Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15981
De la 07 Ianuarie 2003
112993416

Botoşani: Stejarul salvat de colţii drujbei

  • 9 October 2011, 23:00

Valoarea lucrărilor la Pietonalul Transilvaniei şi parcarea subterană din Piaţa centrală a Botoşanilor se ridică la 32 milioane lei. Contribuţia Uniunii Europene, cu fonduri nerambursabile, este de 20 milioane lei, Guvernul României contribuie cu 4,3 milioane lei iar Primăria Botoşani cu 7,7 milioane lei.
Investiţia este una de amploare şi va crea o cale modernă de acces între Centrul medieval al Botoşanilor şi Piaţa centrală. Totodată va descongestiona şi aglomeraţia de maşini, parcarea subterană urmând a absorbi o mare parte din autovehiculele, fluidizând circulaţia pietonală în zonă.
Compania care execută lucrarea este una botoşăneană, respectiv S.C. Victor Construct SRL în colaborare cu firma Flash Lighting Services Bucureşti. Aceasta din urmă este specializată pe iluminatul public obişnuit şi artistic. Faptul că lucrarea este executată de o firmă botoşăneană, înseamnă sute de locuri de muncă şi totodată avantajul că o mare parte din sumă, peste 10 milioane lei, se va întoarce la bugetul local sub formă de taxe şi impozite (TVA, impozit pe salarii, impozit pe profit etc.
Lucrarea are ca termen de execuţie luna iulie 2013, dar ritmul lucrărilor este mult avansat, aşa că există premiza ca această investiţie să fie finalizată anul viitor, dacă nu vor apărea pozapiedici noi din cauza accentuării crizei economice.
În perimetrul acestor lucrări se află şi un falnic stejar, care străjui intrarea în piaţă de peste o sută de ani. Stejarul nu este un simbol aparte pentru oraşul nostru, căci nu are o vechime care să-i confere o aureolă de celebritate şi să-l înscrie printre arborii ocrotiţi de lege.
Însă el a intrat în peisajul urbanistic al zonei şi botoşănenii s-au obişnuit să-i admire zilnic coroana puternică, care se distinge maiestuos, îndulcind imaginea colţuroasă dată de blocurile care străjuiesc perimetrul pieţei. br> Când s-au început lucrările, locuitorii din zonă şi-au exprimat regretul că stejarul va fi tăiat, pentru că intra în perimetrul lucrărilor. Aşa că mulţi cetăţeni s-au grupat şi i-au solicitat primarului Cătălin Flutur să facă ceva pentru a salva arborele. Iar primarul a solicitat proiectanţilor să găsească o soluţie ca stejarul să nu fie sacrificat. Şi s-a găsit şi o astfel de soluţie.
Aşa că stejarul va rămâne la locul în care natura l-a sădit şi va continua să vegheze asupra noastră, stând mărturie peste secole la schimbările pe care Botoşanii le suferă de la o zi la alta, de la un an la altul.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Caricatura zilei
Horoscop
Reţeta zilei: Mazăre verde cu marole căpăţâni
Bancul zilei: Democraţie ţigănească
Un cunoscut toreador spaniol a fost străpuns în faţă de un taur
Ponta şi Antonescu, ultimii dinozauri populişti din UE
soluţiile lor de a promite marea cu sarea nu mai sunt promovate nicăieri în lume
Lumea lu' Rotundu: Merele de Curteşti
Botoşăneanul Gabriel Chiriac şi înalta corupţie din Justiţie
Ioan Rotundu
Inspecţia Judiciară, sesizată să verifice posibile abateri disciplinare ale unor judecători ICCJ
Daniel Funeriu şi "inexactitudinile":
Primarul baronaş şi drumul prăfuit
Ioan Rotundu
Marcu n-a avu curajul să-l excludă pe Darie din PSD
Eram vrea să-i adune pe notari şi avocaţi în Centrul medieval al Botoşanilor
Patronul RVG este supărat pe primarul din Flămânzi
Liberalul Sorescu nu vrea dezvoltarea municipiului Botoşani
banii europeni alocaţi nu înseamnă nimic pentru eleste ciudat că un liberal se declară împotriva dezvoltării prin noi investiţiiel consideră parcul de distracţie la Cornişa o investiţie inutilă
Astăzi, medicii din judeţ îşi vor alege mebrii în Comisia de disciplină
Începe şi la Botoşani campania de vaccinare împotriva gripei
Se caută şef nou la Direcţia de Statistică Botoşani
Iar apar probleme cu salarizarea profesorilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă