Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15566
De la 07 Ianuarie 2003
112765917

Botoşani: Baronul de Văculeşti se opune sărbătoririi atestării documentare a localităţii

  • 10 September 2014, 23:00

După seria de articole apărute despre primarul din Văculeşti, social-democratul Sorin Gânga (foto 1), tot mai mulţi cetăţeni ne-au contactat pentru a reclama fel de fel de abuzuri ale primarului. Printre ei s-a aflat şi profesorul pensionar Laurenţiu Nacu (foto 2). Domnul profesor a ţinut să-l vizitez la domiciliu pentru a-mi aduce la cunoştinţ㠄fapte deosebit de grave” comise de primarul Gânga în dauna respectului pentru istoria localităţii.
Profesorul Nacu, la cei aproape 80 de ani, este sprinten la minte şi extrem de volubil şi coerent în a-şi expune problemele cu care se confruntă. Îi pot reproşa doar faptul că alunecă prea des şi prea mult spre detalii, unele irelevante faţă de problema adusă în discuţie.
Cu educaţie şi activitate profesională sub regimul comunist, profesorul recunoaşte că este tributar Istoriei PCUS şi chiar dacă se declară apolitic, inima sa tot spre social-democraţie bate. Singur a recunoscut că în 2012 i-a făcut campanie actualului primar Sorin Gânga şi în dauna fostului primar PDL Iulian Vlas care, s-a justificat profesorul, a făcut o femeie să plângă. Da, dar actualul primar, cu „drumul dispreţului” cum am numit eu modernizarea uliţei principale a localităţii Văculeşti supraînălţată că oamenii nu mai pot ieşi şi intra în curte, a făcut să plângă, şi mai plâng, zeci de femei. Acum profesorul se căieşte că l-a susţinut pe Gânga la funcţia de primar dar căinţa sa nu mai poate înlătura răul făcut.
Principala nemulţumire a profesorului faţă de primar este că acesta a refuzat să accepte organizarea la anul a sărbătorii dedicate împlinirii a 600 de ani de la atestarea documentară a satului Văculeşti. Conform unui hrisov din vremea domnitorului Alexandru cel Bun, datat 14 aprilie 1427, prin care voievodul întăreşte dreptul mănăstirii Moldoviţa aspra a două sate, unul dintre ele se numeşte Văculinţi.
Primarul nu vrea să organizeze sărbătoarea la 13 aprilie 2015 pentru că, i-a spus el profesorului, la anul nu este programat nici un eveniment electoral şi sărbătoarea nu ar avea efect în favoarea sa. Ca argument, primarul susţine că data documentului este contestată şi că anul corect ar fi 1418 sau 1419.
Ca argument, primarul a prezentat copia unei file dintr-un volum al cărui titlu şi autor nu este menţionat, cu hrisovul tradus în limba germană şi apoi în limba română. Anul indicat ca dată a documentului fiind 14 aprilie 1415. Numai că la subsolul paginii se face o menţiune cum că istoricul Neculai Costăchescu ar considera această dată eronată şi indică ca posibil real anul 1418 sau 1419.
La nivelul României, pentru zona Moldovei, sub autoritatea ştiinţifică a Institutului de Geologie Bucureşti şi Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iaşi s-a realizat o lucrare monumentală intitulată Repertoriul arheologic. La nivelul judeţului Botoşani acest Repertoriu a fost finalizat în anul 1976 şi distribuit la pozala primării prin grija Muzeului judeţean de istorie Botoşani. Toate localităţile din judeţ îşi sărbătoresc atestarea documentară după data consemnată în acest repertoriu iar în vol. II pag. 70, în dreptul localităţii Văculeşti este menţionată data de 14 aprilie 1415. Aceasta este data oficială a atestării documentare a satului Văculeşti şi nu o alta, nevalidată ştiinţific. Şi în Repertoriu se face menţiunea referitoare la istoricul Neculai Costăchescu dar opinia istoricului nefiind probată ştiinţific nu a fost luată în considerare. Să mai menţionăm că în decursul timpului satul Văculeşti a mai figurat în documente cu menţiunea de Văculinţi, Văculeşti, Văculeştii.
