Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13608
De la 07 Ianuarie 2003
112991043

Florin Ţurcanu sau „Croitoraşul cel Viteaz şi 7 dintr-o lovitură”

  • 10 September 2007, 23:00

Ieri, printre telefoanele de ameninţări să nu mă mai „amestec în trenurile interne ale PNL” am primit şi un telefon prin care am fost atenţionat că liberalul fruntaş şi proaspăt consilier prefectural Florin Ţurcanu are la Dracşani o brutărie care prosperă de la o zi la alta într-un mod extrem de suspect. M-am urcat în maşină şi m-am dus la Dracşani. Nu înainte de a opri la primăria din Suliţa, pentru a mă informa dacă brutăria există cu adevărat, unde anume se află şi cum pot ajunge până acolo. Pe primarul Costinel Ciubotaru nu l-am găsit, dar am primit informaţii, chiar cu multă largheţe, de la ceilalţi funcţionari.
Ajuns în centrul satului Dracşani, pentru a nu atrage atenţia, i-am spus şoferului să parcheze maşina într-un loc mai ferit, cam la vreo sută de metri de centul civic, cum au numit localnicii intersecţia de drumuri străjuită de unităţi comerciale de jur împrejur.
Nici bine n-am ajuns în dreptul barului, proprietatea familiei Damian, că un personaj pitoresc m-a şi luat la întrebări. Ce caut prin sat, de ce port aparat de filmat, cine sunt şi pe cine reprezint. Colţos săteanul. După cum era îmbrăcat, părea un terchea-berchea, din cei care monopolizează centrul localităţii şi te abordează direct să-l ajuţi c-un leu să-şi cumpere pâine, care de fapt îi pentru porţia zilnică de votă.
Abordând mai atent dialogul cu omul ce purta pe cap o cipilică, mi-am dat seama că-i ceva mai de soi, aşa că l-am întrebat dacă există vreo brutărie prin jur. Foc s-a făcut. „Ce treabă ai mata cu brutăria lui fecior-meu? Ştii cine-i fecior-meu? Este consilierul prefectului Sorescu” s-a îmbăţoşat Florea Ţurcanu (foto), tatăl lui Florin Ţurcanu, consilierul prefectului. „Iar eu sunt ceva mai mare decât fecior-tău” am plusat, să văd până unde-i merge îndrăzneala şi îngâmfarea. „Sunt de la ziar” – am completat apoi. „Dacă-i aşa se schimbă treaba. Să-ţi arat eu matale cum a furat primarul un drum întreg”. Şi m-a tocat vreme de vreo oră, purtându-mă cale de doi kilometri pe un drum în reabilitare, să-mi arate cum se fură la lumina zilei. Omul avea dreptate în ce-mi spunea, mai ales că era în cunoştinţă de cauză cu furturile la astfel de lucrări, pentru că în perioada 1996 – 2000 a fost viceprimarul comunei Suliţa.
Până la urmă ne-am înţeles de minune, iar răbdarea mea a fost răsplătită din belşug. Florea Ţurcanu şi cei doi feciori ai săi, Florin consilier prefectural iar celălalt medic veterinar, sunt bogaţii satului Dracşani şi ai târgului Suliţa: Averea lor este stăpânită în devălmăşie. Brutăria, un bar curăţel, un magazin alimentar cu etaj sunt ale lui Florin. Moara, vecină cu barul şi peste drum de brutărie, este chiverniseala seniorului Florea. Ferma de animale, împrăştiată pe la Valea Seacă, spre mănăstirea Cozancea, dar şi la Boul Roşu pe raza comunei Albeşti, este în supravegherea feciorului medic veterinar.
Centrul civic al satului Dracşani este străjuit numai de spaţii comerciale ce aparţin familiei Ţurcanu. Nimic nu se mişcă fără ca ochii vigilenţi ai bătrânului să nu sesizeze şi să nu cântărească dacă-i vorba de un pericol sau de vreo afacere cu câştig.
Relaţia noastră s-a apropiat atât de mult, că bătrânul Florea m-a invitat galanton să vizitez brutăria, exact ceea ce-mi doream. Pentru că uşa de la intrare stă închisă tot timpul, iar clădirea n-are nici o firmă şi nici alte semne exterioare despre ce se învârte în interior, străinul ajuns prin partea locului habar n-are că la nici doi metri de el, dincolo zidul cu geamuri termopan se coace pâine.
La un semn al pozaal seniorului, un şmecheraş care ne privea de la distanţă de la sosirea noastră, şi despre care nici prin cap nu-mi trecea că este cel care conduce destinele brutăriei, s-a apropiat şi a descuiat uşa. Trebuie să recunosc că interiorul brutăriei este curat, iar procesul tehnologic organizat după normele sanitare. Personalul de serviciu era curăţel îmbrăcat în haine albe de protecţie (foto) şi se muncea în draci.
Brutăria lucrează non-stop. Adică în trei schimburi cu câte patru lucrători pe schimb. Informaţia ajunsă la urechea noastră era că într-un timp foarte scurt producţia la brutărie a crescut de la o mie de pâini pe zi la şapte mii. Iar această creştere era pusă pe seama presiunilor pe care Florin Ţurcanu le-ar fi exercitat asupra primarilor din comunele limitrofe de ai obliga pe patronii de unităţi alimentare să vândă pâinea sa şi nu de la alte brutării. Ba i-a ameninţat că le trimite Garda Financiară în control, dacă nu se supun dorinţei sale. După câte am aflat la faţa locului, adevărul este pe undeva pe la mijloc. Tatăl consilierului prefectural a recunoscut că s-a extins cu vânzarea pâinii în comunele Lunca, Todireni, Albeşti, Hlipiceni, Răuseni şi Truşeşti. Că feciorul său Florin, amic bun cu Costel Calistru, patronul botoşănean a cărui nume este legat de evaziunea cu alcool şi care are soţia consăteană cu Florin, s-a oferi ca prin reţeaua lor de magazine alimentare să le vândă pâinea şi în Botoşani. M-a mai informat seniorul că feciorul Florin a încercat să pătrundă cu aprovizionarea cu pâine a Spitalului judeţean şi a Penitenciarului Botoşani, dar că deocamdată „n-a spart gheaţa”.
Una peste alta, brutăria lui Florin Ţurcanu produce la capacitate. Adică 125 pâine pe şarjă, cu timp de coacere 20 minute, respectiv 375 pâini la oră, dar nu mai mult de şapte mii în 24 de ore, iar producţia este în creştere. Cel puţin aşa ne-a explicat seniorul Florea creşterea spectaculoasă a producţiei de la o mie de pâini pe zi la şapte mii. Funcţionarii din Primăria Suliţa şi alte persoane avizate dau altă explicaţie creşterii producţiei. Ei susţin că şi până acum Florin Ţurcanu producea şapte mii de pâini în 24 de ore, dar nu înregistra decât o mie. De când cu controalele în panificaţie, a scos la lumina contabilităţii toată producţia. Numai că, zic cârcotaşii, livrează pâinea la negru iar vânzarea o contabilizează prin magazinul său alimentar din Dracşani, cu adaos comercial zero, pentru a nu plăti dări la stat.
Părerea noastră, după deplasarea la faţa locului, este că la brutăria lui Ţurcanu s-au aplicat ambele metode de lucru. Presiuni în teren să-i ia pâinea la vânzare şi neînregistrarea întregii producţii în contabilitate sau înregistrarea la o cotă de adaos zero. Numai că ancheta noastră, ca să devină o certitudine, trebuie completată şi cu controale operative şi fiscale, ceea ce nu se va întâmpla, de vreme ce proprietarul stă la dreapta celui mai puternic om din judeţ.
L-am părăsit cu seniorul Florea, după ce ne-a servit cu sun suc Fanta şi a pus câteva pâini în braţele şoferului, cu promisiunea că voi reveni să-i ascult şi restul doleanţelor. I-am mai promis că voi scrie şi despre furtişagurile de la drumul SAPARD, după ce voi avea un punct de vedere şi al primarului Ciubotaru. Pe drumul de întoarcere şi eu şi şoferul am mâncat câte o pâine întreagă, goală, dar extrem de gustoasă. Iar mă simt obligat să consemnez că din punct de vedere calitativ pâinea de la brutăria lui Florin Ţurcanu este de cinci stele. Păcat că patronul este ceva mai jos. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Directorul DJT vrea ca organizatorii distracţiei să vină cu autorizaţia sanitară
Peremiştii se arată optimişti la viitoarele alegeri
Drăguş, Conţac, Sorescu şi Flutur îşi fac bagajele pentru Italia
Patru zone la „Cornul şi laptele” au rămas descoperite
Tinere talente botoşănene într-o gală a laureaţilor
Noi talente descoperite la „Moştenite din Bătrâni”
Târgul meşterilor populari la Vorona
Prefecţii din Regiunea Nord – Est vor fapte
Datornicii către Termica şi-au băgat capul sub cununia cesiunii
Leptospiroza numai ne-a dat târcoale, ici şi colo
A fost promovat la Recuperare, cu tot cu incompetenţa managerială
Concursul Termica nu îi atrage pe botoşăneni
Locuri de muncă create prin stimulente financiare
Ajuns în stare gravă la Neurochirurgie Iaşi
Gropile din Bulevard, capcane pe timp de noapte
Atenţionare meteorologică
Program TELE’M Botoşani, marţi, 11 septembrie
Andi Moisescu începe ”Campania de bun-simţ”
Horoscop
Replică promptă
Cum vă puteţi rostui cu o maşină, prin cesiune
Nu vrea şef la Gardă, nici patron de ziar nu se consideră
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă