Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1242
De la 07 Ianuarie 2003
111176570

Botoşani: Sistemul de supraveghere video din Flămânzi, o investiţie ineficientă

  • 11 February 2014, 23:00

Deşi lansat, cu mare tam-tam, în urmă cu mai bine de un an, sistemul de supraveghere video din oraşul Flămânzi, în valoare de 1 milion de lei, este departe de a-şi fi dovedit cu adevărat eficienţa în stoparea activităţii infracţionale şi în diminuarea numărului de accidente auto. Mai mult, prin noul proiect, finanţat de Ministerul Dezvoltării prin Programul Operaţional Regional, urmau să se creeze cinci locuri noi de muncă, lucru care iarăşi nu s-a întâmplat.
Explicaţii şi scuze se pot găsi la tot pasul, mai ales că proiectul, prin care s-au achiziţionat 45 de camere de filmat (17 mobile şi 28 fixe) şi a fost creat un centru de supraveghere video la cel de-al doilea etaj al primăriei, a fost finalizat în octombrie 2012. Cert este că de aproape un an şi jumătate sistemul mai mult nu funcţionează, iar atunci când funcţionează, nu dă randamentul scontat.
Cu toate acestea, în presa botoşăneană s-au vehiculat în ultimele zile informaţii conform cărora datorită noului sistem de supraveghere implementat în Flămânzi au fost depistaţi zeci de infractori locali şi au fost evitate numeroase accidente.
Adevărul este cu totul altul, prea puţine fiind cazurile în care poliţiştii locali au reuşit să desluşească firul evenimentelor infracţionale locale cu ajutorul acestui sistem. Ineficienţa parţială a sistemului a fost de altfel semnalată şi de inspectorul principal Ioan Aniţei, noul comandant al Poliţiei oraşului Flămânzi, care a recunoscut c㠄pe timpul nopţii camerele de supraveghere nu au rezoluţie iar maşinilor care trec nu li se văd decât farurile şi numerele de înmatriculare nu pot fi identificate. După părerea mea, aceste camere de supraveghere nu dau rezultate decât ziua sau în încăperi bine luminate”.
Un alt gen de probleme au fost create de lipsa personalului specializat de la centrul de supraveghere video. Luni de zile, centrul nu a funcţionat deoarece primăria nu putea face angajări, posturile administrative fiind, după cum se ştie, blocate încă doi ani. Doar din când în când, la solicitarea poliţiştilor locali, înregistrările de pe camerele de supraveghere erau verificate, mai atunci când erau cercetate evenimente mai deosebite.
Până la urmă s-a ajuns la o soluţie de compromis: a fost angajat, cu contract de prestări servicii un informatician, Cristi Bârjoveanu. Acesta se ocupă de mentenanţă şi verifică zilnic camerele care, dacă nu sunt urmărite un anumit timp, se închid automat. Tot de supravegherea camerelor se ocupă, cam o dată la două zile, agentul de pază Florin Popovici, din serviciul local de Ordine Publică. „Am apelat la această soluţie provizorie deoarece, pe de o parte, sistemul trebuia să funcţioneze, iar pe de altă parte n-avem cum să angajăm cinci persoane”, ne-a spus unul din reprezentanţii Primăriei Flămânzi.
În fine, despre oportunitatea realizării la Flămânzi a unui asemenea sistem de supraveghere am discutat şi cu fostul primar al localităţii, actualul consilier Constantin Pitorac (foto), cel care s-a ocupat de realizarea şi implementarea proiectului în Flămânzi. Acesta a recunoscut că atunci când a semnat proiectul şi-a pus mari speranţe în diminuarea infracţionalităţii locale prin acest sistem.
Totodată, fostul primar a mai explicat şi că pentru a putea obţine fonduri pentru dezvoltarea localităţii, a fost nevoit să facă un proiect mai mare, cu trei componente – reabilitarea infrastructurii, un centru de afaceri şi sistemul de supraveghere – fiind nevoit să cumpere tot sistemul. „Practic, ca să luăm banii pentru asfaltare şi centrul de afaceri a trebuit să cumpărăm şi camerele video, întregul proiect neputând fi accesat fără această componentă socială”. Explicaţia fostului primar se regăseşte şi în fişa proiectului pentru camere video de la Flămânzi, oraşul beneficiind prin POR de un proiect pentru reabilitarea drumurilor şi podurilor din localitate în valoare de 15 milioane lei şi un centru de afaceri de 2 milioane lei.
Al treilea proiect a fost cel social, adică sistemul de supraveghere video în valoare de 1 milion de lei. De menţionat că, neoficial, mai există şi unele probleme tehnice, imaginile înregistrate de sistem neputând fi stocate, se pare, mai mult de câteva zile.
Gabi Gomboş

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Trai de pensionar
Horoscopul zilei
Victor Ponta, după ce a fost comparat cu un chelner de Crin Antonescu
de când este prieten cu Băsescu, are acelaşi limbaj
Senatorul şi industriaşul francez Serge Dassault, proprietarul ziarului Le Figaro, cere să i se ridice imunitatea parlamentară
cu riscul de a fi arestat
Decebal Traian Remeş va fi eliberat condiţionat
Viviane Reding, jefuită la Londra
hoţii au luat hainele, cerceii şi o plăcintă cu brânză
Percheziţii la primăria Piatra Neamţ, procurorii DNA anchetează infracţiuni de corupţie
este vizat şi primarul Gheorghe Ştefan 'Pinalti'
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Digi24: Sorin Ovidiu Vintu a înregistrat discuţiile cu Rudel Obreja cu microfoane ale DNA
Faptele lui Sebastian Ghiţă în dosarul "Tracia-Asesoft" s-au prescris
Adevărata poveste a unei minciuni de partid
Preşedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, reţinut de DNA
Concert simfonic de Ziua îndrăgostiților
Cucoană, dar la muncă nu-i îndemni?
Ioan Rotundu
Bilanţul şefilor de Consilii Judeţene condamnaţi, urmăriţi penal sau judecaţi pentru corupţie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă