Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Mondene
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11019
De la 07 Ianuarie 2003
112956273

„Autostradă” de energie între Suceava şi Bălţi din Republica Moldova

  • Botoşani este la mijloc
  • 10 February 2010, 23:00

Miercuri, Consiliul Judeţean Botoşani a găzduit o consultare publică preliminară în vederea realizării proiectului „LEA 400KV Suceava - Botoşani – Bălţi”, susţinută de CNTEE Transelectrica SA- Sucursala de Transport Bacău, prin directorul Ştefan Ţâbuleac, însoţit de directorul tehnic, Vasile Drăguşanu (foto 1).
Printre participanţii la întâlnire s-au regăsit primarii din comunele Vlădeni, Corni, Curteşti, Băluşeni, Blândeşti, Gorbăneşti, Truşeşti, Albeşti, Româneşti, dar şi reprezentanţi de la ARPM Bacău, D.A.Siret, APM Botoşani, Direcţia Silvică Botoşani. De asemenea, au primit invitaţie şi reprezentanţii mai multor ONG-uri specializate în protecţia mediului înconjurător.
Obiectivul principal al investiţiei este o linie electrică aeriană de 400 KV care va face legătura între staţia de 400 KV de la Suceava şi o staţie similară din Bălţi, Republica Moldova. Botoşaniul are rolul de a se afla exact la mijlocul traseului. Aici vor fi amplasaţi 423 de stâlpi metalici pe teritoriul a nouă localităţi, locuitorii acestor zone căpătând astfel o mai bună stabilitate a circuitului energiei electrice.
Beneficiarii sunt Compania Naţională de Energie Electrică Transelectrica din România, reprezentată de inginerul Florian Ştefănescu şi Compania Moldelectrica din Republica Moldova, reprezentată de Iurie Cazacu. La baza proiectului a stat un memorandum de înţelegere semnat de cele două companii de electricitate pentru construirea unei linii de conexiune şi transport al energiei electrice între Bălţi şi Suceava în noiembrie 2007.
Amplasamentul investiţiei are ca punct de pornire Staţia Suceava, din Ipoteşti, Văratic, Salcea. Se ocolesc localităţile Corni, Balta Arsă, Băiceni, Zăiceni, Buzeni., Băluşeşti, Truşeşti, Măşcăteni. Sunt afectate Albeşti, Tudor Vladimirescu, Româneşti şi Dămideni, după care se traversează Prutul la moldoveni. Lungimea traseului pe teritoriul românesc este de 87 de km, din care circa 67 pe teritoriul judeţului Botoşani.
„Am identificat şi suprafeţe de teren estimate a fi afectate, aflate în proprietatea localnicilor, pentru ocupare definitivă, dar şi pentru ocupare temporară. Per total linii sunt 52 de hectare, din care 2 hectare va fi pozaafectat definitic, din care 1,99 teren agricol şi restul forestier. Circa 50 de hectare vor fi afectate temporar. În judeţul Botoşani sunt 39 de hectare afectate, din care definitiv 1,6 hectare”, a declarat reprezentantul Transelectrica Florinel Murariu.
Acesta a dat asigurări că dacă proiectul prinde contur, cetăţenii care au terenuri proprietate pe traiectoria liniei vor fi despăgubiţi conform legii. „Vom avea zone în care pătrundem în terenuri forestiere şi aici domnii primari ne vor conducea aşa fel încât să nu uităm prevederile legale legate de acest aspect şi nu în ultimul rând deranjul pe care îl produce proprietarilor de terenuri. Împreună identificăm problemele, noi găsim soluţiile , dumneavoastră dacă nu le acceptaţi vom căuta alte surse” a spus sursa citată.
Primarul comunei Vlădeni, Voicu Murariu (foto 2), prezent la întâlnire, s-a arătat sceptic vizavi de această iniţiativă. „Din ce am înţeles astăzi aici, poate că peste cinci sau zece ani va fi şi pentru comunităţile locale bine. Pentru viitor, atâta timp cât ne implicăm doar la nivel de colaborare, e bine. Oamenii pot să ceară cât mai mult ca despăgubiri pentru terenurile afectate, dar sper să se facă o despăgubire justă, aşa cum cere legea şi atunci oamenii vor înţelege, cred eu” a spus primarul de Vlădeni, Voicu Murariu.
Pe parcursul întâlnirii, s-a adus în discuţie şi modul în care va fi afectată migraţia păsărilor pe teritoriul judeţului, dar şi a traseului aerian în limita unor aeroporturi private, preconizate a se realiza în viitor în zona Vlădeni. „Primul care vine, acela prinde zona. Noi dacă venim şi vorbim cu acei oameni şi îi despăgubim just, asta este. Cei care îşi vor face aeroporturi private trebuie să respecte limitele traseului aşa cum respectă în cazul releului de la Săveni, de exemplu, în zona câmpului energetic din apropiere”, a declarat directorul CNTEE Transelectrica SA- Sucursala de Transport Bacău Ştefan Ţâbuleac. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

11 februarie - Ziua europeană a numărului pentru situaţii de urgenţă
Incendiu cu victimă
Blindaţi cu ţigări pentru piaţa neagră
Anschluss-ul modern se numeşte bailout
Proiectul legii unitare a pensiilor, aprobat de Guvern
Ana Blandiana îi cere preşedintelui deschiderea arhivelor despre Revoluţia din 1989
Românii vor din nou să meargă la muncă în străinătate
Drept de vot de la 16 ani si limba romana ca limba oficiala
propuneri pentru Constitutia Basarabiei
Noi şi voi, voi şi noi
Nu ne rusificaţi numele!
Atenţie la comercializarea peştelui mort, sustras de pe gheaţa lacului Dracşani
Recomandarea autorităţilor pentru flămânzenii ce nu şi-au ridicat cotele PEAD
„Adio, dar rămân cu tine!”
Manageri de nota 10
Transport ilegal de animale – Botoşani
Încăierare pe şefia ANAF Botoşani
„Festival dorohoiam”, la a 27-a ediţie
Gastronomie atractivă: Fasole cu ciolan afumat
Bancul zilei: Lehamite românească
În vacanţa de iarnă de la începutul acestui an,
Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România
cu demisia din învăţământ pe masa ministrului
Hingherii de la HSR bat nemilos proprietarii maşinilor ridicate
viceprimarul Ghiorghiţă susţine că nu are nici un amestec în actele de violenţă ale HSR
Case incendiate de jarul căzut din sobă
Amenda consistentă pentru nepublicarea stării de insolvenţă, pe site-ul firmei
Noua formă de titularizare în învăţământ este criticată de cadrele tinere
Programa şcolară nu trebuie să se bazeze pe toceală, ci pe compteneţă
A început asaltul asupra plantelor psihoactive
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă