Analizând întregul discuţiilor, aceste două cazuri par a fi rarităţi pentru că majoritatea primarilor declară că au bani de salarii până în luna iunie, după care nu ştiu ce vor face. Cunoscut de la televizor, cetăţenii din comunele pe unde am trecut m-au abordat, fiecare cu problemele lui. Dar cei mai mulţi m-au întrebat ce cred eu despre majorările de salarii şi de unde se vor lua banii. Până şi votanţii PSD-ului, în majoritate pensionari sau asistaţi social sunt îngrijoraţi şi se tem ca nu cumva să le crească impozitele pe care acum le plătesc cu greu.
Teama, nu numai a votanţilor PSD ci mai ales a celor care au gospodărie şi cresc un animal, două, mai scot un ban de pe pământul din grădina unde cultivă legume este că o majorare de impozite ar deveni insuportabilă. Ţăranii care mai muncesc, care-şi lucrează pământul, n-au uitat cum Guvernul Ponta le-a pus impozit pe venitul agricol, un impozit pe care nici comuniştii nu l-au introdus asupra veniturilor de pe urma lotului ajutator.
Iată că tot în aceste zile aflăm şi cum va face PSD-ul rost de bani pentru a acoperi majorările de salarii din sistemul bugetar. La nivelul Ministerului de Finanţe există un grup de lucru care pregăteşte un nou sistem de impozitare a veniturilor. De fapt se lucrează la două mari forme de impozitare. O formă pentru veniturile pe gospodării sau familii, şi o alta pentru desfiinţarea actualei cote unice de impozitare de 16% şi introducerea unei cote diferenţiate.
Despre majorarea impozitelor, în campania electorală locală şi parlamentară de anul trecut liderii PSD n-au suflat nicio vorbă. Nici după ce s-a format Guvernul Grindeanu nu s-a anunţat public că se lucrează la un nou sistem de impozitare. Cei şapte parlamentari de Botoşani, care săptămânal ne mint cu comunicate abil concepute, n-au informat populaţia că se vor majora impozitele şi cetăţenii vor plăti un impozit global pe veniturile din gospodărie sau familie, impozit mai greu de suportat ca actual impozit pe venitul agricol.
Dar să disecăm puţin cele două forme de impozitare pe care ni le pregăteşte PSD-ul. Impozitul pe venitul global pe gospodărie sau familie va fi stabilit pe baza unei declaraţie întocmită de un consultant fiscal.
Nu cunoaştem ce competenţe va avea acest consultant fiscal dar de vreme ce el va stabili impozitul anual şi tot el va urmări încasarea lui, realizăm din start că va avea competenţe largi, inclusiv de executare silită. Ţăranii nu ştiu cine a fost Ilie Moromete şi cum l-a păcălit el pe perceptor cu plata foncierei. Erau alte vremuri, acum trăim cu totul alte vremuri în care ipocrizia, şarlatania, impostura, demagogia au fost ridicate la rang de virtute.
PSD-ul ne pricopseşte cu un consultant fiscal, etichetă profesională menită să ne inducă în eroare. De fapt consultantul fiscal va fi un executor fiscal cu puteri discreţionare. El va stabili impozitul şi tot el îl va încasa, fără să-i pese că executatul rămâne fără mijloacele necesare traiului.
Dacă PSD-ul ar fi adoptat legea falimentului persoanei fizice care să-l pună la adăpost pe cel executat de abuzuri şi de a fi lăsat pe drumuri sau muritor de foame cu întreaga familie, introducerea funcţiei de consultant fiscal n-ar mai fi deschis cale liberă abuzurilor.
Există în Codul civil ce anume bunuri nu pot fi executate, care este limita maximă de reţinere din veniturile băneşti, dar aceste prevederi nu sunt corelate cu nevoile de trai ale unei familii. Legea falimentului personal tocmai această corelaţie are menirea de a o face. Există o lege a falimentului personal adoptată dar aplicarea ei a fost amânată până la 1 august 2017. Amânarea a fost generată de guvernarea PSD din interese meschine de partid. Modificându-se sistemul de impozitare, această lege nu mai corespunde noilor realităţi create.
În ţările Uniunii Europene există un venit minim garantat pe persoană şi familie peste care nici o instituţie a statului sau firmă privată care are sume de încasat nu poate trece. De exemplu, dacă este pensionar şi are o pensie de o mie lei, minimul garantat, indiferent ce datorii şi în ce cuantum ar avea, pensia nu poate fi supusă executării silite. În România nu există o astfel de protecţie socială.
Legea bugetului pentru acest an a prevăzut ca bugetul local să se formeze pornindu-se de la un impozit anual de 800 lei pe gospodărie. Ţăranii, foşti agricultori la CAP, au pensia dată de Guvernul Boc în limita sumei de 300 lei. Ca să plătească acest impozit înseamnă două pensii şi jumătate lunare să nu-i mai intre în casă. Cei din PSD care îi plâng pe săraci sunt şi extrem de bogaţi. Iar când vine vorba de adunat bani la buget, plânsul faţă de săraci se transformă în cruzime socială. După aplicarea noului sistem de impozitare, răspândacii PSD-ului vor explica prostimii că impozitul vine de la preşedintele Iohannis. Iar prostime îi vor crede.
A doua formă de impozitare este renunţarea la cota unică şi introducerea unei cote diferenţiate. La câştiguri mari, cotă de impozitare mai mare, poate până la 50%. Un cetăţean cu credit la bancă şi-a luat un al doilea job, pe lângă serviciu de bază la patron, ca să aibă de unde plăti rata şi să-şi hrănească familia. Va veni PSD-ul şi-i va dijmui munca suplimentară printr-o impozitare majorată.
Sunt persoanele fizice care desfăşoară activităţi lucrative. Va veni consultantul fiscal şi-i va stabili un impozit că bietul om se va duce la cules căpşuni în Spania, că spaniolii sunt mai umani decât statul român, mai corecţi decât guvernanţii PSD-ului care nu ratează nici un prilej să plângă de mila românilor nevoiaşi.
Sunt angajaţii la multinaţionale, superspecializaţi, care au salarii pe măsura muncii lor. Se vor trezi că jumătate din actuala leafă se va duce la bugetul ţării sub formă de impozit.
Care vor fi consecinţele? Se va dezvolta evaziunea fiscală prin plata angajaţilor cu un salariu modest pe statul de plată şi restul la negru. Îşi vor închide afacerile persoanele fizice şi vor prefera indemnizaţia de şomaj, statul pierzând triplu faţă de cât încasa.
Gospodăriile individuale crescătoare de animale precum vaci, oi, capre sau cultura legumicolă vor renunţa la afacere şi vor arenda terenul fermierilor, preferând să stea cu coatele pe gard, decât să muncească pentru a aduce bani la buget pe care să-i fure guvernanţii, astăzi cei ai PSD.
Se va adânci diferenţa dintre bogaţi şi săraci iar pătura de mijloc, baza societăţii, care acum există într-o dimensiune extrem de redusă va dispărea cu totul. Se va instala haosul economic, inflaţia va face ravagii, foametea va deveni un fenomen de masă iar la televiziunile mogulilor penali guvernanţii, Dragnea, Tăriceanu vor explica prostimii cât de bine este de trăit în România. Da, va fi bine de trăit, dar pentru bugetari. Pentru scurt timp. Părerea mea!