Ziua de b15 a debutat la Păltiniş cu o numeroasă prezenţă la biserica din satul Ivancăuţi care are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La slujbă a participat şi un cor bisericesc din Iordăneşti Ucraina însoţit de protopopul de Voloca, care a cântat cu mult talent şi patos, generând puternice emoţii creştine.
Corul a fost invitat de către prof. dr. Vasile Adăscăliţei, dorohoianul care a preluat conducerea Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”, după decesul profesorului dărăbănean Constantin Moroşanu, fondatorul acestea menită să întreţină relaţiile frăţeşti cu românii de peste Prut, din Moldova şi din Bucovina de Nord – Ucraina.
La sfârşitul slujbei au ţinut discursuri protopopul de Voloca – Ucraina, primarul comunei Costel Romanescu, profesorul Vasile Adăscăliţei şi o serie de invitaţi, fii ai comunei Păltiniş, fiind acordate şi diplome de onoare celor care au contribuit la promovarea imaginii comunei.
Slujba religioasă din biserică a fost urmată afară de o fotografie de grup, după care preotul paroh Andrei Mancaş a invitat la masă întreaga asistenţă. Preotul este cel implicat în scandalul de la Şcoala Baranca, comuna Cristineşti, acuzat că ar fi bătut un elev ţigan de orientare religioasă penticostală.
Realitatea era exact invers. Elevul a sărit la bătaie la preotul Mancaş care preda Religia. De la bun început, în noianul de critici pe care mi l-am tras că aş fi rasist cu ţiganii şi că ţin cu preotul, am relatat situaţia aşa cum s-a derulat ea la ora de Religie, investigând cazul la faţa locului şi nu din redacţie. Ulterior televiziunile şi reporterii de presă scrisă care l-au acuzat pe preot s-au dumerit că preotul era nevinovat. A trebuit să intervină cei de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi să sancţioneze televiziunile pentru prezentarea deformată a realităţii ca imaginea preotului să fie cât de cât reparată. Pentru modul corect în care Jurnalul a prezentat cazul, părintele a ţinut să-mi mulţumească public.
De la biserică s-a mers în centrul civic al localităţii, în vecinătatea sediului primăriei, unde a fost amenajată scena pentru derularea programului artistic. De această dată primarul Costel Romanescu n-a mai invitat politicienii, aşa că deschiderea festivităţii s-a făcut într-o atmosferă destinsă, cu un discurs al primarului urmat de cel al maestrului Ioan Cobâlă care a mulţumit consilierilor locali şi primarului pentru efortul depus în a organiza şi în acest an festivalul de muzică populară ce-i poartă numele.
Programul artistic a fost prezentat de către Liviu Andronic, nimeni altul decât directorul Şcolii Populare de Arte Botoşani. Dintre formaţiile care au urcat pe scenă am remarcat formaţia de dansuri de la Truşeşti, prezentă pentru prima oară la un astfel de eveniment. Nu ştiam că la Truşeşti s-a înfiinţat şi activează o astfel de formaţie. Voi încerca să aflu mai multe despre această realizare culturală de la Truşeşti.
În interviul pe care l-am realizat cu maestrul Cobâlă, acesta s-a arătat cuprins de puternice emoţii şi mai că nu-şi găsea cuvintele. A recunoscut că de fiecare dată când este intervievat pentru emisiunea Lumea lu’ Rotundu este cuprins de emoţii pentru că audienţa mare a emisiunii îl va introduce în casa multor telespectatori.
Şi la această ediţie am realizat tradiţionalul reportaj care va fi difuzat pe Tele’M sâmbătă, 24 august a.c., începând cu ora 19.00, în momentul de faţă postul fiind în curs de modernizare, motiv pentru care programul este unul modificat pentru scurt timp.