Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12461
De la 07 Ianuarie 2003
118211547

Nu se consideră om politic, dar a învăţat să promită şi să speculeze greşeli

  • 11 April 2008, 23:00

Liberalii botoşăneni şi-au văzut visul cu ochii. Cel puţin aşa a declarat ieri, liderul Liviu Câmpanu, bucuros nevoie mare de faptul că într-un final prefectul Gheorghe Sorescu a încetat raporturile de muncă cu Guvernul, alegând să candideze pentru funcţia de primar al municipiului Botoşani la alegerile locale de la 1 iunie 2008. „Sunt bucuros că Primăria Botoşani va avea un candidat în persoana mea pentru funcţia de primar. Poate nu e o veste bună pentru ceilalţi contracandidaţi, dar eu chiar vreau să câştig fotoliul de primar al municipiului Botoşani. Ba mai mult, planurile mele sunt pentru cel puţin 8 ani de zile”, a precizat Gheorghe Sorescu, specificând că nu vrea să înşire ceea ce are de gând să facă, mărginindu-se doar la a spune că la cei 116.000 locuitori ai municipiului şi cele 40.000 de familii, sunt destule probleme de rezolvat.

„Mai degrabă sunt un tehnocrat decât un om politic”
Activitatea de prefect şi-a încheiat-o de joi, când Hotărârea de Guvern referitoare la încetarea raporturilor de muncă a fost publicată în Monitorul Oficial. Din punctul său de vedere, cel mai important este să facă mai multă administraţie decât politică. „Mai degrabă sunt un tehnocrat decât un om politic. Am avut oarece negocieri şi am susţinut că sunt mai degrabă un om pragmatic, un profesionist în ceea ce fac. Dar se pare că a învins civismul”, susţine Sorescu. Atuul său este „cartea de vizită”, anume ceea ce a realizat şi care îl recomandă a fi persoana cea mai calificată pentru această funcţie. „Am o carte de vizită care mă recomandă ca om care insuflă încredere celor cu care lucrez. Sunt atu-uri nu foarte multe, dar suficiente pentru a câştiga o campanie electorală”, a mai adăugat Gheorghe Sorescu. Acesta a semnat adeziune la PNL şi va primi o funcţie politică de prim vicepreşedinte al Organizaţiei PNL Botoşani, dacă Biroul Politic va fi de acord cu înfiinţarea unei astfel de funcţii.

Laptop de 300 milioane
Deşi a spus că va promova o campanie pe bază de proiecte şi nu cu acuze, precum procedează adversarii de la PD-L, ex- prefectul Sorescu a ţinut totuşi să precizeze că s-a documentat foarte bine asupra bugetului Primăriei Botoşani şi acesta ajunge, cu tot cu sumele atrase din împrumuturi, la peste 1.700 miliarde lei vechi. „Asta înseamnă cam 50 milioane de Euro. Un buget destul de consistent. Din acesta, 270 miliarde provin din taxele şi impozitele care se percep de la persoanele fizice şi juridice. Cred că trebuie foarte bine diriguiţi banii oamenilor. Întâmplător am văzut că şi-au propus să achiziţioneze anul acesta un laptop care costă 300 milioane lei. O achiziţie trebuie făcută în limitele legii şi strict pe necesităţi”, a avertizat Sorescu. Acesta are de adus critici şi în ce priveşte procentul alocat investiţiilor din totalul bugetului. „S-au prevăzut 380 miliarde lei pe investiţii. Din punctul meu de vedere, suma este destul de mică, cam 25 la sută din buget. Dacă e să luăm în calcul consumul şi dezvoltarea, procentul ar trebui să fie undeva spre 30-35 la sută dintr-o sută de puncte procentuale”, a concluzionat candidatul liberalilor la Primăria Botoşani.

O greşeală de tipărire
De cealaltă parte, viceprimarul municipiului Botoşani, Florin Ghiorghiţă informează că în mod normal, candidatul liberal ar fi trebuit să iasă în faţă cu programe şi nu să vâneze greşelile Primăriei. Acesta precizează că de fapt, ceea ce a văzut Gheorghe Sorescu nu este suma care va fi alocată doar pentru un laptop, ci pentru 10 astfel de computere. „Trebuie să fii cel puţin nebun la cap ca să spui că dai 300 milioane lei pe un laptop. Un laptop nu ajunge mai mult de 30 milioane lei. E o greşeală de tipărire. De fapt este vorba de 10 laptop-uri pentru birouri. Sunt mult mai utile, mai uşor de folosit, ocupă mai puţin spaţiu şi au aceeaşi valoare ca şi un calculator. Este normal ca atunci când vrei să te dezvolţi să faci investiţii”, a spus Florin Ghiorghiţă.

„Domnul Sorescu nu ştie”
Referitor la investiţii, viceprimarul ţine să precizeze că procentul alocat din bugetul total este de 35 la sută. „Noi pe investiţii am reuşit şi am adus foarte mulţi bani în Botoşani. Am reuşit să aducem fonduri structurale pentru Centrul Vechi, proiectul Cornişa, lucrările pe fondul de Mediu din Parcul Mihai Eminescu, Şoseaua de Centură. Peste 1.000 de miliarde lei în proiecte deja semnate şi finanţate, bugetul Botoşaniului pe 4 -5 ani de zile din veniturile proprii, taxe şi impozite”, susţine viceprimarul Ghiorghiţă, accentuând că investiţiile mari din oraş se fac cu bani europeni, nu pe banii din taxe şi impozite.
„Domnul Sorescu nu ştie. Dar din buget, 50-60 la sută se duce pe salariile profesorilor. Apoi ajutoarele pentru încălzire la Termica. Bani care vin cu destinaţie specială şi pe care nu îi poţi folosi niciodată la partea de investiţii”, a punctat Florin Ghiorghiţă. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Un înalt oficial ucrainean anunţă că până în 2010 Rusia se va destrăma
Românii din Ucraina către România: deznaţionalizare şi asimilare forţată
Un primar furios nu le dă bani românilor şi bulgarilor
Burse pentru românii din jurul graniţei
Înscrierea în spaţiul locativ a străinilor din ţările UE
Despre viaţa de licean în Los Angeles
Gabi Jugaru păcăleşte un cameraman Pro Tv
Horoscop
Schimbarea şi politicienii
Dragoş vă cere ajutorul
Comentariul comentariilor (XCV)
(Ioan Rotundu)
Control soldat cu amenzi la societăţile de construcţii
Cadrele didactice necalificate sunt calificate, dar nu în ce trebuie
Scandal la frontieră soldat cu confiscări şi dosar penal
Prefecţii de Botoşani nu au lipici la scaun
Oraşul Botoşani îşi pregăteşte straiele de sărbătoare
Visul unei fetiţe din Vorona
Taraful „Datina” a luat locul trei pe ţară la Mioveni
Critică fapte evidente, dar nu pune nimic în loc
Cazare în buricul Bucureştilor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă