„Răspunsul îl va da cititorul, după ce va cunoaşte întreg conţinutul cărţii. Eu pot fi subiectiv în apreciere, în a cântări faptele politicienilor, poate că ce eu am interpretat a fi rău cititorul va considera că a fost ceva bine făcut” – declarat Ioan Rotundu pentru postul local de televiziune Tele’M Botoşani.
În recenzia făcută, istoricul prof. Dr. Dan Prodan (foto 2) a remarcat faptul că volumul este o frescă a istoriei politice botoşănene contemporane şi că după multe zeci de ani toate aceste consemnări vor deveni adevărate izvoare, surse de informare pentru istoricii care vor analiza „Epoca Băsescu”, cum şi-a mai intitulat jurnalistul acest prim volum dintr-o serie de trei.
Istoricul Gheorghe Median (foto 1) a sesizat faptul că jurnalistul nu numai că a consemnat evenimente de ordin politic, economic, social, cultural-educative dar le-a şi comentat într-un context mai larg, integrându-le, prin implicaţiile lor, în viaţa cotidiană, fapt remarcabil şi extrem de important pentru un publicist iar Ioan Rotundu demonstrează prin volumul proaspăt lansat abilităţi jurnalistice ce-l situează mult deasupra pleiadei de jurnalişti postdecembrişti care n u fac altceva decât să prezinte informaţii seci şi neînsoţite de explicaţii, de vreo interpretare.
Mult mai incisiv s-a arătat cu jurnaliştii botoşăneni Traian Apetrei, directorul teatrului „Mihai Eminescu, şi el de profesie jurnalist. Apetrei a arătat că

Apetrei a considerat că jurnalistul Ioan Rotundu trebuie luat ca model de cei care mai lucrează prin presa locală, în special pentru curajul său de a scrie fără vreo inhibiţie sau sentimente de teamă. Dar tot Apetrei a constatat cu amărăciune că media locală este înregimentată politic şi că toate informaţiile transmise publicului larg sunt cenzurate abil de către oamenii cu bani sau liderii politici care sunt finanţaţi de către oamenii cu bani.
L-am lăsat la urmă pe Ion Istrate, directorul Editurii „Agata” pentru că el s-a dovedit a fi puternic marcat de conţinutul volumului, de realismul celor consemnate, rostind un discurs plin de emoţii.
Toţi vorbitorii au ţinut să remarce faptul că în sală nu s-a prezentat niciun politician, dovadă că se simt cu musca pe căciulă, se simt vinovaţi de activitatea lor prin care au prejudiciat grav interesul public şi s-au ferit de a da socoteală pentru faptele lor. Închei întorcându-mă din nou la istoricul Gheorghe Median care a sesizat corect că jurnalistul Ioan Rotundu nu numai că a comentat evenimentele la data consumării lor dar s-a dovedit a fi şi un bun vizionar.
Şi a dat exemplul un editorial în care jurnalistul a anticipat că Dan Şova, ajuns pe la Botoşani, va avea un sfârşit tragic ca politician, lucru care s-a adeverit. Dar în volumul proaspăt lansat sunt şi alte anticipaţii care s-au adeverit, dovadă că jurnalistul are capacitatea de a anticipa viitorul pornind de la faptele prezentului, ceea ce-l poate recomanda ca un bun manager politic.
Adrian Marcu