Locatarii scării C a blocului nr.16 de pe strada Colonel Tomoroveanu au fost scandalizaţi de faptul că vecinul de la casa vecină, Mihai Costân, a trecut la stricarea gardului viu dinprejurul blocului. La sesizarea locatarilor, ne-am deplasat la locul respectiv unde bărbatul, cu câteva unelte, se străduia să scoată gardul metalic şi pe cel viu. Mihai Costân susţine că are dreptate în demersul său, apărându-se cu o decizie emisă de Primăria municipiului Botoşani, pe data de 17 august 2006, prin care bărbatului i se restituie în natură, la Legea 10, o porţiune de 83 metri pătraţi de teren, pe aleea dintre bloc şi curtea vecină. Bărbatul vrea să mute dalele de pe alee şi gardul verde la 2,2 metri de peretele blocului. Mai mult, conform schiţei pe care o are, acesta va intra şi în curtea vecinului, pentru a-i strica gardul şi un coteţ, urmând ca gardul să fie mutat la un metru de peretele casei.
Eu nu fac ce vreau eu. A venit comisia de la legea 10 şi am decizia primăriei. În lateralul blocului vor rămâne 2,2 metri pătraţi, a precizat Mihai Costân. De cealaltă parte, vecinii au plătit gardul verde, l-au îngrijit, la fel ca şi spaţiul verde din jurul blocului, iar acum acesta şi-a făcut măsurători pentru a se pune în posesie. Locatarii sunt consternaţi că fără să anunţe pe nimeni, bărbatul a început să strice gardul verde, urmând să treacă al scoaterea dalelor de pe alee şi stricarea gardului vecinului. Decizia arată că în conformitate cu declaraţia notarială 3203 din 17 .06.2006, Costân Mihai şi-a asumat obligaţia ca pe propria cheltuială să devieze aleea existentă pe terenul care se restituie în natură şi să reamenajeze o alta. În caz contrar, primăria municipiului Botoşani poate proceda la revocarea dispoziţiei. Mihai Costân a primit iniţial suma de 104.074 RON, cu ceva timp înaintea apariţiei Legii 10,

10, privind punerea în posesie în natură. Bărbatul s-a angajat prin dispoziţie să ramburseze suma primită cu titlu de despăgubire la data exproprierii.
Eu am dat banii înapoi, şi mi s-a dat bucata asta de teren, susţine bărbatul. Locatarii afirmă că nimeni nu a venit să măsoare porţiunea de teren. Aceştia şi-au propus să strângă semnături pentru a împiedica mutarea gardului. L-au rugat pe cetăţeanul ce lucra de zor la dărâmare să aştepte până a doua zi, când vor solicita primăriei să vină o comisie la faţa locului, şi eventual de la mediu, pentru a vedea situaţia din teren. Bărbatul şi-a continuat însă liniştit activitatea, de unul singur, înconjurat de locatarii ce priveau dispariţia gardului. Deşi vecinii au solicitat un proces verbal sau actul de intabulare, bărbatul a declarat că a iniţiat demersurile de intabulare dar încă nu este gata, între timp el va strica gardul pentru a-l muta. Pe acesta nu îl deranjează că strică gardul sau că trebuie să taie nişte copaci, considerând că vor creşte alţii. Oamenii vor să se adreseze la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi la Primărie, neputând să-şi imagineze cât vor avea de aşteptat ca gardul viu şi copacii, care nici nu ar mai avea unde să fie plantaţi, să ajungă la maturitate. Nici vecinul din casa de alături nu este de acord să i se ia din curte, mai ales că gardul va fi mutat la doar un metru de peretele casei. Singura explicaţie pe care o au locatarii este că persoana care a făcut schiţa nu s-a deplasat în teren, pentru că altfel nu ar fi putut pune în posesie pe cetăţean pe această bucată de teren. Astăzi evenimentele pot lua o turnură în favoarea locatarilor protestatari sau pot rămâne în favoarea proprietarului Costân, aşa cum prevede legea împroprietăririi. Um urmări deznodământul, care se anunţă a fi palpitant. (Bianca ALBU)