Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3526
De la 07 Ianuarie 2003
123154774

pnl

Toate drumurile Belecăi duc la Clim

  • 10 December 2007, 23:00

„Magazinul cucoanei ca şi crâşma sunt infecte, şi preturile exagerate! Dr. Niculiţă plecă cu sacosele burduşite de acolo în urma controalelor. Până acu a fost coşmarul nostru!!! Sper ca masurile să fie ferme! D-le Rotundu, dacă vă place de cocoană, poftim de cumpăraţi...avem di tăti!” suna comentariul semnat de „Truşeştean”, introdus la articolul „Coşmarul unei patroane şi a angajaţilor săi”. Pentru că nu odată am călcat prin Truşeşti, şi pentru că numele patroanei, cel de Elena Negru, nu-mi spunea nimic, cum nici numele societăţii comerciale de „Crina Com” SRL, am hotărât să dau o fugă până la faţa locului. Ştiu din experienţă că o anchetă jurnalistică desfăşurată la faţa locului scoate la iveală detalii aparent nesemnificative pentru neiniţiaţi, dar de primă importanţă pentru reporter.
În centrul localităţii Truşeşti, pe o rază de o sută de metri, funcţionează vreo şapte baruri. Concurenţa este acerbă, iar patronii caută fel de fel de mijloace de a-şi atrage clienţii. Unul dintre aceste baruri aparţine Elenei Negru, patroană a societăţii „Crina Com” SRL. Şi pe dinafară şi prin interior, spaţiul este unul de nivel mediu ca eleganţă, însă dotat peste media nivelului de civilizaţie pe care-l întâlnim în mod obişnuit în mediul rural. Barul are şi ceva „vino-ncoace”. Câtă vreme ne-am învârtit prin centrul satului, în aşteptarea patroanei despre care salariaţii săi presupuneau că ar fi plecată la farmacie, în bar a intrat şi ieşit lume bună, inclusiv vreo doi agenţi de poliţie de la postul local. În acelaşi timp, la concurenţă, fluctuaţia era ceva mai anemică, clienţii fiind din cei „subţiri” la buzunar.
În magazinul alimentar am intrat pe post de cumpărători, după care ne-am prezentat cine suntem. Suspicioase la început, cele două vânzătoare au devenit mai comunicative când am întrebat despre comportamentul medicului Beleca. Ana Ghiorguţa (foto), care a fost de serviciu şi în ziua controlului, a izbucnit în plâns şi ne-a relatat că „M-a ameninţat de faţă cu clienţii, m-a făcut în tot felul. Voia să scriu nişte lucruri neadevărate. Voia să-i dau pozadau buletinul. N-am crezut că la vârsta mea mi se poate întâmpla aşa ceva.” Magazinul alimentar era curat, aspectuos, iar la unul din capete avea amenajată cabina de serviciu şi grupul sanitar dotat cu apă curentă şi uneltele trebuincioase pentru curăţenie. E drept, apa nu curge continuu, cum nu curge nici prin Botoşani. Ghinionul a făcut ca în ziua controlului apa să fie oprită pentru nişte reparaţii la conducta de aducţiune. Beleca n-a ţinut cont de acest aspect, considerând lipsa apei curente o gravă deficienţă.
La bar, Steluţa Nistoreac, şi ea de serviciu în ziua controlului, ne-a declarat: „Doamna doctor m-a umilit într-un hal fără de hal. Eu, femeie la 40 de ani, să fiu spurcată în fel şi chip de faţă cu clienţii. Nu mi-am putut închipui că un om cu o asemenea pregătire se poate manifesta aşa.” Barul era curăţel, dotat cu boiler pentru apă caldă, care apă curgea cu adevărat la robinet. În ziua controlului, apa fiind oprită, boilerul nu funcţiona. A fost unul motivele închiderii unităţii care, până la urmă, a rămas deschisă. Unitatea n-a mai fost închisă pentru că cei care au dispus o astfel de măsură, respectiv Gabriel Oprişanu, directorul ASP Botoşani, n-are competenţa de a dispune o astfel de măsură.
Într-un târziu a apărut şi patroana. De la ea noi am vrut să aflăm cum s-a ajuns la acest control şi cum de finalul lui a degenerat într-o postură atât de degradantă pentru controlori şi controlaţi. Elena Negru crede că totul i se trage de la o reclamaţie, dar făcută verbal. Ar avea şi o bănuială, dar n-a rostit vreun nume. Oricum, n-a fost deloc comunicativă cu noi, pentru că, şi-a amintit ea, a mai avut de-a face cu presa şi nu s-a scris adevărul.
În schimb, prin cunoştinţele pe care le avem în localitate, prin dialogul cu acei pierde vară ce pot fi întâlniţi prin centrul tuturor localităţilor reşedinţă de comună, o putem informa pe patroană că întreaga tevatură i s-ar putea trage de pozade la un anume Viorel Azamfirei, în spatele căruia s-ar afla un anume Aurel Clim. Ca fost director de BCR – Filiala Truşeşti, Clim şi-a format numeroase relaţii, inclusiv în rândul autorităţilor statului.
Chiar în vecinătatea patroanei Negru, reconvertit în om de afaceri, Clim este pe pragul de-a finaliza un complex comercial care, atunci când va deveni funcţional, va da mari dureri de cap patronilor din jur. Viorel Azamfirei, care a închiriat barul de la Clim, se simte concurat de către barul Elenei Negru. Aşa că, dorinţa sa este să „moară capra vecinei”. Ca această „crimă” să nu dea cumva posibilitate „caprei” să reînvie, în ecuaţie au fost introduşi şefii de la ASP Botoşani. Oamenii spun că-i făcătură liberală, pentru că patroana s-ar fi dat cu social-democraţii primarului Ogişcă.
Prin centrul Truşeştilor circulă şi un personaj pitoresc. Este vorba de Andrei (foto), un tânăr fără căpătâi, crescut la Căminul din localitate, unde locuieşte şi în prezent. El este omul de bază al poliţiştilor. Dacă eşti străin şi stârneşti suspiciuni, habar n-o să ai că Andrei te-a şi turnat la poliţişti. Eşti şofer şi ai băut o bere, Andrei îi va anunţa pe poliţişti, iar la ieşirea din bar vei fi verificat cu fiola. Andrei ne-a dat ca sigur că cei care au reclamat-o pe Elena Negru sunt Azamfirei şi Clim. A văzu maşina cu Beleca şi Mihai Alexandru trasă în faţa clădirii lui Clim, unde a rămas mai mult timp. De vreme ce poliţia ia de bune informaţiile sale, de ce nu le-am lua şi noi.
La Truşeşti sunt prea multe baruri pe raza de o sută de metri. Motiv ca patronii să schimbe între ei priviri duşmănoase şi să-şi aplice lovituri pe la spate. Dar când în această concurenţă intervin înalţi funcţionari publici ai statului, în mod părtinitor şi din considerente politice, deja situaţia devine gravă. În astfel de situaţii, numai Justiţia mai poate repune lucrurile în normalitatea lor. Dacă ai norocul să dai peste un judecător corect. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Prefectul solicită intensificarea controalelor de Sărbători
Privim cum hăul se adânceşte
Ioan Rotundu
Sorescu se apucă de învăţat
Marcu îl scoate dator pe Vasilescu
Comentariul comentariilor (VIII)
(Ioan Rotundu)
Liberalii au analizat rezultatul europarlamentarelor şi au luat decizii
Două proiecte importante vor căpăta contur în următorii trei ani
Scandal la Inspecţia Sanitară de Stat
controale şi supracontroale pentru ca vinovaţii să fie scoşi basma curată
Conţac este pregătit în lupta cu PD la şefia CJ
Indisciplina din rândul copiilor instituţionalizaţi este de necontrolat
Noaptea se fura pe rupte
ea cere Consiliului Judeţean eliberarea din funcţie
Spitalul Judeţean a scăpat de 8 miliarde lei
Părinţii întorşi din străinătate îşi vaccinează copiii
Jucăriile în atenţia inspectorilor pentru protecţia consumatorului
Comercianţii din oboare luaţi la control
De ziua sa, AJOFM şi-a prezentat realizările
Horoscop
Ceas cu valenţe sexuale
Program TELE’M Botoşani, marţi, 11 decembrie
Promite să vă câştige toate procesele
Preoteasa primăreasă a inventat metode diavoleşti de sancţionare
ajutorul de încălzire dijmuit după nevoile primarului şi ale primăriei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog