Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
30933
De la 07 Ianuarie 2003
108619757

Botoşani: De ce perchiziţionează primăriile procurorii DNA

  • 10 November 2014, 23:00

Până în momentul de faţă, procurorii DNA Suceava au percheziţţionat primăriile Roma (sediul nou), Brăeşti, Mitoc, Manoleasa, Pomârla, Cristeşti, Hăneşti, Ripiceni, Copălău. Practic, nu putem vorbi de o percheziţie în adevăratul sens al cuvântului ci de ridicarea unor documente care să ajute în a face lumină asupra modului în care au fost fraudate fondurile europene prin încasarea de la APIA de subvenţii necuvenite.
La nivelul fermierilor agricoli se întocmesc tabele cu numele cetăţenilor care le-au arondat terenul. Aceste tabele sunt apoi vizate de către primarul comunei, însă viza nu înseamnă şi responsabilitatea pentru verificarea sincerităţii datelor din tabel. În acelaşi timp, fermierul va încheia cu cetăţeanul arendator un contract vde arendă pe care îl va înregistra la primărie într-un registru special de evidenţă. Sarcina conducerii evidenţei în acest registru revine secretarului primăriei.
Ce şmecherii au folosit fermierii agricoli ca să încaseze subvenţii agricole în plus?
De obicei, arendarea se face în baza titlului de proprietate. Numai că asupra terenurilor din titlul de proprietate sunt mai mulţi moştenitori. Unul dintre ei deţine originalul titlului, ceilalţi doar copii. Fermierul arendaş a arendat terenul din titlul de proprietate pe numele unuia dintre moştenitori apoi a mai încheiat un contract de arendă şi pe numele altui moştenitor, arendând acelaşi teren.
În alte cazuri, un arendaş a arendat terenul pe baza titlului de proprietate original iar un alt moştenitor s-a dus cu acelaşi titlu la alt arendaş şi a arendat şi el acelaşi teren.
În tabelele vizate de primar apar nume diferite, aşa că primarul nju are de unde şti că sunt persoane diferite care au arendat acelaşi teren. Numai că aceste tabele vizate de primar stau la baza obţinerii de subvenţiei de la APIA.
În schimb, la secretar, când se înregistrează contractul de arendă în registrul special, se verifică şi existenţa titlului de proprietate, făcând imposibil ca arendaşul să poată face dublă arendare decât dacă se înţelege cu secretarul să fraudeze fondurile europene.
Se pare că probleme legate de modul de evidenţă în registrul condus de secretarul primăriei au apărut doar la Brăeşti. Cum verificarea nu este finalizată, nu este exclus să mai apară şi pe la alte primării.
Prin verificarea încrucişată a datelor din tabelele vizate de primar şi depuse la APIA cu datele din registrul secretarului se va putea stabili cu certitudine cu ce sumă a fost păcălit APIA şi fraudate fondurile europene şi guvernamentale.
Adrian Marcu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Curiozităţi medicale
Jumări de porc
Horoscopul zilei
ACL Botoşani: Comunicat de presă
Dependenta de cresterea economiei germane reprezinta o vulnerabilitate a Zonei Euro
Ion Tiriac, despre Simona Halep: "Are foarte mult spatiu de progresat"
Inca o tradare in PNL: Deputatul liberal Dan Bordeianu s-a inscris in PSD si il sustine pe Victor Ponta
Sefa DNA cere ridicarea imunitatii fostului ministru Cristian David, pentru a incepe urmarirea penala
Asta nu ne puteti fura
Impozitul pe „păsărică”
Ioan Rotundu
Biserica ă-şi asume dezastrul care va urma
Ioan Rotundu
Comunicat de presă Raluca Turcan ACL
Campanie pentru Ponta pe bani publici. Noul intrat în horă: Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale.
Gaini cu biletele la gat pe care scrie "Eu sunt Iohannis" si "Mi-e frica de dezbatere", aruncat in curtea sediului ACL din Bucuresti
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă