Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12913
De la 07 Ianuarie 2003
120749554

Botoşani: Centrul istoric şi imobilele petele de rugină

  • Ioan Rotundu
  • 9 March 2015, 23:00

Centrul istoric al municipiului Botoşani a fost reabilitat cu un cost de peste 15 milioane de euro, fonduri europene dar şi cu bani din bugetul local. De arătat, această zonă a oraşului arată civilizat. Păcat că nu avem un primar care să-i dea şi un rost. Aactualul p+rimar Ovidiu Portariuc, cel care-şi suflecase mânecile în primele zile de mandat şi se lăuda că va transforma Centrul istoric în cel mai renumit spaţiu comercial din Nordul Moldovei n-a reuşit să treacă de la vorbe la fapte.
Dar aşa civilizat cum arată în prezent, frumuseţea Centrului este ştirbită de către unele imobile aflate în proprietate privată care par a fi abandonate. Lipsa întreţinerii se face simţită de la o zi la alta, clădirile înscriindu-se în mod accelerat pe drumul prăbuşirii. Metaforic, am numit aceste imobile pete de rugină. Astfel de pete sunt pe str. Săvenilor, în vecinătatea fostei Fabricii de confecţii, sau ce-a mai rămas din ea, administrată de Mihai Tincu. Aici se află un şir de câteva imobile (foto 1) în cea mai mare parte nelocuite şi care distorsionează spaţiul urbanistic într-un mod monstruos.
Am încercat să aflu cine este proprietarul acestor imobile dar n-am reuşit să aflu tot ce-ar fi meritat de aflat. Prima clădire, chiar de pe colţ, unde cu ani în urmă a funcţionat un magazin de prezentare al Fabricii de confecţii, se spune că aparţine de actuala societate Rapsodia Cpnf, adică este administrată de consilierul municipal PSD Mihai Tincu. După cum arată clădirea, domnul consilier Tincu ar trebui să demisioneze imediat sau cei din PSD să-l dea afară din partid pentru că le face o imagine total lipsită de spirit gospodăresc.
Alături este un imobil proprietate privată abandonat. N-am reuşit să aflu cine-i proprietarul dar clădirea abia se mai ţine pe pereţii fragili, şubreziţi de igrasie. Mai nla vale avem un imobil în care, tot pe vremuri, a funcţionat un celebru magazin de confecţii şi textile (foto 2). Clădirea, potrivit fostului primar pozaprimar Cătălin Flutur „aparţine direct Primăriei Botoşani, fiind în administrarea primarului actual”. Se vede că este aşa pentru că are şi o firm㠄Organizaţia municipală PSD Botoşani”. Pe ambele uşi sunt lacăte ruginite. În interior se pot vedea depozitate alandala materiale propagandistice.
Spaţiul este deţinut de către PSD fără vreo plată către proprietar, adică către Primăria Botoşani. Firesc, de vreme ce primarul Ovidiu Portariuc este preşedintele executiv al PSD. Avantaj pentru partid!
„Cât am fost viceprimar şi am răspuns de partea urbanistică nu s-a aprobat în CL vreo închiriere de spaţiu către PSD şi nici nu am cunoştinţă ce regim juridic are acel spaţiu” a declarat Viorel Iliuţă. L-am contactat şi pe fostul viceprimar Cătălin Alexa. „Nu cunosc ce este cu acel spaţiu. „Poate ştie primarul Portariuc că este partidul său la mijloc”
Spre capătul celălalt al şirului de imobile se află un bar. Spaţiul a aparţinut de societatea Locativa şi a fost cumpărat de patronul barului. Întreaga zonă se află în stăpânirea bruneţeilor care fac legea. Alte pete de rugină le găsim chiar în plin Centrul istoric. Trecem de celebrul imobil proprietate a părintelui Teodor Candrea, imobil pe care primarul Portariuc vrea să-l cumpere înainte de a se prăbuşi prin autodemolare (ar trebui să vă grăbiţi, domn’ primar, că dacă vă mai gândiţi mult veţi cumpăra doar tenmelia!) şi ne oprim în spaţiul fostului CEC. Deţinut de o brutărie privată, Malu Comprest SRL, spaţiul este abandonat de mai mulţi ani şi contrastează cu clădirile din preajmă, renovate în cadrul proiectului derulat.
De la Malu Comprest în jos, până la fostul magazin alimentar Mistreţul, toate imobilele sunt neîntreţinute. Nimeni de la primărie nu s-a deranjat să-i ia la rost pe proprietari să-şi refacă faţadele, deşi este lege în acest sens.
Primăvara a venit. Era în tradiţia primarilor comunişti şi păstrată de cei postdecembrişti ca primăvara să declanşeze campania de curăţenie generală, de primenire a oraşului.. Actualul primar Portariuc a rupt tradiţia.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Bancul zilei: Invitaţia bărbatului
Reţeta zilei: Tortila cu spanac şi caşcaval
Elvetia a livrat Rusiei tehnica militara in ciuda sanctiunilor internationale
Ioan Chelaru (PSD), noul presedinte al Comisiei comune pentru revizuirea Constitutiei
Un calculator oficial din Marea Britanie prezice momentul in care pacientul va suferi un infarct
Vremea marti si miercuri
Analiza Washington Post: Credeati ca Uniunea Sovietica era antiamericana?
Incercati Rusia de astazi
Comisia pentru revizirea Constitutiei incearca sa finalizeze raportul pana in
iunie Ponta: Majoritatea este absoluta daca nu s-au razgandit liberalii de cand au devenit PDL-isti
Vladimir Putin dezvaluie cum a decis anexarea Crimeii
Dosarul Mineriada: Inalta Curte da verde pentru redeschiderea anchetei
Scandal la Universitatea de Arhitectura din Bucuresti
Dulceaţa financiară a privilegiilor
Ioan Rotundu
Steinmeier a primit cadou de la Bogdan Aurescu o brosura cu steagul Germaniei pe conturul Frantei
Viktor Orban, acuzat ca ar fi colaborat cu serviciul secret comunist din Ungaria
Numărătoare inversă pentru Ţurcanu la şefia PNL
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă