Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10984
De la 07 Ianuarie 2003
120806257

Mihăileni: Bătrâna Panovia minţită cu neruşinare de politicieni

  • Ioan Rotundu
  • 9 October 2016, 23:00

Aşa cum am promis, sâmbătă m-am deplasat din nou în satul Sinăuţi, comuna Mihăileni, pentru a constata la faţa locului cum s-au ţinut de cuvânt politicienii faţă de promisiunile făcute bătrânei Panovia Manziuc, femeie la 82 de ani rămasă fără casă în urma unei tornade din noaptea de 19 spre 20 iulie din această vară.
La ultima mea vizită bătrâna primise un ajutor de 5 mii de lei de la Primărie Mihăileni constând în materiale de construcţie. I s-a mai pus la dispoziţie şi doi săteni aflaţi în plata ajutorului social care să-i ridice zidurile. Mai avea bătrâna promisiunea senatorului PSD Doina Federovici că o va ajuta şi ea cu o sumă de bani. Şi preşedintele Consiliului Judeţean Costică Macaleţi, care a declarat că nu are bani în buget pentru a acorda astfel de ajutoare i-a promis că din banii personali va dona şi el o sumă consistentă.
Sâmbătă am găsit-o pe bătrână privind la zidurile ridicate pe jumătate. Nu se lucra, spunea ea că este week-end şi muncitorii delegaţi de primărie sunt liberi. În cursul săptămânii au venit la lucru pe la ora 09.00 şi au plecat pe la ora 15.00, bătrâna având grijă să le servească şi câte o masă.
Numai că ajutorul în materiale primit de la primărie era deja epuizat iar zidurile casei ridicate doar pe jumătate. Dar trebuie materiale pentru restul de zidărie, plafon, acoperiş, geamuri şi uşi. Bătrâna Panovia nu ştie ce va face mai departe. Îşi freca mâinile a neputinţă şi a început să plângă. Locuieşte într-un container pus la dispoziţie de primărie dar la vreme de iarnă n-are pozacum sta în acest coteţ metalic. În timp ce discutam cu bătrâna a apărut şi fiica sa Elena Rusu care locuieşte în Câmpulung Moldovenesc. Şi ea în vârstă, pensionară şi bolnavă de diabet, n-are nicio posibilitate financiară să-şi ajute mama.
Am întrebat-o pe bătrână dacă senatorul Doina Federovici i-a dat ajutorul financiar promis. Nici vorbă de aşa ceva. I-a spus Federovici bătrânei că a depus la Senat o cerere prin care a cerut să ni se acorde un ajutor social dacă că soluţionarea cererii se face în termen de 30 de zile. A minţit-o Federovici pe bătrână pentru că Senatul nu acordă ajutoare sociale. Aşa ceva acordă doar Guvernul. Dar ea promisese bătrânei că-i va da o sumă de bani din buzunarul propriu şi nu s-a ţinut de cuvânt.
Nici preşedintele Macaleţi nu s-a ţinut de cuvânt şi nu a donat bătrânei suma de bani promisă. Ambii social democraţi au promis ajutorul doar în faţa localnicilor şi a presei fără însă a-şi onora promisiunea. Bătrânei i s-au dat nişte speranţe care s-au spulberat într-un mod dureros pentru ea.
Iarna bate la uşă iar bătrâna riscă să rămână în continuare să locuiască în containerul metalic unde poate într-o noapte geroasă să îngheţe. Autorităţile locale şi judeţene s-au spălat pe mâini de orice obligaţie invocând faptul că bătrâna n-a avut casa asigurată aşa că nu poate primi nici un ajutor de la stat. Nu vreau să fiu macabru, dar aceste autorităţi găsesc întotdeauna o sumă de bai ca să-i înmormânteze pe nevoiaşi, nu şi pentru a-i ajuta atunci când sunt la ananghie, cum este cazul bătrânei Panovia Manziuc.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Liviu Dragnea: PSD depune luni la Parlament un proiect de lege care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale
Prognoza meteo pentru luni si marti
ANAF isi face magazin online, cu preturi chiar si cu 50% mai mici ca pe piata.
Cat costa Jaguar XKR sau Maserati Quattroporte
Valerie Ciolos, sotia primului ministru, a cantat in cadrul unui concert caritabil pentru "Cumintenia Pamantului"
Ministerul Justitiei vrea sa-i supuna la test psihologic pe cei ce vor sa devina magistrati
Raed Arafat: Nimeni nu poate garanta ca dezastrul de la Colectiv nu se poate repeta oriunde in tara
NATO critica Rusia pentru amplasarea unui sistem de rachete Iskander in Kaliningrad
Horoscopul zilei de 10.10.2016
Bancul zilei: Pragmatism sexual
Miorcani: Conacul Pillat ţinut sub cheie de Mitropolia Iaşi prin preotul Hluşcă
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 7.10.2016
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă