Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26021
De la 07 Ianuarie 2003
110946491

Botoşani – judeţul fără stăpân

  • 10 May 2010, 23:00

Prefectul judeţului Cristian Roman se luptă cu handicapaţii care au carnete de conducere auto şi vrea să le anuleze, chiar dacă legea spune cu totul altceva iar cei vizaţi l-acuză de abuz de funcţie. Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani Mihai Ţâbuleac l-a învins pe Eminescu acasă la el, adică la Ipoteşti. El la pus şef peste opera poetului un economist care şi-a consumat 32 de ani din viaţă în uzina socialistă Mecanex. După această ispravă l-a mâncat în fund. A scăpat de mâncărime ştergându-se cu tablourile marilor pictori ai României care sunt şi botoşăneni la origine, desfiinţând Secţia de artă în care erau expuse tablouri ale pictorilor Palade, Luchian, Achiţenie, Octav Băncilă etc.,
Pentru a nu rămâne mai prejos, instituţii ale statului îi concurează pe cei doi în demolarea a ceea ce a mai rămas din infrastructura judeţului. Dacă în urmă cu puţin timp am scris despre modul sălbatic în care a fost distrusă calea ferată Dângeni – Săveni, în articolul de faţă voi prezenta un alt act de vandalism tot atât de grav.
În 1896, autorităţile României regale au luat decizia construcţiei căii ferate Dorohoi – Iaşi, pentru a crea drum de transport pentru cerealele şi .alte produse agricole din Ţinutul Dorohoilor, cunoscut şi Ţinutul Ţării de Sus. În curând, la Editura Agata din Botoşani va apărea Monografia economică a judeţului Botoşani realizată de economiştii Băncii Naţionale a României la 1937. N-o să vă vină a crede ce bogăţie agricolă avea judeţul nostru în acele vremuri.
Construită înainte de anul 1900 de către firma germană Krupp, calea ferată Dorohoi – Iaşi a fost utilizată intens până în urmă cu câţiva ani. Prăbuşirea sistemului de căi ferate din România a afectat şi acest segment. Ieri am fost să filmez în comuna Vornicei reportajul pentru emisiunea de pe Tv Somax Botoşani intitulată „Lumea lu’ Rotundu”. Am început filmările din gara Vorniceni. O gară părăsită, aflată în curs de ruinare. Dacă zidurile mai rezistă, se datorează cărămizii speciale din care a fost construită, cărămidă concepută să reziste sute de ani şi nu de joi până mai apoi.
Dacă cu ani în urmă gara avea o activitate febrilă, cu vagoane de marfă trase pe linie secundară la încărcat sau descărcat, acum mastodonţii din beton, cândva magazii încăpătoare, stau pustii. Nimănui nu i-a trecut prin cap ca măcar să le închirieze, chiar şi gratuit, pentru depozitarea cerealelor recoltate de către fermele agricole vegetale din zonă.
Acum gara este o stână fără câini. Geamurile au dispărut, uşile la fel, tencuiala din sala de aşteptare s-a desprins de zid. Nu există paznic sau cineva care să protejeze bunurile care au mai rămas. Cetăţenii din Podeni, de care am întrebat dacă trenul mai opreşte în gară ne-au informat că trece un tren pe zi, dar opreşte în regim de haltă iar călătorii ocazionali primesc bilete în tren, casieria fiind desfiinţată demult.
Botoşaniul a ajuns un judeţ fără stăpân. Munca a mai multor generaţii se ruinează fără ca să-i pese vreunei autorităţi. Preşedintele României, premierul au venit şi au plecat fără să ne sprijine cu ceva. Politicienii locali nu reuşesc să-şi împartă funcţiile şi câştigul realizat pe seama jefuirii banului public. Botoşăneanul de rând umblă ameţit de cap, la propriu şi la figurat şi nu-i mai pasă de nimic. A devenit imun la orice şi nu mai are nici o reacţie. Aceasta-i „Lumea lu’ Rotundu”.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
De ce s-a împăcat Mircea Druc cu Petru Lucinschi?
Nu este exclusă posibilitatea unor reduceri salariare şi la companiile de stat
Un mare nume din IT-ul mondial cochetează cu prezenţa pe piaţa românească
vorbim de sute şi mii de angajaţi
Tot ce depăşeşte 9.500 RON la salariile angajaţilor companiilor de stat va fi impozitat cu 90%
Fiscul va avea o Direcţie specială pentru controlul persoanelor fizice cu venituri mari
Avem nevoie de produse care nu expiră niciodată?
N-ar fi bine ca angajările la stat să fie făcute de comisii private?
Bancul zilei: Norocul ţăranului…
Energie verde gratuită pentru instituţiile din Frumuşica
Comunicat de presa AJOFM
Drama elevilor navetişti de la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" continuă:
„Noi, ai cui copii suntem?”, întreabă elevii în petiţiile adresate autorităţilor
Animale furate, transportate cu taxi
Termica concediază 40 de persoane
Spune NU plantelor etnobotanice!
Protocol trădat de neseriozitatea lui Gheorghe Marcu
Bătălie cu secrete şi trădări pentru Primăria Răciţi
Al 13-lea salariu poartă ghinion profesorilor
Toată lumea se indignează şi… atât
Guvernul Boc se răfuieşte cu paturile bolnavilor
ministerul Sănătăţii trebuie să nîmpuţineze numărul paturilor din spitale
Profesorii vor să ştranguleze capra vecinilor din companiile de stat
Provocarea unui concurs
Să mai pună prefectul de-o comisie!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă