Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22896
De la 07 Ianuarie 2003
120878509

Chip de a afla la cât a fost evaluată încăpăţinarea lui Tatarcan

  • 11 February 2008, 23:00

După ce cu nr. 480/6 februarie 2008 societatea ASCON a depus plângere penală la DNA şi Poliţia Botoşani împotriva directorului Colegiului Laurian, prof. Dumitru Tatarcan, ieri, la Tribunalul Botoşani, s-a înregistrat „Acţiunea – daune materiale” a aceleaşi societăţi împotriva instituţiei Colegiului „A.T. Laurian” Botoşani. Temeiul legal în baza căruia ASCON-ul a introdus acţiunea de chemare în judecată este Legea 554/2004 a Contenciosului administrativ, art. 18 al. 3 „În cazul soluţionării cererii, instanţa va hotărî şi asupra despăgubirilor pentru daunele materiale şi morale cauzate, dacă reclamantul a solicitat acest lucru”, completat cu prevederile art. 1073 „Creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea exacta a obligaţiei, şi în caz contrar are dreptul la dezdăunare” şi art. 1075 „Orice obligaţie de a face sau de a nu face se schimbă în dezdăunări, în caz de neexecutare din partea debitorului” din Codul civil.
Valoarea daunelor solicitate de către ASCON de la Colegiul Laurian s-a fixat la suma de patru miliarde lei vechi şi reprezintă lipsa de beneficiu dimensionat la 5% din suma alocată pentru executarea lucrărilor la obiectiv cât şi o sumă cuprinsă între 5 – 11% cheltuiala indirectă din suma alocată şi care reprezintă cheltuieli convenţional-constante.
Motivele cererii sunt multe şi bine motivate prin temeiuri legale. Se începe cu faptul că Dumitru Tatarcan, în calitate de director al Colegiului Laurian, s-a opus respectării Deciziei civile nr. 95/12.02.2007 a Curţii de Apel Suceava, definitivă şi irevocabilă, prin care s-a stabilit ca lucrările la investiţia de extindere a Colegiului să fie sistate cu firma Victor Construct şi continuate de către societatea ASCON, în baza contractului de execuţie nr. 54 încheiat încă din noiembrie 1991. Mai este învederat faptul că, deşi Tatarcan cunoştea dispozitivul deciziei Curţii de Apel Suceava, s-a opus în mod consecvent executării silite desfăşurată de către executorul judecătoresc Vasile Manoilă. „Deoarece debitoarea nu şi-a executat obligaţiile prevăzute în decizia 95/2007 a Curţii de Apel Suceava, creditorul a apelat la executorul judecătoresc pentru întocmirea unui proces-verbal a refuzului autorităţii contractante să execute dispoziţiile hotărârii judecătoreşti” – stă consemnat în cererea de chemare în judecată a Colegiului.
Nici în prezenţa executorului judecătoresc Tatarcan nu acceptă să se supună autorităţii de lucru judecat, căutând chichiţe juridice prin care să blocheze punerea în practică hotărârii judecătorilor. De parcă n-ar fi fost îndeajuns oponenţa sa nejustificată, un Control al Curţii de Conturi Botoşani a constata la Colegiul Laurian „nereguli financiare şi plăţi anticipate, fără a se executa lucrări către aceiaşi firmă care executa ilegal lucrările, respectiv SC „Victor Construct” SRL Botoşani” – se mai specifică în motivaţia actului de chemare în judecată.
Nu ne-am propus să enumerăm toate motivele invocate în cererea de chemare în judecată, dar dacă cei de la ASCON vor câştiga procesul, şi au şanse mari în această privinţă, Colegiul Laurian va trebui să scoată din buget suma de patru miliarde lei vechi, sumă care-i poate paraliza activitatea. Să mai adăugăm faptul că în astfel de cauze, pagubele produse instituţiei se recuperează de la angajaţii vinovaţi. Iar în cazul de faţă se pare că avem un singur vinovat: prof. Dumitru Tatarcan în calitatea sa de director al Colegiului „A.T. Laurian”
Simultan cu această acţiune depusă la Tribunalul Botoşani, tot ieri, societatea ASCON a mai depus o acţiune juridică la Curtea de Apel Suceava, prin care cere de la Colegiul Laurian o altă sumă de un miliard de lei, cu titlu de daune-penalităţi.
Aşadar, pentru prof. Dumitru Tatarcan, la orizont, s-au adunat mulţi şi mari nori negri. Şi când te gândeşti că totul se putea rezolva extrem de simplu şi fără bătaie de cap. Nu trebuia decât să se supună Deciziei civile 92/2007 a Curţii de Apel Suceava, prin preluarea lucrărilor de la Victor Construct şi a le preda societăţii ASCON.
Sâmbătă, 9 februarie, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţiei (foto arhivă – împreună cu Tatarcan), aflat în Botoşani la o întrunire liberală, a vizitat şi lucrările de la Colegiul Laurian. A promis că va aloca suma de 1.400.000 lei, adică 14 miliarde lei vechi, dar cu această sumă nu se va putea finaliza investiţia, situaţie conştientizată şi de ministru, care cunoaşte întreg adevărul dintr-un memoriu ce i-a fost înaintat de către societatea ASCON. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă (II)
Comentariul comentariilor (XLVIII)
(Ioan Rorundu)
Cătăline, grijă mare, ţi-i spatele descoperit!
(Cârcotaşul)
Scandalul usturoiului stârnit pe seama ibericului Carrasco
Gornea este de părere că deputatul Câmpanu bate câmpii
Consumatorii de combinaţie drog-alcool au luat cu asalt Psihiatria
Farmaciştii au scos la vânzare medicamentele dosite
Este oficial director adjunct al ASP
Apa meteorică tulbură liniştea dintre Flutur şi Romanovschi
Igienizare pe cursurile de apă
Primăriile primesc ajutor de la DMPS
Piesă de teatru jucată în Biblioteca Bucecea
Egner - un paria al PSD
S-a închis baia, s-au iscat nemulţumirile!
Dacă ar fi deştepţi, liberalii ar trebui să se retragă de la guvernare
La furat de pavele
Codreanu atenţionează că localităţi din judeţ au căzut pradă gunoiului
„Categoric, Adrian Năstase este o valoare”
Se lucrează la Consiliul Judeţean!
Prefectul a dispus controale mixte la MobConf Flămânzi
Reluând problema unor drumuri, prefectul s-a ales doar cu promisiuni
Horoscop
Consemnarea poliţistului
Prefectul a comemorat 101 ani de la Răscoala din Flămânzi
Jugaru Shukaru revine la Pro Tv în forţă
Program TELE’M Botoşani, marţi, 12 februarie
Egner vrea din nou acces la urdiniş
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă