Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13079
De la 07 Ianuarie 2003
118212165

Botoşani: Cum sunt botoşănenii batjocoriţi şi umiliţi de Fisc

  • 11 December 2013, 23:00

În aceste zile, când toţi botoşănenii ar trebui să se pregătească să întâmpine cu bucurie sărbătorile Crăciunului şi ale Anului Nou, din păcate pentru mulţi dintre ei sărbătorile vin cu lacrimi amare şi furie la adresa Guvernului Ponta.
Foamea de bani la buget este atât de mare că Guvernul Ponta a pus Fiscul să încaseze bani chiar şi de acolo de unde nu se cuvine sau nu sunt datoraţi. Cu ceva timp în urmă, presa din Botoşani a difuzat o ştire cum că zeci de mii de botoşăneni sunt executaţi silit, în pragul Sărbătorilor de iarnă, pentru ne chitarea asigurării de sănătate. În realitate sunt mii de victime, de persoane nevinovate supuse executării silite pentru nişte datorii inventate de către funcţionarii publici din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate în complicitate cu Direcţia Finanţelor Publice, botezată mai nou Administrarea Judeţeană a Finanţelor Publice.
CAS a predat lista cu datoriile asiguraţilor la fondul de sănătate către Fisc în vederea încasării în continuare a asigurării lunare şi a recuperării restanţelor. Practic, dacă eşti asigurat de sănătate fără să ai calitate de angajat, asigurarea lunară trebuie s-o achiţi la Fisc.
Cu chitanţa de la Fisc trebuie să te duci la CAS să ţi-o opereze că nai plătit asigurarea, altfel nu apari pe site-ul CAS ca asigurat şi de ajungi la spital trebuie să-ţi plăteşti toate cheltuielile. Cei mai mulţi plătitori de asigurare la Fisc nu au dus chitanţa la CAS şi, deci, nu apar asiguraţi. Este şi cazul A.D, C.I etc. Din Botoşani, care au achitat asigurarea la Fisc dar ei şi soţul nu apar la CAS ca asiguraţi. Oamenii n-au ştiut că trebuie să meargă cu chitanţa de la Fisc şi la CAS. Mai mult, acum sunt consideraţi datori la fondul de sănătate, deşi bieţii oameni au stat lună de lună la coadă, la Fisc, şi au achitat sumele cuvenite.
Somaţiile de plată primite de miile de botoşăneni sunt în majoritatea lor neconforme cu realitatea, numai că nu ai unde să-ţi cauţi dreptatea pentru că cei de la CAS dau vina pe Fisc iar Fiscul spune că de vreme ce la ei figurezi cu datorie, chiar dacă susţii că ai plătit, ei sunt obligaţi să te mai încaseze odată pentru că aşa sunt directivele primite de la Ministerul finanţelor.
A venit şi rândul patronilor mici. Sute de agenţi, deşi sunt voci care susţin că depăşesc mia la nivel de judeţ, au primit somaţii de plata unor sume cu titlu de datorii la bugetul statului izvorâte din plata salariilor. Este vorba de sume stabilite de Fisc pe bază de autoimpunere, fără a se mai verifica declaraţiile lunare ale patronilor din care rezultă clar că aceştia şi-au achitat aceste obligaţii la vremea şi timpul lor.
Cele mai multe somaţii de plată vizează anul 2007, când a fost o întreagă bulibăşeală creată de Guvernul Tăriceanu prin a schimba vectorul fiscal din lunar în trimestrial şi apoi iar lunar. Patronii au plătit sumele la acea vreme, dar pentru că la Fisc nu s-au operat datele din declaraţiile depuse şi totul se face pe de rost, patronii sunt acum în situaţia de a plăti pentru a doau oară aceleaşi obligaţii. Nimeni de la Fisc nu vrea să le clarifice situaţia, deşi oamenii fac dovada cu documente că au plătit acele datorii.
Un şef actual din Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Botoşani i-a spus unui patron că este bun de plată pentru că el are suma în evidenţă şi este obligat de ministerul Finanţelor s-o încaseze. Chiar dacă face dovada că a achitat sumele la vremea lor, nu-l poate scădea pentru că nu are voie. Culmea, chiar dacă datoriile ar fi reale, fiind din cursul anului 2007 ele s-au prescris în cursul anului 20012 şi nu mai pot fi urmărite şi încasate. Ştiţi ce le-a spus şeful de la Fisc: datoriile au fost reactivate în decembrie 2012 printr-o scrisoare trimisă patronilor. Patronii spun că n-au primit nicio scrisoare. Dar chiar s-o fi primit, o corespondenţă nu întrerupe curgerea prescripţiei.
Asiguraţii la sănătate, patronii şi alţi botoşăneni cu datorii imaginate de Fisc trec printr-o perioadă greu de închipuit să se putea trăi în plină democraţie.. Este modul de viaţă pe care îl oferă Guvernul Ponta pentru că l-au votat.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Recunoaşteţi bărbatul
Statistica: Inflaţia anuală coboară la 1,83%
Sorina Matei: Planul grupărilor infracţionale din USL de dărâmare a instituţiilor şi statului de drept înainte de alegerile prezidenţiale
Perchezitii DNA la Consiliul Judeţean Dolj: 8 funcţionari, vizaţi pentru fapte de corupţie
ANI: 62 de primari, printre care si edilul din Satu Mare, sunt acuzaţi de
Gastronomie: Luşcoş ca-n Ardeal
Ruşine, domnilor deputaţi de Botoşani!
Ioan Rotundu
Nedumerirea primarului de Ungureni
Ioan Rotundu
Dar un patinoar în Parcul Eminescu n-ar fi binevenit?!
Acoperiş aprins de un coş de fum deteriorat
Invitaţie la teatrul „Vasilache”
Guvernul a schimbat modalitatea de atribuire a certificatului de producător
Traian Băsescu: Trebuie să uitam de Schengen
va fi un raport MCV foarte prost pe partea de activitate parlamentară
Curat, murdară nesimţire la Tamara!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă