Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3384
De la 07 Ianuarie 2003
113096192

Adevărata Românie (II)

  • scandal pe seama Cimitirului vesel
  • 10 August 2009, 23:00

Ne-am informat de la ardeleancă cam ce distanţă avem până la Săpânţa şi pe unde este amplasat Cimitirul vesel, după care am plecat având încă în urechi sunetul melodiei Îngerul Domnului. De la Sarasău spre Săpânţa am mers paralel cu Tisa, aruncând când şi când ocheade dincolo de graniţă, în Ucraina. Curios, dar de la Sighetul Marmaţiei şi până ne-am îndepărtat de Tisa pentru a cârni spre Satu-Mare, cale de vreo 30 de km, nu ne-a oprit nici un echipaj al Poliţiei de frontieră să ne întrebe de sănătate. Nici n-am văzut vreun echipaj! Dacă eram în judeţul Botoşani, pe malul Prutului, eram opriţi şi chestionaţi de câteva ori. Aveam să aflu de la săpânţenii cu care am stat de vorbă că poliţiştii de frontieră sunt pe graniţă, dar ies la vedere numai dacă au evenimente de frontieră. Adică treceri ilegale. De controale asupra maşinilor de transport marfă sau particulare aflate în trafic prin zonă nici vorbă. M-am simţit de parcă aş fi fost în inima Occidentului şi nu în România noastră unde te poţi aştepta la orice şi unde fără şperţ nu rezolvi nimic.
Săpânţa este localitatea ce marchează intrarea în Ţara Oaşului, însă celebritatea ei este dată de Cimitirul vesel. Acolo voiam să ajungem şi noi, iar binevoitori care să ne îndrume s-au găsit ori de câte ori am simţit nevoia. Fostul coleg de liceu de la Oradea nu era acasă. Se afla în staţiunea băile 1 Mai, la odihnă şi tratament. L-am găsit pe feciorul său, un oşean descurcăreţ foc. Cum a aflat cine suntem şi pe cine căutăm, cum ne-a pus în legătură cu tatăl său. Apoi şi-a asumat rolul de călăuză, ducându-ne atât la Cimitirul vesel cât şi la pozaMuzeul lui Stan Ioan Pătraş, cel care a dat prin umorul său de adâncă ironie a vieţii celebritate localităţii.
Cimitirul era plin de vizitatori. Printre ei foarte mulţi străini. Din păcate, nimănui de la primăria Săpânţa nu i-a trecut prin cap să facă o traducere în mai multe limbi a epitafurilor, pentru a gusta şi străinii din umorul românesc. Aşa că necunoscătorii limbii române priveau la epitafurile de pe crucile înşiruite şi se mirau de râsetele zgomotoase ale românilor. Şi cum să nu râzi când citeşti epitaful dedicat de Stan Ioan Pătraş soacrei sale:
„Sub această cruce grea
Zace biata soacră-mea
Trei zile de mai trăia
Zăceam eu şi citea ea
Voi care treceţi pe-aici
Încercaţi să n-o treziţi
Că acasă dacă vine
Iară-i cu gura pe mine
Da’ aşa eu m-oi purta
Că-napoi n-a înturna
Cei care citiţi aici
Ca mine să nu păţiţi
Soacră bună vă găsiţi
Cu ea bine să trăiţi”

Bietul om, câte o fi îndurat de-a scris epitaful cu atâta obidă în suflet! Totuşi, a scăpat ieftin. Soacra i-a murit la vârsta la 82 de ani. Dar se putea întâmpla să trăiască mai mult. Nici pe el, Stan Ioan Pătraş, nu s-a iertat. Şi-a scris epitaful din timpul vieţii:
„De cu tânăr copilaş
Eu am fost Stan Ioan Pătraş
Să mă ascultaţi oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni
Câte zile am trăit
Rău la nimeni n-am dorit
Dar bine cât am putut
Orişicine mi-a cerut
Vai săracă lumea mea
Că greu am trăit în ea”

Cimitirul este o bijuterie de artă populară şi merită a fi vizitat. Este o arhivă vie a celor coborâţi în cripte. La vreo 200 metri de cimitir, pe o străduţă laterală, se află Casa memorială a celui care a dat viaţă celor trecuţi în eternitate. Casa, amenajată în stil popular şi tradiţional oşenesc, pozapăstrează imaginea vieţii artistului. Alături de cele două camere se află atelierul de lucru. Cimitirul vesel din Săpânţa n-a devenit trist după moartea lui Pătraş. Tradiţia acestuia a fost preluată de săpânţanul Dumitru Tincu, pe care l-am găsit lucrând la conceperea şi scrierea unor epitafuri dedicate celor recent decedaţi. De la Tincu am aflat că cimitirul are deja o mare problemă. Conform normelor europene, cimitirul fiind în mijlocul satului, înmormântarea va fi interzisă. Cimitirul actual va deveni un muzeu în aer liber. Cât despre înfiinţarea unui alt cimitir vesel, s-a creat o mare problemă.
Dumitru Tincu a înregistrat la OSIM denumirea de „Cimitirul vesel”. Numai că s-au găsit cârcotaşi care l-au dat în judecată, considerând că n-avea acest drept de protecţie asupra denumirii. Iar procesele în România durează ani şi ani, fără a şti vreodată dacă dreptatea va reveni celui care o are sau celui care ştie să şi-o cumpere.
Am mai rămas cu un gust amar despre modul în care este gospodărită localitatea. Deşi intrarea în cimitir costă 7 lei, iar primăria adună anual sume importante, strada ce duce spre cimitir este neamenajată. O carte de vizită extrem de neplăcută, mai ales că grupurile de excursionişti străini nu lipsesc. Nici celelalte uliţe ale Săpânţei nu sunt asfaltate. Iar uliţa ce duce spre o păstrăvărie situată la margine de sat, cândva asfaltată, a devenit pentru şoferi un calvar. Şi păstrăvăria, prin pitorescul locului, atrage mulţi străini
Puţine localităţi atât de prost gospodărite mi-a fost dat să întâlnesc prin Ardeal. Primarul de Săpânţa, ca social-democrat, vorbeşte frumos şi mult. Numai că nu poate trece de la vorbe la fapte. Păcat! Săpânţa are celebritatea ei, care trebuie onorată cum se cuvine! (Ioan Rotundu – Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Artiştii populari sunt mai interesaţi ca niciodată să păstreze vechile meşteşuguri
Locuinţa primarului Flutur spartă de hoţi
cartierul rezidenţial Alfa Land nu mai prezintă siguranţă
Oraşul Flămânzi va avea propria scenă pentru mitinguri şi spectacole
Pagini Mobile, lansează primul catalog al firmelor pe telefonul mobil
Copiii botoşăneni s-au jucat de-a pompierii!
Georgieni opriţi din drumul ilegal spre Uniunea Europeană
Doar două şcoli din Flămânzi, din patru, îşi vor păstra personalitatea juridică
Recorectarea lucrărilor de la bac a dat la iveală multă generozitate
Instruire pentru prevenirea malpraxisului
Asistenţii medicali nu acceptă salarii dijmuite
20 de kilometri de drum ecumenic Rădeni-Balş
Utilajele grele din Frumuşica, cumpărate printr-o ingenioas㠄portiţ㔠legislativă
Tot mai multe fântâni au apă cu nitriţi şi produc intoxicaţii
Comunicat FSLI
Horoscop
Vă invită la un masaj tailandez
Nedumerirea pruncului
Dana Rogoz şi-a schimbat look-ul
Test de funcţionare a coaliţiei PDL - PSD
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă