Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13106
De la 07 Ianuarie 2003
120749747

Botoşani/Dorohoi: Cine şi de ce l-a sacrificat pe viceprimarul Bursuc

  • Ioan Rotundu
  • 11 April 2014, 23:00

Vineri, consilierii municipali dorohoieni au votat demiterea viceprimarului liberal Constantin Bursuc (foto). Despre această eventuală demitere, cu ceva timp în urmă am avut o discuţie cu viceprimarul şi mi-a spus că nu se pune problema demiterii sale pentru că dispune de o majoritate favorabilă şi dacă primarul social-democrat Dorin Alexandrescu ar dori demiterea sa nu ar reuşi.
L-am avertizat atunci pe viceprimarul Bursuc să nu se bazeze numai pe faptul că are o majoritate în Consiliul Local pentru că interesele politice ale PNL pot duce la înţelegeri cu cei din PSD, apărând decizii politice neaşteptate. I-am dat şi câteva exemple de liberali activi sacrificaţi fără remuşcări de şeful PNL Florin Ţurcanu, tocmai pentru că se evidenţiaseră a fi periculoşi de buni şi potenţiali concurenţi la funcţia sa de preşedinte. Cred că atunci când l-am avertizat pe Bursuc am avut gura aurită. Consiliul Local Dorohoi este format din 19 consilieri: 14 USL, 3 PDL şi 2 PPDD. Vicele Bursuc miza pe voturile PP-DD, PDL şi 6 ale PNL, în total 11 voturi şi mai avea un vot din rândul consilierilor PSD, deci avea de partea sa 11 voturi din 19.
Numai că la începutul acestei săptămâni primarul social-democrat Dorin Alexandrescu, se pare că luni seară, a avut o discuţie secretă cu 4 consilieri PNL. A doua zi, adică marţi, primarul a anunţat că va iniţia un proiect de hotărâre de demitere a viceprimarului Constantin Bursuc. Numai că viceprimarul continua să se bazeze pe majoritatea ştiută şi mai ales pe faptul că preşedintele PNL Florin Ţurcanu a discutat în trei rânduri cu consilierii PNL ca nu cumva să pactizeze cu diavolul roşu, adică cu PSD. Constantin Bursuc împlinea în iunie 2 ani de la alegerea în funcţia de viceprimar. În acest interval de timp a demonstrat dorohoienilor că este om de cuvânt şi de acţiune. Repede dorohoienii l-au remarcat că ar fi bun de primar.
Dacă la nivel de judeţ PNL este cotat cam la 25%, îăn Dorohoi, sub conducerea lui Bursuc, PNL a ajuns cam pe la 40%. Cu o zi înainte de a fi demis, la sediul PNL din Dorohoi, Bursuc a primit în audienţă 19 dorohoieni. În vreo două rânduri eram în biroul său şi l-am văzut cum era apreciat de cetăţeni şi cum îi promiteau că la viitoarele alegeri îl vor vota primar.
Prin modul său de a se implica serios şi competent în treburile administraţiei oraşului Dorohoi, Bursuc a intrat în conflict deschis cu primarul social-democrat Dorin Alexandrescu care deja vedea în el un serios concurent la funcţie în viitoarele alegeri şi căuta prilej de a-l vedea scos din primărie.
Cu ce i-o fi momit primarul pe cei 4 consilieri PNL ca să voteze împotriva lui Bursuc încă nu se ştie. Cert este că vineri, în şedinţa de consiliu Local, consilierii liberali au votat pentru demiterea lui Bursuc alături de cei 8 consilieri social-democraţi.
Dacă la mijloc n-au fost alte jocuri politice, o înţelegere peste capul lui Bursuc, de exemplu o înţelegere Florin Ţurcanu – Dorin Alexandrescu ca primarul să-i asigure voturi lui Mihai Ţurcanu la europarlamentare, cum mi-a spus o sursă din Primăria Dorohoi, atunci preşedintele Florin Ţurcanu va trebui să le retragă sprijinul politic consilierilor rebeli şi să desemneze alţii.
Mai mult, preşedintele Ţurcanu are obligaţia politică şi morală să-l ajute pe Bursuc să conteste decizia de vineri a Consiliului Local pentru că motivarea expunerii la proiectul de hotărâre iniţiat de primar se bazează pe nerespectarea prevederilor din Acordul USL, care acord era denunţat deja şi nu mai avea nicio valoare juridică.
Sacrificarea viceprimarului de Dorohoi mai ridică şi alte semne de întrebare a căror răspunsuri vor trebui căutate în derularea evenimentelor ce vor urma. Dacă preşedintele Florin Ţurcanu nu va da o replică dură celor din PSD şi nu va sancţiona dur indisciplina consilierilor liberali de la Dorohoi, situaţia s-ar putea repeta şi prin alte comune sau oraşe.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Reţeta zilei: Supă de cocoş
Bancul zilei: Confesiune amoroasă
Horoscopul zilei
Hillary Clinton, atacată cu un pantof in timpul unei conferinţe
Codruta Kovesi, şefa DNA, a primit premiul Ambasadei SUA care recompensează Femeile curajoase din întreaga lume
Victoria Nuland: În viitor, SUA se vor concentra pe lupta împotriva corupţiei în Balcani, Europa Centrală şi de Est
Petru Bogatu: Capra cu trei iezi şi dreptul lupului la libera exprimare
UE este decisă să ajute Ucraina să îşi plătească factura la gaze
Serghei Lavrov: Stabilitatea Europei, ameninţată de intensificarea sentimentelor anti-ruse în creştere
Deputatul PSD Ciprian Nica a colaborat cu Securitatea
De ce cad baronii
Alune americane
Liderii Sanitas sunt alarmaţi de dezastrul din Spitalul Județean Botoșani
Traian Apetrei rămâne director al teatrului Mihai Eminescu
Viceprimarul Cosmin Andrei se amuză pe seama tergiversărilor privind schimbarea sa din funcție
Senatorul botoșănean Viorel Grigoraș în sprijinul copiii cu dizabilităţi
Mihai Țurcanu, atac la social-democrații botoșăneni
Viceprimarul dorohoian Constantin Bursuc detronat de un tânăr de 28 de ani
Elevi învăţaţi de pompieri să-şi protejeze viaţa
Sărbătorile pascale, în bibliotecă
BMW cu documente false oprit din drumul spre Moldova
Crin Antonescu: Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu îl dau jos
Ucraina: Persoane înarmate au preluat controlul asupra unui comisariat de poliţie din estul ţării
Bogdan Aurescu, întâlniri la Casa Albă şi la Pentagon
oficialul MAE a pledat pentru sporirea prezenţei SUA şi NATO în estul Europei
Medici de la Spitalul Colentina, medaliaţi cu aur la Geneva
pentru realizarea unui simulator de înlăturare a litiazei renale
Medici de la Spitalul Colentina, medaliaţi cu aur la Geneva
pentru realizarea unui simulator de înlăturare a litiazei renale
UCRAINA Operaţiune "antiteroristă" lansată la Slaviansk, în estul ţării
"morţi şi răniţi" de ambele părţi (ministru)
Câtă influenţă are Rusia în economia României
Companiile-cheie, oligarhii şi situaţia lor la zi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă