Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sport
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
134
De la 07 Ianuarie 2003
123643426

Botoşani: Boicot politic al CAS asupra sănătăţii asiguraţilor

  • 10 April 2014, 23:00

Ştim cu toţii că războiul politic declanşat de liderii PSD Botoşani asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, liberalul Florin Ţurcanu, a adus mult rău administraţiei publice locale la nivel de judeţ. Cel mai mare rău este că miniştrii PSD-ului au blocat orice alocare de fonduri către judeţul Botoşani, împiedicându-l pe preşedintele Ţurcanu să poată cofinanţa proiectele cu finanţare europeană.
Mai mult, liderii botoşăneni ai PSD au reuşit chiar să blocheze şi finanţarea unor proiecte a căror aprobare depindea de semnătura unui ministru al PSD. Pentru că războiul social-democraţilor asupra lui Ţurcanu n-a dus la rezultatele aşteptate de către cei din PSD, adică Ţurcanu nici n-a demisionat din funcţie nici n-a acceptat să-i facă şi pe ei părtaşi la împărţirea banilor judeţului, lupta politică pare să se fi transferat pe un alt front, cel al sănătăţii publice.
Se ştie că Spitalul judeţean Botoşani se află în directa subordonare a Consiliului Judeţean, deci a preşedintelui Florin Ţurcanu. Iar managerul spitalului, pe baza unui examen cinstit sau trucat, este liberalul Viorel Iliuţă (foto 2).
Fost viceprimar de Botoşani, Iliuţă s-a aflat într-un conflict continuu cu primarul social-democrat Ovidiu Portariuc. Mult mai priceput în treburile publice, mult mai serios şi cu o imagine publică pozitivă, Iliuţă îi stătea în cale primarului Portariuc pe toate planurile sale de exprimare profesională şi politică. Când Portariuc a simţit că Iliuţă câştigă teren spre inima botoşănenilor, demonstrând pricepere şi competenţă, din acel moment a declanşat lupta de a-l îndepărta din funcţie. Şi, culmea, Portariuc a reuşit să scape de liberalul Iliuţă.
Ajuns în fruntea Spitalului judeţean Botoşani, Viorel Iliuţă mai întâi a căutat să descopere unde sunt scurgerile neeconomicoase de fonduri. Numai că acele scurgeri de cheltuieli nejustificate sau prea puţin justificate nu explicau problemele financiare care au dus la îndatorarea spitalului cu multe milioane de euro, nu numai din perioada managerului Damian pe care l-a înlocuit în funcţie, ci şi a celor din urmă.
Iliuţă s-a lămurit repede că subfinanţarea spitalului îşi are cheia în contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani. Contractul de servicii medicale ale spitalului cu CAS era şi este un contract păgubos. S-a ajuns în situaţia paradoxală dar şi jenantă pentru specialişti ca Spitalul municipal Dorohoi să fie mai bine protejat de CAS cu fonduri decât Spitalul judeţean.
Din momentul în care Iliuţă a descoperit care este cauza subfinanţării spitalului a intrat în conflict direct cu directorul CAS Botoşani, social-democratul Costel Lupaşcu (foto 1). Aşa s-a deschis al doilea front de luptă dintre liderii PSD şi cei ai PNL Botoşani. Statul Major al PSD, loc unde Costel Lupaşcu primeşte comenzile de luptă este format din preşedintele deputat Andrei Dolineaschi şi preşedintele executiv primar de Botoşani Ovidiu Portariuc.
Costel Lupşacu, spun surse din interiorul PSD, are sarcina de a-l sabota şi compromite pe Viorel Iliuţă. Iar tehnica de luptă folosită de Lupaşcu este menţinerea pozamenţinerea presiunilor ca serviciile medicale prestate de spital să fie prost plătite iar printr-o abundenţă de controale să-l discrediteze pe Iliuţă că ar fi bun manager.
În fond, lupta celor din PSD vizează două persoane din interiorul PNL. Ei vor compromiterea imaginii publice a lui Viorel Iliuţă ca nu cumva acesta să poată fi un candidat viabil la funcţia de primar în alegerile locale din 2016. Lovind în Iliuţă, lovesc în preşedintele Ţurcanu.
Ce se întâmplă în momentul de faţă la spitalul judeţean, abundenţa de controale de la CAS, amenzile uriaşe aplicate spitalului care de fapt ascund noi forme de subfinanţare, declaraţiile belicoase ale lui Costel Lupaşcu cum că în spital sunt secţii medicale inutile sau medicii nu respectă metodologia de completare şi eliberare a reţetelor, toate aceste şicane sunt numai un început de luptă cu cei doi liberali.
Liderii PSD au pregătit prin Costel Lupaşcu un pas II al planului. Instigarea asiguraţilor la sănătate, a bolnavilor internaţi, a cadrelor medicale asupra preşedintelui Florin Ţurcanu în aşa fel încât acesta să nu mai aibă şanse de a-şi înnoi mandatul în alegerile din 2016. Nu cred că botoşănenii sunt aşa de ignoranţi încât să nu-şi dea seama de mişelia pusă la cale de către cei din PSD.
Costel nLupaşcu n-are nimic comun cu funcţia de director la CAS decât doar faptul că a fost pus acolo de PSD şi că are obligaţia de a executa ordinele politice primite de la şefii săi. Dacă Lupaşcu ar avea cât de câtă competenţă profesională ar fi realizat că prin subfinanţarea spitalului pune în pericol vieţi omeneşti, demobilizează medicii în a-şi face datoria, cadrele medicale sunt descurajate în a-i îngriji competent pe bolnavi de vreme ce n-au bani etc.
Cea mai tâmpită declaraţie a lui Lupaşcu a fost să ceară bolnavilor să nu mai dea şpagă medicilor. Un om normal n-ar fi rostit astfel de vorbe când este ştiut că sănătatea noastră depinde în mare parte de atenţiile oferite medicilor cărora Costel Lupaşcu nu le dă bani de salarii. Nesimţirea lui Lupaşcu a mai ieşit în evidenţă şi prin faptul că leafa sa este de două, trei ori decât a unui medic care învaţă toată viaţa iar Lupoaşcu aparţine generaţiei lui Ponta. Sper că m-am făcut înţeles ce fel de învăţătură are Lupaşcu.
Liderii PSD şi Costel Lupaşcu nu lovesc în cei doi liberali, Viorel Iliuţă şi Florin Ţurcanu, ci lovesc în bolnavii care ajung la poarta spitalului şi care nu sunt trataţi cum se cuvine pentru că cei de la CAS au tăiat din finanţări că aşa le cer interesele politice de partid. Din păcate, marea parte a presei locale se află în slujba PSD-ului şi nu scrie adevărul. Se limitează în a reproduce mecanic declaraţiile lui Costel Lupaşcu fără a intra în profunzimea lor şi a delimita interesele politice de cele reale ale pacienţilor.

Adrian Marcu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei
Bancul zilei: Când soţul îşi laudă nevasta
Reţeta zilei: Piftie de cocoş
Preşedintele Ucrainei promite activiştilor pro-ruşi care eliberează clădirile ocupate că nu vor fi urmîriţi penal
Cod galben de ploi şi ninsori în 12 judeţe din nordul şi nord-estul ţării
DNA cere încuviinţarea arestării preventive a senatorului PSD Ovidiu Isaila
Corlăţean şi Aurescu cer mai multe trupe NATO in România
În dosarul Radu Mazăre: O chemi sa rezolve problema astăzi…,
Alune americane
Vladimir Putin le-arată liderilor UE „mâţa gazului” l
Sportivi botoşăneni medaliaţi cu aur la mondialele de karate
,,Cupa Prieteniei” la Şcoala Gimnazială ,,Sf. Maria „ Botoşani
Elevii de la Colegiul de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti caută sponsorizări pentru a-şi putea ridica din SUA premiile obţinute la un concurs NASA
Concurs pe teme pascale la Gradinita ,,Micii CERCETASI’’ Botosani
Apa de la Stăuceni, discordie la operatorul botoșănean
Casa Garabet-Ciomac naște controverse între vechea și noua administrație a județului
NATO publică fotografii cu forţele ruseşti de la graniţa cu Ucraina
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog