În cuvântarea „festivă” ţinută cu prilejul Anului Nou, Dan Oloeriu (foto), primarul oraşului Flămânzi, l-a acuzat pe actualul consilier Constantin Pitorac, fostul primar al oraşului Flămânzi, de faptul că şi-ar fi însuşit o parte din costumule populare şi din „arsenalul” scenic al formaţiilor de datini şi obiceiuri populare locale, afectând astfel activităţile culturale desfăşurate sub umbrela Ansamblului Folcloric „Trei Generaţii”.
„În ciuda piedicilor puse de foştii edili în frunte cu domnul (actual) consilier Pitorac Constantin care şi-a însuşit costumele populare: sumanele, caprele şi căiuţii cu care activa formaţia „Trei Generaţii“, s-a reuşit în timp record şi nu fără probleme refacerea costumelor populare pentru ca locuitorii acestei urbe să poată beneficia de acest frumos spectacol tradiţional”, a afirmat Dan Oloeriu în cuvântarea ţinută pe 31 decembrie în faţa flămânzenilor.
În faţa acestei minciuni sfruntate, caracteristice de altfel, încă de la nivel central, celor care împărtăşesc ideologia USL-ului, fostul primar Constantin Pitorac s-a simţit dator să ia o poziţie tranşantă pentru aflarea adevărului.
După cum s-a putut constata din citirea comentariilor care au însoţit acuzele primarului Oloeriu pe site-ul flămânzi.ro, o parte dintre localnici cunosc deja faptul că efectele şi costumele cu pricina au fost făcute pe propria sa cheltuială de consilierul şi apoi primarul Pitorac, acesta fiind de altfel şi principalul iniţiator şi susţinător al Ansamblului Folcloric „Trei Generaţii”.
De altfel, vechii cunoscători ai culturii locale îşi amintesc probabil că încă din 1999, când a iniţiat Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă de la Flămânzi, tânărul om de afaceri Constantin Pitorac a cumpărat din banii săi primii căiuţi şi costumele populare aferente dansului, acestea pierzându-se, din păcate, în perioada în care Casa de Cultură a fost condusă de directorul Mursa.
A fost un început bun pentru viitorul politician şi primar PDL, implicat permanent în susţinerea culturii locale, indiferent de perioada în care a făcut parte din administraţia locală şi de funcţia deţinută în aceasta. Încă din 2007, Constantin Pitorac a înfiinţat oficial Asociaţia „Trei Generaţii”, în umbra căreia se va dezvolta, ulterior, ansamblul folcloric cu acelaşi nume, cuprinzând un taraf, precum şi solişti, dansatori şi grupuri vocale bărbăteşti şi femeieşti. Încă de la începutul anului, entuziastul consilier a băgat adânc mâna în buzunare, achiziţionând atât aparatura electronică necesară repetiţiilor cât şi costumele grupului vocal feminin, participant, în ziua de 1 martie, la primul festival de colinde de pe meleagurile oraşului Flămânzi. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că repetiţiile, mari consumatoare de curent electric şi de energie termică, s-au ţinut în sediul PDL, din Casa de Cultură, tot pe cheltuiala lui Pitorac.
Începând cu anul 2008, cel în care viitorul ansamblu folcloric a început să prindă formă iar repertoriul s-a diversificat şi îmbunătăţit, acelaşi Pitorac a fost cel care, luni de zile, a asigurat, cu maşina proprie, transportul instrumentiştilor din taraf de la Botoşani la Flămânzi şi înapoi, pentru repetiţiile premergătoare primelor spectacole susţinute. Şi tot atunci, a cumpărat, tot din banii personali, pantaloni negri pentru instrumentiştii de pe scenă, şi a plătit costumul alb, purtat de atunci de nerecunoscătorul instructor Mişu Atodiresei (care azi uită de unde a plecat şi cât de mult a beneficiat de susţinerea primarului şi consilierului Ticu Pitorac). De menţionat, ca un apendice la pregătirea singurelor spectacole de varietăţi organizate pe plan local cu artişti din Flămânzi, că pentru „întreţinerea atmosferei” de la repetiţii şi de la spectacole Pitorac a mai „cotizat” cu circa 400 litri de vin, tot din buzunar, asta aşa, ca bonus.
Culmea implicării financiare a primarului Constantin Pitorac în activitatea culturală locală a avut loc în perioada 2008-2012, cea în care a comandat şi a plătit, de cele mai multe ori cu banii primiţi ca retribuire pentru munca de primar (dar şi din alte resurse financiare personale), majoritatea costumelor necesare Ansamblului Folcloric „Trei Generaţii”.
„Atunci am cumpărat, din banii mei, sumanele pentru grupul vocal bărbătesc, precum şi tot arsenalul de capre, căiuţi, cerbi împreună cu costumaţiile aferente participării Formaţiei locale de Datini şi Obiceiuri de iarnă la festivalurile de profil. Toate acestea m-au costat, în total, 98 de milioane lei vechi, asta în afara staţiei de amplificare, cu boxe, stative şi microfoane, pe care am mai dat 60 de milioane”, ne-a spus actualul consilier Constantin Pitorac.
După spusele fostului primar, retragerea costumelor populare şi a instalaţiei de sunet s-a datorat, în primul rând, întreruperii Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă de la Flămânzi. „În anul 2012, când le-am lăsat în custodie aceste efecte şi accesorii, am sperat că festivalul va continua, pentru că devenise, în cele şapte ediţii, o tradiţie şi o bucurie pentru flămânzeni. Din păcate, nici în 2012 şi nici în 2013 festivalul nu a mai fost organizat şi atunci am decis să-mi iau acasă toate aceste costume în care am investit sume deloc neglijabile, pentru a nu se pierde sau deteriora din neglijenţa „responsabililor” culturali din Flămânzi.
Aveam exemplul costumelor pentru căiuţi, pierdute după 1999, sau deteriorarea scenei din lemn, pentru spectacole în aer liber, pe care am lăsat-o în Baza Sportivă după spectacolul din 1 iunie 2012, şi din care au mai rămas doar câteva „capre”. Am luat în calcul şi faptul că, deşi era aproape gata, Casa de Cultură nu a mai fost terminată, neexistând la ora actuală, pentru formaţii, un spaţii de repetiţie şi în care să se poată depozita instrumentele şi costumele”, ne-a mai spus consilierul Constantin Pitorac.
Gabi Gomboş