Cu puţin timp în urmă l-am prezentat, nu numai botoşănenilor, ci, cu ajutorul Internetului întregii lumi pe poetul Dorel Gaftoneanu, poetul ascuns până de curând în anonimat, dar doldora de premii naţionale şi internaţionale adunate, la peste zece, numai în acest an.
Tot dintr-o întâmplare am aflat că în Botoşani funcţionează un club privat de karate a cărui membri s-au încununat de glorie la un recent campionat european ce s-a desfăşurat în România la Braşov.
M-am interesat şi am aflat că întemeietorul clubului este Valerică Petrariu, un inginer mecanic care nu-şi mai practică profesia, având o iniţiativă privată în domeniul înrămării obiectelor de valoare.
Student la Politehnica din Iaşi, încă din perioada comunistă Petrariu a simţit o atracţie deosebită spre un sport, mecunoscut în România pe atunci, care îmbină exerciţiile fizice cu stările sufleteşti, armonizându-le, dând corpului şi minţii umane energii greu de bănuit.
L-a practicat pe ascuns, dar şi cu oarecare complicitate a celor

Acest sport se numeşte karate şi cuprinde mai multe forme de manifestare numite stiluri. Pe inginerul Valerică Petrariu l-am găsit, sâmbătă, 5 noiembrie, la sala Clubul sportiv din Botoşani, pentru cunoscători fosta sală de producţie a IMAIA, în spatele Sălii Polivalente.
Se afla în plină activitate de antrenament, dar l-am convins să accepte filmarea unui reportaj pentru a arăta şi publicului larg ce înseamnă practicarea karatelor, cine sunt cei care practică acest sport şi ce performanţe se pot realiza.
După 1990, karatele au putut fi practicate la vedere, aşa că Petrariu a pus bazele unui club privat. S-au adunat în jurul său o serie de tineri ingineri, intelectuali iar de prin 2000 încoace s-au înscris în club şi elevi de şcoală. Sunt primiţi copii de la vârsta de patru, cinci ani capabili să înţeleagă anumite comenzi şi să înveţe să le execute.
Petrariu şi-a luat şi un ajutor, pe profesorul de psihologie Sergiu Mihoc din Dorohoi, care i-a fost

La campionatele europene de karate de la Braşov au participat şapte membri ai clubului şi toţi şapte au cucerit câte un premiu. O medalie de aur i-a revenit fetiţei Elisabeta Georgiana Mihoc, elevă de clasă primară la Dorohoi. Maria Popa, o mână de fetiţă, elevă în clasa a II-a, tot din Dorohoi, dezgheţată foc, a cucerit medalia de bronz, învinsă tot de o româncă.
Aceşti copii practică karate de la cinci anişori şi la trei ani de exerciţii au devenit medaliaţi europeni. O performanţă aproape incredibilă. Iată şi numele premiaţilor de la Braşov: Daniel Stâncescu, Adrian Iacob, Maria Popa, Elisabeta Georgiana Mihoc, Bianca Palamaru, Răzvan Mihai Grecu, Bogdan Gabriel Ciubotariu.
Clubul nu beneficiază de finanţări din bani publici. Fondatorul Valerică Petrariu umblă pe la porţile patronilor pentru a obţine sponsorizări, cei înscrişi contribuind cu o taxă lunară de 50 lei. Sunt multe cheltuieli de

Dar când pui suflet, când faci totul cu multă dragoste şi devotament, banii nu pot deveni o piedică de netrecut. Din păcate, autorităţile investesc bani mulţi în fotbal, loc de adunătură a fel de fel de huligani care se iau la bătaie., înjură, se bat cu forţele de ordine iar pe gazon se fugăresc 22 de indivizi dubioşi care se cred vedete şi care se iau la bătaie din te miri ce.
Sporturile care dezvoltă organismul şi-l întăresc, care ne liniştesc psihic, care formează caractere sănătoase şi ne dau încredere în forţele proprii sunt ignorate total de autorităţi. Aceste sporturi nu bagă bani în buzunarul şefilor, pentru că nu practică înşelătoria, trucajul, înţelegerile imorale. De unde şi lipsa de interes a autorităţilor pentru ele.
Dar ca să puteţi înţelege exact ce înseamnă a practica un astfel de sport, vă invit să urmăriţi în această seară, la ora 19.30, pe postul Rapsodia Tv, dar şi pe Internet, reportajul intitulat Karatiţşti de performanţă. O să aveţi ce vedea şi învăţa. Mai ales dacă aveţi copii!
Ioan Rotundu