Viceprimarul Florin Ghiorghiţă a luat decizia de a pune capăt tăcerii. De o perioadă bună de timp, acesta este nemulţumit de activitatea şi atitudinea abordată de Poliţia Rutieră. Ghiorghiţă porneşte de la nemulţumirile pe care le are ca persoană fizică. Deşi în activitatea acestei instituţii populaţia îşi pune foarte multă încredere, în opinia viceprimarului Poliţia Rutieră este departe de a presta activitatea pentru care angajaţii sunt plătiţi. El a făcut referire şi la atitudinea Poliţiei Rutiere faţă de cursele de maşini din municipiul Botoşani.
Când toată lumea spunea că există curse de maşini în Botoşani, Poliţia Rutieră negă. Eu, ca cetăţean al unui cartier în care se făceau curse de maşini, eram deranjat noapte de noapte de aceşti teribilişti ai oraşului, de feciori de bani gata care îşi bat joc de cetăţenii oraşului. Şeful Poliţiei Rutiere le lua însă apărarea şi nu făcea nimic pentru eradicarea acestui fenomen, a precizat Florin Ghiorghiţă. Acesta susţine că după ce Poliţia Rutieră a insistat pe lângă municipalitate să monteze cocoaşe prin oraş, aceeaşi instituţie acuza, după montarea cocoaşelor, Primăria pentru măsura luată. Viceprimarul susţine că de fapt acele cocoaşe au fost singura soluţie pe care Poliţia Rutieră o găsise pentru eradicarea curselor de maşini. Ghiorghiţă susţine că este treaba şefului Zmău cum îşi conduce instituţia, dar pe lângă faptul că nu îşi face treaba corespunzător, acesta îşi mai şi bate joc de Primărie.
În momentul în care noi am cerut în comisia de circulaţie retezarea acestor cocoaşe, Zmău a cerut să le mai lăsăm două trei săptămâni pentru a vedea cum se comporta, iar după două zile declară public faptul că Primăria nu doreşte să le reteze, susţine Ghiorghiţă. După frezarea cocoaşelor, Primăria a fost din nou atacată, nemaireuşind să fie pe placul Poliţiei Rutiere. Ca parte a executivului primăriei, Ghiorghiţă se vede nevoit să îşi apere instituţia. În acest context viceprimarul afirmă că Poliţia Rutieră este cea care nu îşi face treaba. Considerând că instituţia din executivul căruia face parte a

răspuns de fiecare dată prompt la toate solicitările Poliţiei Rutiere, indiferent de condiţii, Ghiorghiţă nu înţelege de ce sprijinul nu este reciproc. Viceprimarul susţine că autorităţile locale au solicitat în nenumărate rânduri sprijinul Poliţiei Rutiere pentru blocarea unor străzi, răspunsul fiind de fiecare dată negativ, motivat de lipsa de personal din cadrul instituţiei. Ghiorghiţă afirmă că oamenii săi au ajuns să facă dirijare de circulaţie, alături de Poliţia Comunitară, deşi nu au atribuţii legale în acest sens. Viceprimarul ajunge să se întrebe pentru ce sunt plătiţi poliţiştii, pentru că din observaţiile sale, principalele atribuţiuni sunt de a sta în aparatele radar şi de a da amenzi. Nemulţumirea lui Ghiorghiţă a atins cote maxime săptămâna trecută când, în timp ce se lucra la o stradă, un poliţist a venit să întrebe dacă au autorizaţie de lucru pe acea stradă.
Aşa ceva este inadmisibil. Eu nu am putut să cred că se poate întâmpla aşa ceva la Botoşani. În Zmău noi am pus foarte mare bază, când a fost numit şef al Poliţiei Rutiere, şi îi recomand să îşi coordoneze oamenii în aşa fel încât să ajute populaţia şi să nu încurce. Decât să ne încurce e mai bine să nu ne ajute, consideră viceprimarul. În opinia sa, Poliţia Rutieră ar trebui să stea în stradă nu la dat amenzi, ci la dirijat circulaţia şi la ajutat oamenii în intersecţie. Viceprimarul s-a arătat chiar nemulţumit că nu a fost oprit de Poliţia Rutieră din Botoşani de doi ani.
Atunci când greşesc eu vreau să plătesc, pentru că sunt un participant la trafic la fel ca oricare altul iar dacă am greşit trebuie să respect şi eu legea. Ştiu codul rutier foarte bine, iar dacă merit să îmi ia şi permisul, pentru că nu e nici o problemă dacă merg pe jos, susţine Ghiorghiţă. Acesta este curios câte amenzi au primite într-un an de zile de la colegii lor, angajaţii Poliţiei Rutiere pentru orice încălcare a codului rutier. (Bianca ALBU)