Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
35271
De la 07 Ianuarie 2003
112785622

Botoşani: Săteni din Smârdan pedepsiţi de primar să nu ajungă la ogorul din câmp

  • Ioan Rotundu
  • 9 September 2015, 23:00

Ne-am obişnuit ca în comuna Suharău primarul Marcel Chelaru să ia decizii potrivnice intereselor cetăţenilor. Rămas impasibil faţă de locuitorii satului Izvoare terorizaţi şi furaţi de familia Grigore, după ce a fost prinsă la furat lemne din pădurea lişnenilor, cu rol de acoperitor a gafelor comise frecvent de inginerul cadastral Gheorghe Pintilei, tupeist în a se urca beat la volan, ultima ispravă a acestui primar este că prin împroprietăriri anapoda a blocat accesul în câmp, la propriile terenuri, a mai multor săteni din satul Smârdan.
Sătenii din capătul satului Smârdan situaţi cu casele la limita de hotar cu comuna Cristineşti prin satul Dragalina puteau ajunge la terenurile din câmp pe un drum cadastral vechi de când satul. În timpul CAP-ului acest drum a fost desfiinţat , terenurile sătenilor fiind comasate în tarlale ale CAP-ului.
După 1990, când s-a declanşat restituirea proprietăţilor agrare, sătenii şi-au recuperat terenurile din câmp dar de la primăria Suharău nu s-a mai avut în vedere redeschiderea vechiului drum. Aşa că sătenii au căzut la înţelegere cu proprietarul unui teren neocupat de clădiri, teren ce porneşte din şoseaua principală şi duce până în câmp.
După anul 2000, proprietarul a vândut terenul cetăţeanului Gheorghe Zvâncă, sătean cu moară şi alte afaceri. În acest an Zvâncă, la sugestia inginerului cadastral din Primăria Suharău, cum spun oamenii veşnic ameţitul Gheorghe Pintilei, a interzis sătenilor să mai treacă pe terenul său spre câmp. Bieţii oameni s-au trezit că a venit vremea strângerii recoltelor dar n-au cale de acces spre terenurile din câmp.
Daniela Poraicu (foto 1) este unul dintre proprietarii de teren din câmp pozacâmp care nu poate ajunge la propriul ogor pentru că nu mai are pe unde. Poraicu susţine că proprietarul care i-a vândut terenul lui Zvâncă i-a spus acestuia că trebuie să lase un drum pe lângă gardul pădurarului Claudiu Zincu pentru că suprafaţa de teren primită de la Pintilei este cu 7 ari mai mare decât în acte.
Numai că acelaşi inginer Pintilei care l-a fericit pe vechiul proprietar cu 7 ari în plus l-a sfătuit acum pe noul proprietar Gherghe Zuvâncă să închidă drumul pentru că sătenii n-au ce să-i facă. Iar Zvâncă, un cotoros din fire, a împrejmuit terenul şi a desfiinţat drumul care a rămas doar din capătul terenului lui Zvâncă (foto 2). Ca să fie acces la şosea, mai lipseşte o bucată de vreo 40 de metri, adică cât ţine lungimea terenului lui Zvâncă.
Daniela Poraicu şi ceilalţi săteni afectaţi de măsura luată de Zvâncă s-au adresat primarului Marcel Chelaru. Dar acesta s-a făcut că plouă şi n-a mişcat nici un deget. Problema ar fi simplu de rezolvat dacă s-ar remăsura terenul deţinut acum de Zvâncă şi s-ar constata oficial că acesta deţine în plus suprafaţa de 7 ari, suprafaţă suficienţă ca să poată fi refăcut drumul care ar necesita cam 2 ari de teren.
Numai că inginerul Pintilei ar trebui trimis într-un concediu prelungit şi supravegheat să nu mai bea, ca să se trezească la realitate, iar primarul Marcel Chelaru să-şi impună autoritatea de prim edil şi să rezolve problema sătenilor din Smârdan. Sper s-o facă până va apărea din nou la Lumea lu’ Rotundu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 10.09.2015
Bancul zilei: Adevărata doamnă
Reţeta zilei: Gem şi nectar de corcoduşe galbene
Pompierii botoşăneni - 175 ani în slujba comunităţii
Oare ce amuşină prin Parchet fostul procuror Aurel Simion?
De cine îşi ascunde PNL Botoşani candidaţii?
Ioan Rotundu
Papa Francisc a permis unui ansamblu coral sa inregistreze un album in Capela Sixtina
Victor Ponta anunta o strategie de crestere a salariului minim: 1.300 de lei din iulie 2016 si 1.400 de lei din ianuarie 2017
Rusia avertizeaza Bulgaria ca vor exista "consecinte" dupa refuzul acordarii dreptului de survol
Pleaca Ponta? Vine Oprea? Evenimentele se precipita, posibile evolutii si scenarii
Rusia trimite nave, avioane si trupe in Siria
La DNA, tinerii i-au cântat lui Oprescu "Mulţi ani primească"
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă