Autori Georgeta şi Petrea Curcă (foto), ambii profesori de filozofie, volumul cuprinde principalele momente ale evenimentelor din decembrie 1989 consumate la Botoşani în faţa sediului administrativ în care a funcţionat Comitetul Judeţean al PCR şi Consiliul Popular Judeţean Botoşani. Volumul este structurat pe mai multe capitole care cuprind consemnările de mai târziu ale presei locale libere şi independente. Multe articole din publicaţiile Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi şi Jurnalul de dimineaţă au fost analizate de prof. Petrea Curcă sub aspectul acurateţei informaţiilor oferite cititorilor botoşăneni despre acele zile fierbinţi din decembrie 1989.
În alte articole sunt consemnate trăirile profesorului Petrea Curcă din momentul în care botoşănenii l-au chemat de acasă pentru a prelua conducerea judeţului. Apar în acest volum informaţii necunoscute până în momentul de faţă în spaţiul public, de exemplu despre cum a fost ameninţat şi intimidat profesorul de către ofiţerii de Securitate care încă nu erau convinşi că Ceauşescu i-a abandonat definitiv şi că România a devenit o ţară liberă de comunism.
Am reţinut numele ofiţerului Dan Stâncescu, cel care l-a terorizat pe profesor prin fel de fel de ameninţări, inclusiv asmuţindu-se asupra sa câini de pază cu botniţe sau mânuirea pistolului mitralieră kalaşnikov ca şi cum ar deschide focul. Astăzi, fiica acestui ofiţer de securitate, Raluca Stâncescu, este prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Cum a fost posibil ca fiica unui ofiţer de securitate să ajungă să aplice legea în numele statului de drept nu este o enigmă, este o dovadă că foştii ofiţeri de securitate au ştiut cum să-şi strecoare un funcţii cheie oameni de încredere care să împiedice orice aflare a adevărului despre trecutul lor.
Au fost momente când profesorul credea că va fi suprimat fizic dar a crezut enorm de mult în sprijinul oamenilor ieşiţi în stradă şi care făcuseră o barieră umană în faţa sediului Securităţii şi aşteptau să iasă profesorul ce fusese condus la Securitate chiar de către cei care susţineau

În reportajul realizat profesorul s-a comportat extrem de emoţionat aducându-şi aminte de acele dramatice evenimente când toată puterea minţii sale era concentrată nu asupra salvării vieţii sale ameninţată de ofiţerii de Securitate ci de faptul ca nu cumva cineva, militar sau miliţian ori securist să deschidă focul şi să se transforme totul într-o baie de sânge aşa cum se întâmpla în acele momente în Bucureşti, Sibiu, Cluj etc.
Cu soţia sa, Georgeta Curcă, şi am discutat mult mai lejer şi cerebral, ea fiind detaşată de retrăirea evenimentelor pentru că, aşa cum spune în reportaj, a fost pe post de observator şi a putut analiza la rece ce s-a întâmplat.
Şi ulterior, când profesorul predase puterea noilor organisme de conducere ale judeţului, viaţa sa a fost în pericol în mai multe rânduri, ultima încercare de asasinare a sa consumându-se în luna august 2013.
Volumul apărut la Editura Litera din Botoşani într-o ţinută grafică ce merita mai multă atenţie şi grijă faţă de cum a fost tehnoredactat, tipărit şi legat, se constituie într-un valoros document istoric care va deveni un instrument de informare pentru istorici dar mai ales pentru generaţiile viitoare de botoşăneni interesate să afle ce s-a întâmplat la Botoşani în decembrie 1989.
Reportajul intitulat „Revoluţia la Botoşani” va fi difuzat sâmbătă, 16 aprilie, pe postul Tv Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu. Este un reportaj care la rândul lui va deveni un document istoric video ce va dăinui peste ani pentru că toate reportajele realizate în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu au fost şi continuă să fie arhivate în format electronic pentru ca în final să fie predate spre păstra e la Biblioteca Judeţeană Botoşani.
În ce mă priveşte, admir curajul şi tăria de caracter a familiei de profesori Curcă de a spune adevărul despre un eveniment istoric mult controversat prin desfăşurarea lui şi sper ca astăzi, în cadrul lansării festive a volumului, cât mai mulţi botoşăneni să fie prezenţi în semn de respect pentru cel care a fost primul conducător al judeţului nostru imediat ce ne-am eliberat de sub teroarea regimului comunist.