Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17465
De la 07 Ianuarie 2003
123749135

Editorial

Botoşani: Părţile pozitive ale votului din Duminica orbului

  • Ioan Rotundu
  • 10 June 2016, 23:00

Votul dat de botoşăneni în 5 iunie, după Calendarul creştin ortodox „Duminica orbului”, pe lângă nenorocirea adusă judeţului de a da Consiliul judeţean pe mâna corupţilor din PSD, în secundar a avut şi unele părţi pozitive.
Votul majorităţii zdrobitoare s-a axat asupra celor două mari partide: PSD şi PNL. Partiduleţele de buzunar, mai toate necunoscute dar înfiinţate cu gândul de a prinde un segment de putere, la Botoşani n-au avut deloc succes.
De exemplu, n-a intra în Consiliul judeţean partidul fondat de Gabriel Oprea, respectiv UNPR-ul, partid ce face parte din troica corupţiei care macină resursele financiare ale României, troică formată din PSD-UNPR-ALDE. Doar 3,25% a obţinut la Botoşani UNPR-ul, urmat de un alt partid de buzunar şi susţinător al corupţiei, respectiv ALDE fondat de Călin Popescu Tăriceanu cu scopul vădit de a diminua din forţele politice ale liberalilor şi a sprijini PSD-ul să rămână majoritar în Parlament. Partidul lui Tăriceanu a reuşit doar 2,89%.
Ca să fi prins un mandat de consilier judeţean, aceste partide trebuiau să atingă pragul de 5%, ceea ce n-au reuşit. Nici n-aveau cum să reuşească de vreme ce la Botoşani UNPR-ul are o conducere necunoscut publicului iar ALDE este condus de fostul miliţian Dumitru Zmău, un îmbogăţit peste noapte şi perceput ca fiind adânc implicat în afacerile oneroase ale fostului primar al comunei Eminescu, actualul deputat liberal Verginel Gireadă, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare şi inculpat în multe alte dosare.
Cât despre partidele nou înfiinţate după notificarea Legii partidelor şi posibilitatea de a înfiinţa un partid cu doar trei membri, cum este Partidul România Unită, n-au intrat de fel în atenţia electoratului botoşănean. Nici măcar PNŢCD, care în mandatul 2012 – 2016 au avut un consilier judeţean în persoana medicului de familie din Flămânzi, Marius Bogdan, na reuşit să atingă măcar 1%, în a dovedi că mai sunt prin judeţ membri ai acestui partid istoric.
La municipiul Botoşani situaţia a fost în mare aceiaşi. Consiliul Local Municipal botoşani este format din 12 consilieri PSD şi 11 PNL, restul partidelor nefiind băgate în seamă. Candidaţii la funcţia de primari cu pretenţia de a-l concura pe Flutur s-au făcut de râs. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac, candidat al PMP, partidul lui Traian Băsescu, a reuşit să adune doar 780 de voturi.
Scandalosul Viorel Coman (foto) care voia să fie candidatul PNL la Primăria Botoşani. I se părea că a devenit important politician şi lider de vază în politica botoşăneană. A candidat independent şi a adunat doar 283 de voturi. Lui Coman îi băgase în cap Portariuc că ar fi bun de viceprimar iar îngâmfatul chiar a luat de bună o astfel de apreciere care de fapt era o ironie, Coman neavând suficientă resursă intelectuală să priceapă că era luat peste picior.
Viceprimarul Marius Buliga, ademenit de PSD de la PNL ca să schimbe raportul de putere în CLM, ajunsese şi el să se creadă important şi bine văzut de botoşăneni. Bietul Buliga, cât a fost viceprimar, 90% dintre votanţii din Botoşani n-au ştiut de existenţa sa pentru că nu s-a remarcat prin nimic, fiind doar o slugă a lui Portariuc. Buliga este pocăit şi a adunat doar 937 de voturi, dovadă certă că nici ai lui nu l-au votat, pentru că în Botoşani sunt câteva mii de sectanţi.
Paul Onişa a fost consilier municipal din partea PC, partidul fondat de Dan Voiculescu. În calitate de consilier municipal a avut şi intervenţii reuşite în faţa primarului Portariuc, a făcut o opoziţie constantă şi nu s-a asociat cu corupţii. Numai că Onişa n-are lipici la botoşăneni, nu are mesaj public de politician care să magnetizeze, aşa că a adunat şi el doar 195 de voturi, cele mai puţine.
Analizând modul în care s-a votat pe ansamblu, este benefic faptul că voturile n-au fost risipite pe partiduleţe nesemnificative şi pe candidaţi orgolioşi, dornici să iasă în frunte botoşănenilor precum păduchele.
Prin ignorarea partidelor mici şi nou înfiinţate, s-a blocat accederea în Consiliul judeţean şi a celui municipal a unor persoane controversate şi cunoscute ca aparţinând lumii interlope sau cu pecetea corupţiei pe frunte. Iată de ce spun că votul din „Duminica orbului” a avut şi unele părţi pozitive. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Cursuri de zi
Horoscopul zilei de 11.06.2016
Sporul natural ramane negativ in aprilie. Decesele au depasit nasterile cu peste 7500 de persoane
Situatie jenanta pentru organizatorii Euro:
Mascota competitiei are acelasi nume cu o masiva jucarie sexuala
Stema Romaniei va fi modificata - apare din nou coroana pe capul acvilei de aur
Avertismentul Greenpeace despre taierea ilegala a padurilor din Romania. Daunele sunt imense
Proiect de lege: Alesii locali sa nu mai poata ocupa mai mult de doua mandate consecutive
- deputat ALDE
Depinde de conducerea penitenciarului in care este arestat Chereches daca acesta va putea depune juramantul de primar
Cum s-au comportat PSD si PNL "in deplasare":
Cati primari de mari orase au castigat PSD in Transilvania si PNL in Moldova?
Rusia, infuriata de venirea in Marea Neagra a distrugatorului ce face exercitii cu fortele navale romane.
Moscova anunta ca va lua masuri de raspuns
Guvernul vrea sa taie salariile ministrilor, presedintelui si altor inalti demnitari - surse
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 10.06.2016
Cum funcţionează mecanismul „bani pentru PSD”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog