După publicarea reportajului televizat intitulat Alesul Domnului din care rezultă clar, prin mărturiile cetăţenilor satului Teioasa, cartier al oraşului Darabani, cum preotul paroh Nicodim Nichita (foto) a jefuit biserica de mai multe miliarde de lei provenite din donaţii private şi bani publici nicio autoritate a statului n-a considerat că ar fi necesar declanşarea unei anchete.
Pe surse am aflat că procurorii Parchetului, controlorii Curţii de Conturi, instituţii ale statului abilitate să controleze modul în care sunt utilizaţi banii publici, nu au voie să efectueze controale la bisericile care au primit bani guvernamentali pentru a stabili dacă sumele în cauză au fost folosite în interesul bisericii sau au primit altă destinaţie care nu este legală.. N-am reuşit să aflu cine a dat o asemenea dispoziţie, în ce temei legal, dar se pare că indicaţia ar fi venit din interiorul Guvernului Ponta.
Nici părintele protopop de Darabani, Constantin Pânzaru, n-a avut vreo reacţia la faptul că există dovezi clare cum preotul Nicodim Nichita a folosit banii donaţi sau alocaţi bisericii pentru a-şi construi o vilă personală în satul Dolheşti, judeţul Suceava, n-a avut vreo reacţie. Deşi protopopul a avut, după difuzarea reportajului, o întâlnire cu preoţii de pe raza Protopopiatului Darabani, n-a scos o vorbă despre comportamentul părintelui Nicodim.
Este explicabil comportamentul protopopului, suspectat la rându-i că a avut partea sa din banii însuşiţi de părintele Nicodim iar până în anul 2010, când s-au deschis conturi pe parohii, banii veneau direct în contul Protopopiatului. Cetăţenii din Darabani vorbesc că din banii primiţi de la guvern părintele protopop şi-a ridicat o brutărie care îi aduce un profit substanţial şi pentru a cărei activitate nu plăteşte nici un fel de impozite şi taxe.
Dealtfel imaginea publică a protopopului este una extrem de controversată, el fiind acuzat că se ocupă mai mult de afaceri personale şi nu ia măsuri cum preoţii care îşi bat joc de cetăţenii din parohie, cazul preotului Nicodim Nichita, a preotului de la Bajura, de la Păltiniş etc. În anul 2008 părintele protopop a candidat consilier independent la Primăria Darabani şi a fost votat de vreo 45 de cetăţeni, fapt elocvent de cât prestigiu se bucură în zonă.
Dacă instituţiile statului şi cele bisericeşti au dat dovadă de pasivitate în cazul părintelui Nicodim, părintele n-a stat cu mâinile în sân. El i-a luat la rând pe sponsorii care au donat bani pentru construcţia noii biserici şi le-a cerut să-i dea scris că nu i-au dat nici un ban. Părintele adună hârtii să-şi acopere păcatele lăcomiei.
Pe fraţii Florin şi Andrei Istrate i-a contactat în Austria , unde aceştia muncesc, şi le-a cerut hârtie de negaţie că ar fi donat bani bisericii, Pe fostul demnitar Popel, venit recent în Darabani şi care i-a dat mulţi bani guvernamentali, l-a contactat să-l determine să nege că ar fi alocat bani bisericii, părintele Nicodim neavând reprezentarea că banii publici nu pot fi făcuţi dispăruţi pentru că ei trec prin mai multe verigi instituţionale.
Am informaţii că şi pe doctorul Liviu Câmpanu, carte l-a ajutat cu bani publici când era senator liberal, l-a contactat pentru a-l convinge să nege că ar fi ajutat biserica Teioasa să primească bani publici. Pe fostul deputat Stelică Strugaru l-a contactat să pună la punct un plan de contracarare a faptului că suma de 1,5 miliarde lei primiră de la Guvernul Boc ar fi fost retrasă din contul parohiei şi împărţită între părinte, deputat şi protopop, cum s-a afirmat de către săteni.
Singurul rămas necontactat este maistrul constructor Humă, cel care a participat cu sponsorizarea lucrărilor la turnatul cupolei noii biserici cu beton oferit gratuit de firma Codin Dorohoi, lucrări pe care părintele susţine că le-a plătit. Pe Humă nu l-a contactat pentru că acesta este un caracter de om care nu acceptă să fie făcut părtaş la mizeria morală şi afacerile necurate ale altora, fie ei şi preoţi.
Aşadar, în România, preoţii pot să-şi însuşească banii alocaţi de guvern şi primării bisericilor unde slujesc pentru că nu vor fi controlaţi şi traşi la răspundere de instituţiile statului abilitate . Nici dacă folosesc donaţiile financiare făcute de credincioşi bisericii pentru a-şi ridica case personale nu vor da socoteală cuiva. Or fi ele încurcate căile Domnului, dar ale corupţiei la români sunt şi mai încurcate că nici DNA-ul n-are curajul să le descâlcească.
Adrian Marcu