Printre participanţii la întâlnire s-au regăsit primarii din comunele Vlădeni, Corni, Curteşti, Băluşeni, Blândeşti, Gorbăneşti, Truşeşti, Albeşti, Româneşti, dar şi reprezentanţi de la ARPM Bacău, D.A.Siret, APM Botoşani, Direcţia Silvică Botoşani. De asemenea, au primit invitaţie şi reprezentanţii mai multor ONG-uri specializate în protecţia mediului înconjurător.
Obiectivul principal al investiţiei este o linie electrică aeriană de 400 KV care va face legătura între staţia de 400 KV de la Suceava şi o staţie similară din Bălţi, Republica Moldova. Botoşaniul are rolul de a se afla exact la mijlocul traseului. Aici vor fi amplasaţi 423 de stâlpi metalici pe teritoriul a nouă localităţi, locuitorii acestor zone căpătând astfel o mai bună stabilitate a circuitului energiei electrice.
Beneficiarii sunt Compania Naţională de Energie Electrică Transelectrica din România, reprezentată de inginerul Florian Ştefănescu şi Compania Moldelectrica din Republica Moldova, reprezentată de Iurie Cazacu. La baza proiectului a stat un memorandum de înţelegere semnat de cele două companii de electricitate pentru construirea unei linii de conexiune şi transport al energiei electrice între Bălţi şi Suceava în noiembrie 2007.
Amplasamentul investiţiei are ca punct de pornire Staţia Suceava, din Ipoteşti, Văratic, Salcea. Se ocolesc localităţile Corni, Balta Arsă, Băiceni, Zăiceni, Buzeni., Băluşeşti, Truşeşti, Măşcăteni. Sunt afectate Albeşti, Tudor Vladimirescu, Româneşti şi Dămideni, după care se traversează Prutul la moldoveni. Lungimea traseului pe teritoriul românesc este de 87 de km, din care circa 67 pe teritoriul judeţului Botoşani.
„Am identificat şi suprafeţe de teren estimate a fi afectate, aflate în proprietatea localnicilor, pentru ocupare definitivă, dar şi pentru ocupare temporară. Per total linii sunt 52 de hectare, din care 2 hectare va fi

Acesta a dat asigurări că dacă proiectul prinde contur, cetăţenii care au terenuri proprietate pe traiectoria liniei vor fi despăgubiţi conform legii. „Vom avea zone în care pătrundem în terenuri forestiere şi aici domnii primari ne vor conducea aşa fel încât să nu uităm prevederile legale legate de acest aspect şi nu în ultimul rând deranjul pe care îl produce proprietarilor de terenuri. Împreună identificăm problemele, noi găsim soluţiile , dumneavoastră dacă nu le acceptaţi vom căuta alte surse” a spus sursa citată.
Primarul comunei Vlădeni, Voicu Murariu (foto 2), prezent la întâlnire, s-a arătat sceptic vizavi de această iniţiativă. „Din ce am înţeles astăzi aici, poate că peste cinci sau zece ani va fi şi pentru comunităţile locale bine. Pentru viitor, atâta timp cât ne implicăm doar la nivel de colaborare, e bine. Oamenii pot să ceară cât mai mult ca despăgubiri pentru terenurile afectate, dar sper să se facă o despăgubire justă, aşa cum cere legea şi atunci oamenii vor înţelege, cred eu” a spus primarul de Vlădeni, Voicu Murariu.
Pe parcursul întâlnirii, s-a adus în discuţie şi modul în care va fi afectată migraţia păsărilor pe teritoriul judeţului, dar şi a traseului aerian în limita unor aeroporturi private, preconizate a se realiza în viitor în zona Vlădeni. „Primul care vine, acela prinde zona. Noi dacă venim şi vorbim cu acei oameni şi îi despăgubim just, asta este. Cei care îşi vor face aeroporturi private trebuie să respecte limitele traseului aşa cum respectă în cazul releului de la Săveni, de exemplu, în zona câmpului energetic din apropiere”, a declarat directorul CNTEE Transelectrica SA- Sucursala de Transport Bacău Ştefan Ţâbuleac. (Lavinia Preda)