Secţia UPU de la Spitalul de Copii „Cuvioasa Parascheva” Botoşani nu a primit nici în acest an acreditarea de la Ministerul Sănătăţii, situaţie care ar fi convenit de minune unităţii spitaliceşti. După demersuri nenumărate făcute la ministerul de resort, reprezentanţii unităţii menţionate au cerut ajutor de la preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, care a bătut în zadar la uşa cabinetului ministerial.
Pe adresa spitalului a sosit un răspuns sec: „nu sunt bani, este criză financiară”. Pe deasupra, reprezentanţii ministerului au recunoscut că în ultimii doi ani în multe locuri din ţară au luat fiinţă secţii de urgenţă de acest fel şi astfel prea multe mâini întinse aşteaptă ajutor de la un buget secătuit. Fără finanţare din sursa corectă, Spitalul de Copii va înregistra iute datorii uriaşe ce vor cădea în spinarea Consiliului Judeţean, sub oblăduirea căruia se află unitatea spitalicească.
„ Am intervenit la minister, dar din păcate a venit un răspuns negătiv. Deocamdată nu sunt resurse financiare pentru a finanţa şi această activitate. Spitalele de urgenţă se finanţează prin program guvernamental. Sunt promisiuni că lucrul acesta se va rezolva pentru 2011. Au fost realizate în ultima perioadă mai multe unităţi de acest gen din ţară şi această austeritate bugetară cu care ne confruntăm nu a permis Ministerului Sănătăţii să includă până în prezent şi secţia UPU de la Spitalul de Copii de la noi” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac.
Deja medicamentele necesare tratamentului în regim de urgenţă se împuţinează, iar alimentarea cu altele noi se face cu greu. După tragedia bebeluşilor arşi în maternitatea bucureşteană vistieria secţiei UPU a fost umplută la refuz, însă rezervele s-au împuţinat rapid, iar banii sut pe sponci, cu toate că reprezentanţii spitalului drămuiesc ultimul bănuţ, prin artificii manageriale, pentru a reuşi să menţină spitalul în parametri normali. Nu pentru mult timp însă. Acreditarea mult aşteptată şi promisă în 2011 este vis prea îndepărtat, cred cadrele medicale din spital.
„Tot ministerul acesta a finanţat cea mai bună parte din cheltuielile de investiţii necesare pentru această secţie. Chiar şi noi, văzând că de la Ministerul Sănătăţii nu vin fonduri am acordat o finanţare în cursul anului trecut destul de substanţială şi doar astfel s-a reuşit finalizarea şi punerea în funcţiune a secţiei. Vom rezolva împreună şi chestiunea finanţării dar, repet, această finanţare nu se poate realiza decât în cadrul programului guvernamental din care face parte, respectiv banii să vină de la Ministerul Sănătăţii” a recunoscut preşedintele Consiliului Judeţean imposibilitatea unei susţineri la parametri optimi a unităţii spitaliceşti menţionate. (Lavinia Preda)