Aşadar, deşi există atestată ştiinţific ca dată de primă menţiune documentară a satului Văculeşti data de 14 aprilie 1415, primarul social-democrat Sorin Gânga nu vrea să fie sărbătoriţi cei 600 de ani în 15 aprilie 2015 pentru că sărbătoarea nu s-ar lega cu un eveniment electoral şi n-ar contribui la ridicarea sa în slăvi. Avem dovada că cei din PSD, pentru a-şi atinge scopul electoral, sunt dispuşi să falsifice şi istoria localităţilor. Poziţia adoptată de primar l-a supărat rău pe profesorul Nacu şi de aici dorinţa sa de a mă contacta să-i vin în ajutor.
Şi mai are o problemă domnul profesor. Tot la anul, mai exact în 10 martie, se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea primei şcoli în satul Văculeşti. Şcoala a fost fondată în timpul domnitorului Al. I. Cuza avându-l ca învăţător pe preotul Ioan Moga.
La acea vreme preşedintele Consiliului de Miniştri era Constantin Bosianu, jurist, om politic, membru onorific al Academiei Române şi primul decan al Facultăţii de Drept Bucureşti iar ministrul Cultelor, care includea şi învăţământul, era, jurist, om politic. Pusă director de şcoală de social-democrata Mihaela Huncă, inspector general al I)ŞJ Botoşani, la cerea primarului PSD Sorin Gânga, Alina Istrate nu doreşte ca la anul să se sărbătorească 150 de ani de la atestarea primei şcoli în satul Văculeşti. Cică nu-i dă voie primarul, motivaţia fiind aceeaşi: nu este nici un eveniment electoral.
Alina Istrate este soţie de preot şi face naveta zilnic din satul Poiana, comuna Brăeşti, fiind adusă şi luată de către părintele-soţ.
Ca soţie de preot, având în vedere că primul învăţător al şcolii a fost tot un preot, directorul Alina Istrate ar fi trebuit să se bucure că norocul în viaţă i-a oferit un astfel de prilej. Din păcate pentru comunitatea văculişteană, ea se dezice de statutul său de cadru didactic şi se supune mizeriei morale a politicii PSD-ului, practicând cu un primar ce se simte mai bine prin pădure decât prin primărie.
Profesorul Laurenţiu Nacu mai speră să-l convingă pe primarul Gânga să se răzgândească şi ambele sărbători de început de an 2015 să fie organizate aşa cum se cuvine, adică cu respectul cuvenit pentru istoria locului. Rămâne de văzut!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Ulrima vrăjitoare
Horoscopul zilei
Franta recunoaste ca nu va atinge tinta de deficit pentru 2015
Basescu are obligatia sa spuna cine este ofiterul acoperit din cursa prezidentiala
Cazanciuc, despre plangerea lui Iohannis la DNA impotriva lui Dragnea
Fasolea si lamaile s-au scumpit ata de mult, incat au tras in sus rata inflatiei in august
Dupa doua decenii de cautari, Hubble a gasit steaua companion a unui tip rar de supernova
O turma de capre a "invadat" o statie de metrou din Spania
Victor Ponta: Procesul electoral se va realiza corect
Nu a fost niciodata nici cea mai mica problema cu alegerile de cand e acest Guvern
Polonia primeste mai putine gaze naturale din Rusia, incepand de luni
Fluxurile au scazut cu 24%. Ucraina acuza o manevra impotriva sa
Cat de important este portofoliul politicii regionale obtinut de Romania in viitoarea Comisie Juncker
Mănăstire într-un picior, spune Băsescu cine-i?
Ioan Rotundu
Mesajul încifrat al protopopului Leonte
Ioan Rotundu
Centrul Vechi păzit de jandarmi
Optzeci de apartamente vor fi reabilitate termic în perioada următoare
Primarul Portariuc vrea Ziua Zilelor Deschise la Cornișa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă