Constantin Pitorac este patronul televiziunii prin cablu care deserveşte oraşul Flămânzi şi comunele împrejmuitoare. Ca membru al Partidului Democrat, a candidat şi a fost ales consilieri local. Împletind calitatea de patron cu vocaţia sa politică de democrat, Pitorac a cam stricat anumite aranjamente politice locale, care cuprinsese Flămânzii de ani de zile.
Este vorba de o grupare formată din politicieni locali de diferite culori, dar care se înţeleg foarte bine atunci când vine vorba de a-şi proteja privilegiile. Ori, Pitorac, prin televiziunea sa, a demascat toate afacerile ilegale ale primarului social-democrat Micuţaru şi ale celor care-l susţin. Văzându-se copleşiţi prin puterea pe care Pitorac o are cu televiziunea sa, văzându-şi privilegiile puse în pericol, vreo cinci dintre cei grupaţi în preajma primarului au trecut la ofensivă.
Aplicând regula de aur din comunism, deloc străină celor în cauză, ei l-au reclamat pe Pitorac cam pe la toate instituţiile unde au crezut de cuviinţă că-i pot face viaţa grea. Au încercat să stârnească împotriva sa Parchetul şi E-ON-ul, Poliţia, Prefectura şi presa judeţeană, CNA-ul şi Clubul Român de Presă, pe ultimele datorită legăturii dintre Pitorac, Societatatea CATV C & E şi Buletinul Informativ Realitatea. Printre cei deranjaţi sau afectaţi prin dezvăluirea abuzurilor comise se află şi conservatorul Emil Teodorescu, care a concesionat nişte terenuri publice în condiţii ilegale.
După ce-au avansat aceste reclamaţii, favorizaţii primarului au lansat zvonul că Pitorac este cercetat penal şi că nu va mai putea candida. Amatorism politic. Şi din puşcărie se poate candida, dacă celui condamnat nu i s-a interzis, prin hotărâre judecătorească, exercitarea drepturilor civile, adică de a alege şi a fi ales. Iar de este numai cercetat, fără ca dosarul să-i fie finalizat, poate candida liniştit, candidatura sa neputând fi respinsă de Biroul Electoral.
Conform plângerilor făcute la adresa sa, Constantin Pitorac ar fi trebuit să fie cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană în scopul obţinerii de foloase necuvenite. În urma sesizării, Inspectoratul de Poliţie Judeţean a declinat cauza în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, care a început verificarea celor două aspecte principale. Primul, susţinea că în calitate de administrator al unei reţele de televiziune prin cablu, numitul Constantin Pitorac a amplasat, pe terenul aparţinând domeniului public şi privat al oraşului Flămânzi, mai mulţi stâlpi de susţinere fără aprobarea Consiliului Local Flămânzi şi fără a achita obligaţiile financiare aferente, iar celălalt că începând din anul 2006, făptuitorul a furnizat servicii de Internet Primăriei Flămânzi şi Şcolii nr.1 Flămânzi, deşi se afla în stare de incompatibilitate, întrucât ocupa funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local Flămânzi.
Din nefericire pentru reclamanţi, în urma verificărilor efectuate, Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Constantin Pitorac pe considerentul inexistenţei faptelor de corupţie şi înşelătorie sesizate.
Acum este rândul lui Pitorac să şarjeze. El având posibilitatea de a intra în fiecare zi în casa flămânzenilor, prin puterea ce i-o conferă cablul TV, îi va veni mai uşor să se răzbune pe nesăbuiţii care l-au atacat fără a se gândi şi la consecinţe.
Poate că ceea ce se întâmplă la Flămânzi, dispute politice locale, se întâlneşte în mai fiecare comună din judeţ. Particularitatea şi totodată avantajul constă în faptul că dacă eşti stăpânul unui mijloc media, acesta-ţi conferă o anume putere. Iar Pitorac se bucură de această felie de putere şi se foloseşte din plin. Este o situaţie la care politicienii de la nivelul judeţului trebuie să ia aminte. La anul vom avea alegeri. Patronii de televiziune prin cablu sunt o forţă media deloc de neglijat. Care partid va reuşi să-i controleze, să-i atragă de partea lui va reuşi să se impună în ochii electoratului. Iată de ce disputa dintre politicienii din Flămânzi şi Pitorac trebuie analizată cu atenţie. (Ioan Rotundu)