Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13403
De la 07 Ianuarie 2003
108314978

Editorial

Botoşani: „Maidanezii” au lătrat, caravana politicienilor îşi vede de drum

  • Ioan Rotundu
  • 10 November 2015, 23:00

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Şi curtenii săi social-democraţi i-au tratat pe cei ieşiţi în stradă ca pe un fel de „maidanezi” care latră în haită pentru că cineva le-a dat tonul. Dealtfel, după încetarea protestelor stradale politicienii au încercat să insinueze că mişcarea tinerilor a fost de fapt o acţiune politică pusă la cale de opoziţie, fără însă a se rosti numele PNL-ului.
Nici bine nu s-au stins ecourile strigătelor din stradă că se vrea schimbarea sistemului şi a clasei politice că parlamentarii PSD au şi votat un amendament prin care se majorează lefurile la toţi bugetarii cu 10%. Această majorare este limpede că are scop electoral şi a fost făcută pe ultima sută de metri de guvernare social-democrată.
Numai că o astfel de majorare nu are suport bugetar şi, alături de celelalte majori de salarii tot în sectorul bugetar, va consuma tot bugetul anului 2016 fără a mai fi bani pentru continuarea investiţiilor începute sau începerii altora cu fonduri europene la care guvernul să acopere cota parte cuvenită României.
Am mai comentat pe această temă şi am arătat că facilităţile fiscale operate şi majorările de salarii la bugetari vor duce la anul la o prăbuşire economică iar cine va guverna ţara va fi nevoit să ia măsuri austere mai dure decât a luat Guvernul Boc începând cu anul 2010.
Va fi şi ce-a urmărit PSD-ul să se întâmple. Adică să arate românilor că numai sub Guvernul Ponta au prosperat iar înlăturarea de la putere a acestui guvern a însemnat înrăutăţirea nivelului lor de viaţă.
Dacă măsura majorării salariilor la bugetari era completată cu o reducere de personal, ca majorarea să se acopere din economii de fond de salarii şi nu din noi alocări bugetare, totul ar fi fost corect. Administraţia locală şi centrală este plină de funcţionari care nu-şi justifică prezenţa în schema de personal. Iar sub Guvernul Ponta s-au mai angajat peste o sută de mii de noi funcţionari. Asta înseamnă o lovitură dubă pentru bugetul ţării care va trebui să acopere atât majorările salariale cât şi fondul de salarii pentru noii angajaţi.
Liderul şi baronii PSD-ului nu s-au speriat de strigătele „,maidanezilor” ci doar au avut puţini fiori. După care au revenit repede la apucăturile lor de politicieni incompetenţi şi corupţi. Chiar în timp ce strada clama schimbarea sistemului şi a clasei politice ministrul Energiei, Adrian Gerea, politiza conducerea companiei Electrica. Punea în Consiliul de Administraţie membri care aveau o singură calitate: erau devotaţi PSD-ului.
Aseară preşedintele Iohannis a anunţat numele premierului interimar ca fiind Dacian Cioloş. L-am admirat de fiecare dată când am avut prilejul pe acest tehnocrat cu coloană vertebrală şi care a ridicat cinstea şi respectul pentru România la nivel de Uniune Europeană, recunoscut fiind ca cel mai competent comisar pe Agricultură din istoria de până acum a Comisiei Europene.
Dacian Cioloş va avea un mandat greu, extrem de greu. Va trebui să ia decizii să salveze bugetul ţării pentru anul 23016 de la un dezastru naţional iar acest lucru va însemna să taie din pomenile electorale făcute de Guvernul Ponta.
Cioloş ştie că va trebui să revigoreze investiţiile pentru că numai aşa va asigura o dezvoltare economică solidă, de durată şi creatoare de noi locuri de muncă. Va trebui să umble la pomenile numite protecţie socială oferite cu generozitate de către primari ca să-şi asigure o zestre de voturi. Dar cel mai grei ăi va fi lui Cioloş să depolitizeze instituţiile statului, o cerinţă insistenţă a străzii. Ori aceasta ar însemna să-i dea afară pe toţi cei puşi politic, adică pe acei incompetenţi, impostori şi slugi de partid şi să pună în locul lor profesionişti.
Pentru a realiza aşa ceva va trebui să modifice multe legi, lucru pe care Parlamentul s-ar putea să nu-l accepte. Într-o astfel de situaţie va trebui să ieşim din nou în stradă să susţinem demersurile premierului dar şi să-i trântim pe parlamentari. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 11.11.2015
Bancul zilei: Poliţistul istoric
Reţeta zilei: Ardei iuţi muraţi
David Cameron: Un grup de tari ar trebui sa aiba dreptul sa blocheze legislatia europeana
Un britanic a escaladat Turnul Eiffel fara nicio asigurare
Agentia Mondiala Antidoping a suspendat laboratorul de la Moscova
Legea prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile ipotecate (legea darii in plata) a trecut de Comisia pentru Buget a Camerei Deputatilor
In plin proces de schimbare a Guvernului, Ministerul Energiei a demarat actiunea de politizare a companiei Electrica
Ofiterii ISU s-au oferit sa ii ajute pe patronii de la Colectiv cu intocmirea dosarului PSI
PSD arunca in aer bugetul pe 2016
Partidul condus de Liviu Dragnea vrea marirea cu 10% a salariilor pentru toti bugetarii de la 1 decembrie
De la nenorocirea particulară la dezastrul general
Ioan Rotundu
Mesaj pentru lichelele în sutană
Ioan Rotundu
Şase cetăţeni sirieni depistaţi la frontiera de nord
Bărbat înecat în fântână, scos de pompieri
Cine este Dacian Ciolos, premierul desemnat de Klaus Iohannis
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă