Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Aniversări
Publicitate
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24013
De la 07 Ianuarie 2003
113179702

Spitalul Judeţean rămâne cu datorii de 150 miliarde lei

Noua conducere are bani de salarii, nu şi pentru tratament sau mâncare

  • 9 November 2007, 23:00

După instalarea noii echipe directoare a Spitalului Judeţean conducerea Autorităţii de Sănătate Publică a solicitat efectuarea unui audit intern pentru a vedea care este situaţia economico-financiară a unităţii spitaliceşti lăsată de vechea conducere. Situaţia financiară a spitalului a fost realizată până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an. Şi noua conducere a primit moştenire datoriile pe care Spitalul Judeţean le duce în spate de la un an la altul.
Însă ceea ce a atras atenţia în mod special noii conduceri a unităţii spitaliceşti în urma realizării auditului se referă la venitul propriu din încasări la cerere. După cum susţine contabilul şef al Spitalului Judeţean, Ica Lucica Vărăreanu, acest venit a fost evaluat la 55 miliarde lei vechi, iar în realitate încasările au fost de numai 9 miliarde lei vechi.
"Este o supraevaluare a veniturilor proprii. În momentul când s-a întocmit bugetul anului 2007 pentru a putea face angajamente suplimentare s-au declarat nişte venituri proprii în plus faţă de contractul care se desfăşoară cu Casa din alocaţiile financiare care vin din programul naţional de evaluare în valoare de 55 milioane lei. Acest lucru a permis fostei conduceri a Spitalului Judeţean să angajeze cheltuieli în limita acestor sume pe un venit incert", a declarat Gabriel Oprişanu, directorul ASP Botoşani. În aceste condiţii Spitalul Judeţean va încheia şi acest an cu datorii.
Noua conducere a unităţii spitaliceşti susţine că nu are de unde să aducă bani pentru a acoperi "incompetenţa anterioară". Pe lângă faptul că s-a făcut o supraestimare a veniturilor proprii, unitatea spitalicească mai are datoria către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate de peste 30 miliarde lei, cu care se judecă în instanţă. "În aceste condiţii şi la sfârşitul acestui an vom rămâne cu datorii. Vom rămâne cu datorii de aproximativ 150 de miliarde lei vechi", a precizat contabilul şef al Spitalului Judeţean "Mavromati".
Pentru a se redresa situaţia economico financiară a unităţii spitaliceşti se va impune respectarea unui plan de măsuri de reducere a costurilor, ce trebuie aplicat de noua conducere. Planul se referă la reorganizarea secţiilor spitalului. Secţiile ineficiente vor fi reduse ca număr de paturi, iar cele care au performanţe şi necesită un număr suplimentar de paturi vor fi mărite. Pierderile pe care le înregistrează unitatea spitalicească vor fi reduse prin externalizarea serviciilor.
În acest caz dosarele de externalizare sunt gata, urmând ca ASP să le înainteze către Consiliul Judeţean pentru obţinerea avizului, după care vor fi trimise la Ministerul Sănătăţii. Din cheltuiala totală a unităţii spitaliceşti pe fiecare serviciu ce va fi externalizat se va obţine o reducere de 15% a costurilor. "Credem că reducerile cheltuielilor vor fi mult mai mari, întrucât trecerea în privat şi a achiziţiilor pentru aceste servicii şi a gestiunii va permite oprirea pierderilor de altă natură", a adăugat Oprişanu.
Acesta susţine că imediat după finalizarea planului de restructurare, respectiv restructurarea secţiilor, reducere de personal şi externalizarea serviciilor, situaţia va fi prezentată Ministerului Sănătăţii. Astfel, este posibil ca din banii rămaşi necheltuiţi până la 15 decembrie, Ministrul Sănătăţii să aloce fonduri pentru stingerea datoriilor Spitalului Judeţean. Cu toate că datoriile sunt foarte mari, activitatea unităţii spitaliceşti nu este afectată. Conducere beneficiază de sumele de bani necesare până la sfârşitul anului pentru plata salariilor, a primei de stabilitate şi pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu. Ca de fiecare dată Spitalul Judeţean va rămâne restant la plata furnizorilor. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Ministrul Justiţiei a dispus revocarea din funcţie a directorului INEC
Ionut Iftimoaie apare în premieră alături de soţia însărcinată
Anunţ
Bolnavi care au recunoscut că au fost jumuliţi de doctori
cetăţenii recunosc că dau şpăgi la doctori, dar ultimii nu
Tocăniţă bihoreană
Horoscop
Provocare şi răspuns
Primari care-şi fac geamantanele, primari care rămân
Suplimentare substanţială de fonduri pentru medicamente gratuite
Oprişanu se consideră priceput în cheltuirea banilor primiţi
Noi controale la societăţile ce lucrează cu substanţe chimice periculoase
Prins cu permisul de conducere falsificat de instructorul auto
Deţinuţii faţă în faţă cu angajatorii, dar fără tragere de inimă spre muncă
Plictisit de viaţa din familie, un tânăr s-a făcut dispărut
Avertizare meteorologică
Va ajunge deputat europarlamentar PNL
Cumpără apartamentul cu tot cu datorii
Maria Grapini în vizită la Botoşani
Voiculescu va veni la Botoşani să înnoiască mandatul lui Lozneanu
Liberalii au achiziţionat un „primar expirat”
Câmpanu răspunde la atacuri cu epigrame şi pilde
Cadoul de Sf. Nicoale al municipalităţii pentru botoşăneni
Filarmoniştii au primit pian şi se pregătesc de mutare
Patroni verificaţi înainte de reautorizare
Asociaţiile de proprietari cer sprijinul prefectului
Ciuştea crede că liberalii pot fi un pericol
Program TELE’M Botoşani
Aniversare Anca Nicoleta
La mul'
Felicitare cu ocazia aniversării zilei de naştere
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă