Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22077
De la 07 Ianuarie 2003
113177766

Botoşani/ Coţuşca: Viaţa zbuciumată a învăţătoarei pensionare Ştefania Lupu

  • Ioan Rotundu
  • 9 March 2017, 23:00

Un comentariu postat sub pseudonimul „Drăguşanu” ne informa că „Vă dau un pont de la o sursă credibilă. Daca treceţi prin Nichiteni [Coţuşca], întrebaţi de învăţătoarea pensionară Lupu Ştefania, ce a fost si ce a ajuns!”
Mi s-a părut interesantă sugestia, mai ales că nu sunt străin de ce se întâmplă prin această comună. Apoi, despre istoricul comunei Coţuşca s-au scris mai multe monografii, cea mai reprezentativă fiind semnată de vreo patru autori sub coordonarea fostului primar comunist Ion Zbughin, aceste scrieri fiind adevărate izvoare de cunoaştere pentru cei interesaţi de trecutul istoric al comunei. Mi s-a părut ciudat că n-am întâlnit în deplasările mele prin comună acest nume, mai ales că este vorba de un cadru didactic.
Marţi, această săptămână, m-am deplasat la Coţuşca, în mod special în satul Nichiteni. La intrarea în sat am oprit să întreb de nişte cetăţeni dacă există o învăţătoare cu numele de Ştefania Lupu şi cum poate fi găsită. Sătenii m-au recunoscut imediat cine sunt şi au devenit interesaţi dacă voi realiza un reportaj la Lumea lu’ Rotundu şi când va fi difuzat. Le-am explicat că mai întâi procedez la o documentare şi numai ulterior decid filmările în condiţiile în care cazul prezintă interes public.
Despre învăţătoare mi-au spus că trăieşte o adevărată dramă. Locuieşte împreună cu trei copii, acum maturi, care au probleme psihice şi beau cu toţii într-un mod ieşit din comun. Mi-au explicat că învăţătoare stă mai la vale de biserică şi că are la stradă un gard de scândură vopsit albastru (foto), dar să mai întreb după ce trec de casa primarului.
Pe când încercam să localizeze casa a oprit lângă mine oi camionetă. Şoferul, localnic, m-a recunoscut ca fiind de la Lumea lu’ Rotundu şi voia să ştie ce fac prin satul lor. Aflând că sunt interesat de învăţătoare, şi-a făcut cruce şi mi-a spus că este ceva ieşit din comun despre cum trăieşte. Fiind vecin cu ea, ne-a dus până la poartă.
Am intrat în curte iar doi câini de rasă mică au început să mă latre. A ieşit din casă o fată de vreo 30 de ani care m-a întrebat pe cine caut. Mi s-a părut ciudat comportamentul ei, mai ales faţa care exprima o adâncă suferinţă, un amestec de tristeţe cu împăcare a soartei. I-am explicat că vreau să stau de vorbă cu învăţătoarea Lupu, dacă este acasă.
M-a sfătuit să aştept şi a intrat în casă. Nu peste puţin timp a ieşit o doamnă subţirică, îmbrăcată sumar, care-şi strângea cu o mână bluza la piept. Deşi destul de învârstă şi cu faţa marcată adânc de riduri, încă puteai descoperi în ea urmele unei femei frumoase. Cu un aer plin de demnitate m-a întrebat cine sunt şi de ce o caut. I-am explicat că sunt de la televiziunea Botoşani, că am fost sesizat de săteni că o duce greu şi am venit s-o întreb cu ce putem ajuta.
M-a refuzat politicos, spunându-mi că nu are nevoie de ajutor, că are o pensie bună şi că se descurcă binişor. Deja ştiam anumite aspecte din viaţa sa aşa că nu m-am lăsat înşelat de spusele sale şi am întrebat-o dacă este adevărat că numai cu o seară înainte un băiat al său a fost luat cu salvarea. A recunoscut dar că a ţinut să mă convingă că nu era nimic grav. În tot acest timp fata privea la mine cu un aer tâmp, de parcă n-aş fi vorbit româneşte.
Le-am urat sănătate şi am ieşit pe poartă. Câţiva săteni, vecini poate sau trecători, m-au aşteptat în stradă curioşi să afle ce-am stabilit. Au ţinut să-mi explice că învăţătoarea trăieşte cu trei copii destul de mari, doi băieţi şi fata cu care am stat de vorbă, dar că toţi trei sunt bolnavi psihici. „Au fost făcuţi la băutură!” – ţinu să-mi explice un cetăţean care, culmea, mirosea a băutură.
M-a dus la primărie să-l caut pe primarul Dan Vezeteu, şi el locuitor al satului Nichiteni şi nu departe de casa învăţătoarei. De la primar am aflat că învăţătoarea şi soţul ei medic veterinar, decedat de ceva ani, au fost la viaţa lor o familie model. Ea foarte frumoasă, el bun medic veterinar care se bucura de respectul oamenilor. Apoi, cu vârsta, medicul a început să se comporte ciudat, să vorbească singur mergând pe stradă, să spună bancuri deocheate. Se comporta ca un om aflat în pragul nebuniei.
A murit la nici 60 de ani iar soţia sa, învăţătoarea, devenită pensionară, a rămas cu cei trei copii destul de mari. Cei doi băieţi sunt absolvenţi de facultate. Unul dintre ei a absolvit Facultatea de electronică cu nota zece dar a clacat mintal. De atunci este internat periodic la Psihiatrie Botoşani şi urmează un anumit tratament. Al doilea băiat a dat în patima băuturii. Bea alături de mamă de dimineaţă până seara. Fata i-a adus în casă mamei doi copii făcuţi nu se ştie exact cu cine. Un copil este instituţionalizat iar altul îl creşte acasă. Numai că şi fata este sub tratament psihic. Asta mi-a explicat comportamentul ei ciudat când am discutat cu ea.
„Întreaga familie constituie un caz social aparte. Ei îi ajut cu ce pot dar nu-i pot opri de la băutură. Nu-mi dau seama de ce au ajuns cu toţii din familie să sufere în plan psihic. Cred că este ceva ereditar de la tată. Ea are o pensie frumoasă dar o cheltuiesc mai mult pe băutură” – mi-a explicat primarul Dan Vezeteu.
Dintr-o familie model, respectabilă, familia Lupu a ajuns pentru săteni un exemplu negativ de speriat copii. „Nu eşti cuminte şi nu asculţi, ai să ajungi când vei fi mare ca a lui Lupu!” îşi sperie sătenii copii.
Sincer să fiu, am întâlnit multe situaţii prin judeţ, unele mai dramatice decât altele dar nici un caz de această natură. Nu ştiu ce este de făcut. Poate că instituţionalizarea tuturor membrilor familiei ar fi o soluţie. Cei trei copii bolnavi să fie internaţi într-un cămin social pentru boli psihice iar mama într-un cămin de bătrâni după ce va fi dezalcoolizată.. O atitudine de expectativă şi compasiune a sătenilor şi autorităţilor nu rezolvă nimic. Dimpotrivă, va adânci drama acestei familii.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Invidie
Horoscopul zilei de 10.03.2017
Dacian Ciolos, despre ONG-ul sau:
"Luam in calcul foarte serios inclusiv un proiect politic nou sau un partid politic"
Fiscul isi schimba abordarea controalelor,
acestea facandu-se exclusiv in functie de analiza de risc
Kovesi merge joia viitoare la Sofia sa le spuna bulgarilor cum functioneaza modelul romanesc de anticoruptie
S-a dat startul la marea evaziune?
Ioana Petrescu, fost ministru de Finante in guvernul Ponta, atac la guvernul Grindeanu
Turcan: Validarea membrilor societatii civile in CSM, sabotata de PSD-ALDE
Dragnea si Tariceanu doresc sa isi planteze oameni de casa care sa le sustina agenda impotriva justitiei
Serghei Lavrov afirma ca nu isi ia telefonul la el cand negociaza dosare sensibile
, pentru a evita sa fie interceptat de CIA
Sorin Grindeanu a convenit cu Christian Kern, cancelarul Austriei, o vizita oficiala la Viena
Jocul lui Ponta cu Dragnea.
Ce a vrut sa-i transmita Tariceanu lui Iohannis
Tensiuni Chisinau - Moscova:
Parlamentul si premierul moldovean acuza serviciul secret FSB de hartuire dupa anchetarea transferurilor ilegale de bani din Rusia printr-o banca moldoveneasca
Lia Olguta Vasilescu promite cate doua norme de hrana si un voucher de vacanta pentru fiecare bugetar
Riscurile de a nu fi de partea corupţilor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă