Începe cea de-a doua etapă de redistribuire a personalului medical şi de îngrijire rămas fără locuri de muncă după închiderea celor trei spitale, de la 1 aprilie. Ieri s-au publicat locurile de muncă rămase vacante în urma primei etape de redistribuire.
25 de cadre medicale şi infirmiere de la Darabani, Truşeşti sau Guranda nu au fost primite la locurile de muncă pentru care au optat şi au primit repartiţii de la Direcţia de Sănătate Publică.
Acestea vor intra în a doua etapă de redistribuire pe posturi, acum având de ales între posturi vacante din judeţele vecine. De astăzi începând, pot depune cereri la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani toţi angajaţii spitalelor desfiinţate, care nu şi-au găsit încă locuri noi de muncă. Pentru cei care nu şi-au ales post sau nu au avut loc în acelaşi judeţ, în 14 şi 15 aprilie 2011, se va face redistribuirea în unităţile din judeţele limitrofe.
Procesul se va încheia în zilele de 28 şi 29 aprilie 2011, atunci când se va face redistribuirea la nivel naţional. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică nu se aşteaptă însă ca toţi cei rămaşi fără posturi să depună cereri pentru locuri de muncă în alte judeţe.
Prin Sindicatul Sanitas, cadrele medicale şi personalul de îngrijire au cerut şi sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean pentru a-i îndupleca pe directorii spitalelor din judeţ să mai accepte noi angajări.
Deocamdată nu este însă niciun semnal că această solicitare ar fi găsit ecou în rândul managerilor.
Ieri, spre exemplu, viceprimarul comunei Truşeşti, Petru Chiribuţă, ne-a explicat drama a două laborante. Fetele au fost trimise să lucreze la Spitalul judeţean Botoşani, dar aici au fost refuzate pe motiv că şi aşa exstă personal în plus.
Întoarse la Truşeşti, fetele s-au dus plângând la primăîrie. Dar primăria nu are nicio posibilitate de a le oferi loc de muncă în specialitatea lor şi nici altundeva. Iată două destine frânte printr-o decizie birocratiică a ministrului Cseke luată din birou. (Doina Marcu)