.
Trofeul festivalului a fost acordat lui Alexandru Mihăiţă Ocu (foto), din Iaşi, care a concurat la secţiunea 10-12 ani. În acest an în festival a fost inclusă pentru prima dată şi o secţiune adresată copiilor, ideea dovedindu-se inspirată, cu atât mai mult cu cât juriul a fost cucerit de tânărul de numai 11 ani.
Încă din deschiderea Galei Laureaţilor, primarul municipiului Dorohoi Sergiu Lungu a ţinut să îşi ceară scuze pentru lipsurile şi carenţele de ordin organizatoric. Scuzele au fost îndreptate în primul rând în direcţia concurenţilor şi a părinţilor acestora, pentru tratament. Până la urmă s-au găsit locuri în sala neîncăpătoare, iar situaţia a fost remediată. Pauza dintre ediţii a Festivalului se pare că pentru gazde şi-a spus cuvântul, nivelul superior al laureaţilor amortizând situaţia. Pe bună dreptate, scuzele au venit să mai îndulcească atmosfera, iar greşeala recunoscută este pe jumătate iertată.
Marele câştig în opinia directorului Centrului de Creaţie a fost că s-a reuşit pe de o parte reluarea festivalului „Mărţişor Dorohoian”, pe de alta înfiinţarea primei ediţii pentru copii. „Sunt fericit că am reluat acest festival, un festival care de pozade altfel este unicul festival de muzică uşoară românească din Moldova. Acest act cultural a marcat în această săptămână viaţa culturală a acestui judeţ. Este un lucru important pentru viaţa culturală a judeţului”, a declarat Ion Ilie. Premiul I la secţiunea 7-9 ani a fost obţinut de Alexandra Mateiuc şi Ana Maria Bucşă, din Botoşani. La categoria 10-14 ani premiul I a fost obţinut de Ariadna Vasiliu. Recitalul serii de gală a aparţinut Angelei Similea, care a umplut sala de la Cantina Stipo unde a avut loc recitalul, organizatorii susţinând că biletele s-au vândut cu o săptămână în urmă.
Revenind la câştigătorul trofeului, aşa cum afirma Ion Ilie, directorul Centrului de Creaţie, valorile nu au vârstă. Acest fapt a fost dovedit de prestaţia talentatului Alexandru Ocu, ce la numai 11 ani şi-a mai adăugat un trofeu în palmares. Şcoala ieşeană pe care o reprezintă a fost la înălţime, lucru care s-a văzut încă de la preselecţie. Carismatic şi talentat, tânărul câştigător al trofeului a cucerit un juriul abilitat în frunte cu bine cunoscutul compozitor Ionel Tudor. Piesa care l-a propulsat pe poziţia cea mai înaltă a scării valorice este „Azi e ziua ta”, compusă de Nicolae Caragea, pe text de Daniela Doroftei. În palmaresul tânărului talent se mai află trofeele festivalurilor Delfinul de aur, Sunetul de aur şi trofeul de la Chişinău, în memoria lui Doina şi Aldea Teodorovici.
„Este al patrulea trofeu şi sunt foarte fericit pentru primirea acestui premiu. Urmează să debutez pe scenă şi aş vrea să conving pe toată lumea că am meritat acest trofeu”, a declarat Alexandru Ocu. Juriul de specialitate a fost convins, iar publicul l-a răsfăţat cu aplauze. Tânărul talent visează să devină o stea a muzicii uşore româneşti, lucru ce prin muncă este conştient că poate fi transformat în realitate. Alexandru Ocu urmează şi studii muzicale de specialitate, fiind elev al Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. El studiază chitară clasică şi pian secundar, îmbinând pasiunea pentru muzica uşoară cu cea clasică. Prinzând gustul succesului, Alexandru Ocu va participa în perioada 13-15 aprilie la un concurs internaţional de interpretare muzicală la Moscova. „Este un concurs foarte mare şi sper ca şi acolo să fac o impresie bună”, a declarat Alexandru Ocu, încrezător în talentul şi calităţile sale interpretative. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariu la comentarii (L)
(Ioan Rotundu)
PNG şi Ciuştea strigă hoţii, înainte ca cineva să fure
PRM vrea să schimbe tactica
Pe Ştefan îl deranjează identitatea culturală a unor instituţii
Europa nu ne mai lasă să defilăm cu morţii pe stradă
Adio căruţe, în municipiul Botoşani!
Conservatorii vor un sistem electoral mixt
Peremiştii sunt în pană de carnete de partid
Amendă de 300 milioane aplicată de Garda de Mediu
Luna aprilie va fi declarată Luna Curăţeniei
Spitalele trebuie finanţate din bugetele locale
Concurs de educaţie pentru sănătate
Ziua Gărzii Naţionale de Mediu
Numărul şomerilor a scăzut considerabil
Povestea încurcată a unui taximetrist amator de prostituate
Lăcaş de cult demolat
Elevi agresaţi în cartierul Rotunda
Românul şi boul
Reclamaţie asupra unui post local de televiziune
Horoscop
Pulpă de miel cu verdeţuri
Bancuri cu moldoveni
Lumea arabă II
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă