Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Umor
Religie
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11327
De la 07 Ianuarie 2003
118490553

Sărbătorit la Păltiniş, la cea de-a III-a ediţie a festivalului,

Maestrul Cobâlă a fost cuprins de puternice emoţii

  • Ioan Rotundu
  • 17 August 2019, 21:22

În acest an, Consiliul Local şi Primăria Păltiniş au organizat cea de-a III-a ediţie a Festivalului de muzică populară „Ioan Cobâlă” în ziua de 15 august, adică ziua în care se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular si sub numele de sărbătoarea Sf. Maria.
Ziua de b15 a debutat la Păltiniş cu o numeroasă prezenţă la biserica din satul Ivancăuţi care are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La slujbă a participat şi un cor bisericesc din Iordăneşti Ucraina însoţit de protopopul de Voloca, care a cântat cu mult talent şi patos, generând puternice emoţii creştine.
Corul a fost invitat de către prof. dr. Vasile Adăscăliţei, dorohoianul care a preluat conducerea Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”, după decesul profesorului dărăbănean Constantin Moroşanu, fondatorul acestea menită să întreţină relaţiile frăţeşti cu românii de peste Prut, din Moldova şi din Bucovina de Nord – Ucraina.
La sfârşitul slujbei au ţinut discursuri protopopul de Voloca – Ucraina, primarul comunei Costel Romanescu, profesorul Vasile Adăscăliţei şi o serie de invitaţi, fii ai comunei Păltiniş, fiind acordate şi diplome de onoare celor care au contribuit la promovarea imaginii comunei.
Slujba religioasă din biserică a fost urmată afară de o fotografie de grup, după care preotul paroh Andrei Mancaş a invitat la masă întreaga asistenţă. Preotul este cel implicat în scandalul de la Şcoala Baranca, comuna Cristineşti, acuzat că ar fi bătut un elev ţigan de orientare religioasă penticostală.
Realitatea era exact invers. Elevul a sărit la bătaie la preotul Mancaş care preda Religia. De la bun început, în noianul de critici pe care mi l-am tras că aş fi rasist cu ţiganii şi că ţin cu preotul, am relatat situaţia aşa cum s-a derulat ea la ora de Religie, investigând cazul la faţa locului şi nu din redacţie. Ulterior televiziunile şi reporterii de presă scrisă care l-au acuzat pe preot s-au dumerit că preotul era nevinovat. A trebuit să intervină cei de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi să sancţioneze televiziunile pentru prezentarea deformată a realităţii ca imaginea preotului să fie cât de cât reparată. Pentru modul corect în care Jurnalul a prezentat cazul, părintele a ţinut să-mi mulţumească public.
De la biserică s-a mers în centrul civic al localităţii, în vecinătatea sediului primăriei, unde a fost amenajată scena pentru derularea programului artistic. De această dată primarul Costel Romanescu n-a mai invitat politicienii, aşa că deschiderea festivităţii s-a făcut într-o atmosferă destinsă, cu un discurs al primarului urmat de cel al maestrului Ioan Cobâlă care a mulţumit consilierilor locali şi primarului pentru efortul depus în a organiza şi în acest an festivalul de muzică populară ce-i poartă numele.

Programul artistic a fost prezentat de către Liviu Andronic, nimeni altul decât directorul Şcolii Populare de Arte Botoşani. Dintre formaţiile care au urcat pe scenă am remarcat formaţia de dansuri de la Truşeşti, prezentă pentru prima oară la un astfel de eveniment. Nu ştiam că la Truşeşti s-a înfiinţat şi activează o astfel de formaţie. Voi încerca să aflu mai multe despre această realizare culturală de la Truşeşti.
În interviul pe care l-am realizat cu maestrul Cobâlă, acesta s-a arătat cuprins de puternice emoţii şi mai că nu-şi găsea cuvintele. A recunoscut că de fiecare dată când este intervievat pentru emisiunea Lumea lu’ Rotundu este cuprins de emoţii pentru că audienţa mare a emisiunii îl va introduce în casa multor telespectatori.
Şi la această ediţie am realizat tradiţionalul reportaj care va fi difuzat pe Tele’M sâmbătă, 24 august a.c., începând cu ora 19.00, în momentul de faţă postul fiind în curs de modernizare, motiv pentru care programul este unul modificat pentru scurt timp.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul săptămânii 12 – 18.08.2019
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii: De ce s-a enervat Funeriu
Comunicat de presă ANAF Botoşani
"Contribuabilii persoane juridice, invitaţi la sediile ANAF pentru a fi informaţi despre schemele de ajutor de stat
Poate fi comisarul Ilaşcu o umbrelă PSD pentru corupţia din IJP Botoşani?
Ioan Rotundu
Duel demagogico-oportunist între rechinul Tăriceanu şi ştiuca Dăncilă
Ioan Rotundu
Victorie definitivă a Parohiei Schit Orășeni împotriva MMB
în dosarul ordonanței președințiale de evacuare
De ce a introdus divorţ soţia senatorului PSD Lucian Trufin, zis Papalete
Ioan Rotundu
O elevă eliminată de la bac a câștigat în instanță dreptul la examen
Senatorul PSD Liviu Pop propune ca 10 august să fie declarată, prin lege, Ziua Unității Civice
Ce spunea fostul ministru al Educației după protestul de anul trecut
Guvernul va modifica mâine legea circulației, cu noi sancțiuni
pentru folosirea oricărui fel de dispozitiv mobil / Permis suspendat pentru cei care, în același timp, încalcă și altă regulă de circulație
Interesele din spatele scandalului de la biserica Schit Orăşeni
Ioan Rotundu
Vizită anulată, disconfort neasumat de nimeni
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă