Tensiuna din cancelariile mai multor unităţi de învăţământ s-a mutat pe holurile Inspectoratului Şcolar Judeţean. Ieri la amiază, la IŞJ s-au adunat zeci de cadre didactice de la licee şi şcoli generale botoşănene pentru a-şi cere dreptul de a încasa salariile întregi, cu drepturile câştigate în instanţă.
Au venit profesori de la Colegiul Mihai Eminescu, de la Liceul de Artă, Şcoala Generală nr. 11. Cadrele didactice au bătut degeaba la uşa secretariatului Inspectoratului, pentru că au fost ţinuţi pe hol ore întregi, până ca şefa IŞJ să se decidă să îi asculte.
„Este cadru didactic şi numai în această calitate ar trebui să dovedească respect faţă de cei care îi solicită o discuţie faţă în faţă. Mai ales că suntem toţi cadre didactice. Asta arată calitatea omului”, a declarat unul dintre profesorii care au aşteptat zeci de minute să se adreseze şefei IŞJ.
Ada Macovei a folosit ca scuză faptul că semna nişte state de plată într-unul dintre birourile instituţiei. În cele din urmă, după ce şi-a lăsat colegii mai bine de o oră să aştepte, şefa IŞJ i-a chemat la discuţii, însă nu a prea avut răspunsuri la întrebările acestora. Aşa că a trecut la contraatac, luându-se de salariile cadrelor didactice.
„Aveţi salarii de 5.000 de lei”, li s-a adresat profesorilor, referindu-se la salariile brute cu tot cu indemnizaţii de conducere ale unor cadre didactice cu vechime. Ada Macovei, care în urmă cu câteva zile li se adresa directorilor de şcoli să respecte hotărârile judecătoreşti, nu a semnat statele de plată pentru ca profesorii să îşi primească salariile cu mărirea de 33% câştigată în instanţă.
Asta după ce Ministerul Educaţiei a transmis că şefii de inspectorate trebuie să semneze aceste state de plată. Profesorii nu şi-au primit salariile pentru că Trezoreria nu a primit statele de plată nesemnate cu inspectorul general.
„Nu fac altceva decât să respect legea. Ordonatorii de credite trebuie să se încadreze în bugetul pe care îl au. Asta nu înseamnă că nu se vor respecta hotărârile judecătoreşti”, a spus Ada Macovei. Profesorii ştiu însă că au muncit întreaga lună şi că li se plătesc salarii tot mai mici pe motiv că bugetul nu permite mai mult.
Protestul spontan de ieri ar putea să fie începutul unor acţiuni în şcoli care să blocheze activitatea şcolară până la punerea în aplicare a legii pentru plata salariilor. „Dacă nu se dau salariile întregi, probabil că oamenii nu vor mai munci. Nu am primit deocamdată nici un răspuns care să ne mulţumească”, a fost concluzia unui cadru didactic participant la protest. (Doina Marcu)