Profesorul Nacu, la cei aproape 80 de ani, este sprinten la minte şi extrem de volubil şi coerent în a-şi expune problemele cu care se confruntă. Îi pot reproşa doar faptul că alunecă prea des şi prea mult spre detalii, unele irelevante faţă de problema adusă în discuţie.
Cu educaţie şi activitate profesională sub regimul comunist, profesorul recunoaşte că este tributar Istoriei PCUS şi chiar dacă se declară apolitic, inima sa tot spre social-democraţie bate. Singur a recunoscut că în 2012 i-a făcut campanie actualului primar Sorin Gânga şi în dauna fostului primar PDL Iulian Vlas care, s-a justificat profesorul, a făcut o femeie să plângă. Da, dar actualul primar, cu drumul dispreţului cum am numit eu modernizarea uliţei principale a localităţii Văculeşti supraînălţată că oamenii nu mai pot ieşi şi intra în curte, a făcut să plângă, şi mai plâng, zeci de femei. Acum profesorul se căieşte că l-a susţinut pe Gânga la funcţia de primar dar căinţa sa nu mai poate înlătura răul făcut.
Principala nemulţumire a profesorului faţă de primar este că acesta a refuzat să accepte organizarea la anul a sărbătorii dedicate împlinirii a 600 de ani de la atestarea documentară a satului Văculeşti. Conform unui hrisov din vremea domnitorului Alexandru cel Bun, datat 14 aprilie 1427, prin care voievodul întăreşte dreptul mănăstirii Moldoviţa aspra a două sate, unul dintre ele se numeşte Văculinţi.
Primarul nu vrea să organizeze sărbătoarea la 13 aprilie 2015 pentru că, i-a spus el profesorului, la anul nu este programat nici un eveniment electoral şi sărbătoarea nu ar avea efect în favoarea sa. Ca argument, primarul susţine că data documentului este contestată şi că anul corect ar fi 1418 sau 1419.
Ca argument, primarul a prezentat copia unei file dintr-un volum al cărui titlu şi autor nu este menţionat, cu hrisovul tradus în limba germană şi apoi în limba română. Anul indicat ca dată a documentului fiind 14 aprilie 1415. Numai că la subsolul paginii se face o menţiune cum că istoricul Neculai Costăchescu ar considera această dată eronată şi indică ca posibil real anul 1418 sau 1419.
La nivelul României, pentru zona Moldovei, sub autoritatea ştiinţifică a Institutului de Geologie Bucureşti şi Institutul de Istorie A.D. Xenopol Iaşi s-a realizat o lucrare monumentală intitulată Repertoriul arheologic. La nivelul judeţului Botoşani acest Repertoriu a fost finalizat în anul 1976 şi distribuit la

Aşadar, deşi există atestată ştiinţific ca dată de primă menţiune documentară a satului Văculeşti data de 14 aprilie 1415, primarul social-democrat Sorin Gânga nu vrea să fie sărbătoriţi cei 600 de ani în 15 aprilie 2015 pentru că sărbătoarea nu s-ar lega cu un eveniment electoral şi n-ar contribui la ridicarea sa în slăvi. Avem dovada că cei din PSD, pentru a-şi atinge scopul electoral, sunt dispuşi să falsifice şi istoria localităţilor. Poziţia adoptată de primar l-a supărat rău pe profesorul Nacu şi de aici dorinţa sa de a mă contacta să-i vin în ajutor.
Şi mai are o problemă domnul profesor. Tot la anul, mai exact în 10 martie, se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea primei şcoli în satul Văculeşti. Şcoala a fost fondată în timpul domnitorului Al. I. Cuza avându-l ca învăţător pe preotul Ioan Moga.
La acea vreme preşedintele Consiliului de Miniştri era Constantin Bosianu, jurist, om politic, membru onorific al Academiei Române şi primul decan al Facultăţii de Drept Bucureşti iar ministrul Cultelor, care includea şi învăţământul, era, jurist, om politic. Pusă director de şcoală de social-democrata Mihaela Huncă, inspector general al I)ŞJ Botoşani, la cerea primarului PSD Sorin Gânga, Alina Istrate nu doreşte ca la anul să se sărbătorească 150 de ani de la atestarea primei şcoli în satul Văculeşti. Cică nu-i dă voie primarul, motivaţia fiind aceeaşi: nu este nici un eveniment electoral.
Alina Istrate este soţie de preot şi face naveta zilnic din satul Poiana, comuna Brăeşti, fiind adusă şi luată de către părintele-soţ.
Ca soţie de preot, având în vedere că primul învăţător al şcolii a fost tot un preot, directorul Alina Istrate ar fi trebuit să se bucure că norocul în viaţă i-a oferit un astfel de prilej. Din păcate pentru comunitatea văculişteană, ea se dezice de statutul său de cadru didactic şi se supune mizeriei morale a politicii PSD-ului, practicând cu un primar ce se simte mai bine prin pădure decât prin primărie.
Profesorul Laurenţiu Nacu mai speră să-l convingă pe primarul Gânga să se răzgândească şi ambele sărbători de început de an 2015 să fie organizate aşa cum se cuvine, adică cu respectul cuvenit pentru istoria locului. Rămâne de văzut!
Ioan Rotundu