Investiţia este una de amploare şi va crea o cale modernă de acces între Centrul medieval al Botoşanilor şi Piaţa centrală. Totodată va descongestiona şi aglomeraţia de maşini, parcarea subterană urmând a absorbi o mare parte din autovehiculele, fluidizând circulaţia pietonală în zonă.
Compania care execută lucrarea este una botoşăneană, respectiv S.C. Victor Construct SRL în colaborare cu firma Flash Lighting Services Bucureşti. Aceasta din urmă este specializată pe iluminatul public obişnuit şi artistic. Faptul că lucrarea este executată de o firmă botoşăneană, înseamnă sute de locuri de muncă şi totodată avantajul că o mare parte din sumă, peste 10 milioane lei, se va întoarce la bugetul local sub formă de taxe şi impozite (TVA, impozit pe salarii, impozit pe profit etc.
Lucrarea are ca termen de execuţie luna iulie 2013, dar ritmul lucrărilor este mult avansat, aşa că există premiza ca această investiţie să fie finalizată anul viitor, dacă nu vor apărea

În perimetrul acestor lucrări se află şi un falnic stejar, care străjui intrarea în piaţă de peste o sută de ani. Stejarul nu este un simbol aparte pentru oraşul nostru, căci nu are o vechime care să-i confere o aureolă de celebritate şi să-l înscrie printre arborii ocrotiţi de lege.
Însă el a intrat în peisajul urbanistic al zonei şi botoşănenii s-au obişnuit să-i admire zilnic coroana puternică, care se distinge maiestuos, îndulcind imaginea colţuroasă dată de blocurile care străjuiesc perimetrul pieţei. br> Când s-au început lucrările, locuitorii din zonă şi-au exprimat regretul că stejarul va fi tăiat, pentru că intra în perimetrul lucrărilor. Aşa că mulţi cetăţeni s-au grupat şi i-au solicitat primarului Cătălin Flutur să facă ceva pentru a salva arborele. Iar primarul a solicitat proiectanţilor să găsească o soluţie ca stejarul să nu fie sacrificat. Şi s-a găsit şi o astfel de soluţie.
Aşa că stejarul va rămâne la locul în care natura l-a sădit şi va continua să vegheze asupra noastră, stând mărturie peste secole la schimbările pe care Botoşanii le suferă de la o zi la alta, de la un an la altul.
Ioan Rotundu