„Mai degrabă sunt un tehnocrat decât un om politic”
Activitatea de prefect şi-a încheiat-o de joi, când Hotărârea de Guvern referitoare la încetarea raporturilor de muncă a fost publicată în Monitorul Oficial. Din punctul său de vedere, cel mai important este să facă mai multă administraţie decât politică. „Mai degrabă sunt un tehnocrat decât un om politic. Am avut oarece negocieri şi am susţinut că sunt mai degrabă un om pragmatic, un profesionist în ceea ce fac. Dar se pare că a învins civismul”, susţine Sorescu. Atuul său este „cartea de vizită”, anume ceea ce a realizat şi care îl recomandă a fi persoana cea mai calificată pentru această funcţie. „Am o carte de vizită care mă recomandă ca om care insuflă încredere celor cu care lucrez. Sunt atu-uri nu foarte multe, dar suficiente pentru a câştiga o campanie electorală”, a mai adăugat Gheorghe Sorescu. Acesta a semnat adeziune la PNL şi va primi o funcţie politică de prim vicepreşedinte al Organizaţiei PNL Botoşani, dacă Biroul Politic va fi de acord cu înfiinţarea unei astfel de funcţii.
Laptop de 300 milioane
Deşi a spus că va promova o campanie pe bază de proiecte şi nu cu acuze, precum procedează adversarii de la PD-L, ex- prefectul Sorescu a ţinut totuşi să precizeze că s-a documentat foarte bine asupra bugetului Primăriei Botoşani şi acesta ajunge, cu tot cu sumele atrase din împrumuturi, la peste 1.700 miliarde lei vechi. „Asta înseamnă cam 50 milioane de Euro. Un buget destul de consistent. Din acesta, 270 miliarde provin din taxele şi impozitele care se percep de la persoanele fizice şi juridice. Cred că trebuie foarte bine diriguiţi banii oamenilor. Întâmplător am văzut că şi-au propus să achiziţioneze anul acesta un laptop care costă 300 milioane lei. O achiziţie trebuie făcută în limitele legii şi strict pe necesităţi”, a avertizat Sorescu.
Acesta are de adus critici şi în ce priveşte procentul alocat investiţiilor din totalul bugetului. „S-au prevăzut 380 miliarde lei pe investiţii. Din punctul meu de vedere, suma este destul de mică, cam 25 la sută din buget. Dacă e să luăm în calcul consumul şi dezvoltarea, procentul ar trebui să fie undeva spre 30-35 la sută dintr-o sută de puncte procentuale”, a concluzionat candidatul liberalilor la Primăria Botoşani.
O greşeală de tipărire
De cealaltă parte, viceprimarul municipiului Botoşani, Florin Ghiorghiţă informează că în mod normal, candidatul liberal ar fi trebuit să iasă în faţă cu programe şi nu să vâneze greşelile Primăriei. Acesta precizează că de fapt, ceea ce a văzut Gheorghe Sorescu nu este suma care va fi alocată doar pentru un laptop, ci pentru 10 astfel de computere. „Trebuie să fii cel puţin nebun la cap ca să spui că dai 300 milioane lei pe un laptop. Un laptop nu ajunge mai mult de 30 milioane lei. E o greşeală de tipărire. De fapt este vorba de 10 laptop-uri pentru birouri. Sunt mult mai utile, mai uşor de folosit, ocupă mai puţin spaţiu şi au aceeaşi valoare ca şi un calculator. Este normal ca atunci când vrei să te dezvolţi să faci investiţii”, a spus Florin Ghiorghiţă.
„Domnul Sorescu nu ştie”
Referitor la investiţii, viceprimarul ţine să precizeze că procentul alocat din bugetul total este de 35 la sută. „Noi pe investiţii am reuşit şi am adus foarte mulţi bani în Botoşani. Am reuşit să aducem fonduri structurale pentru Centrul Vechi, proiectul Cornişa, lucrările pe fondul de Mediu din Parcul Mihai Eminescu, Şoseaua de Centură. Peste 1.000 de miliarde lei în proiecte deja semnate şi finanţate, bugetul Botoşaniului pe 4 -5 ani de zile din veniturile proprii, taxe şi impozite”, susţine viceprimarul Ghiorghiţă, accentuând că investiţiile mari din oraş se fac cu bani europeni, nu pe banii din taxe şi impozite.
„Domnul Sorescu nu ştie. Dar din buget, 50-60 la sută se duce pe salariile profesorilor. Apoi ajutoarele pentru încălzire la Termica. Bani care vin cu destinaţie specială şi pe care nu îi poţi folosi niciodată la partea de investiţii”, a punctat Florin Ghiorghiţă. (Eliza Sofian)