Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1653
De la 07 Ianuarie 2003
108538294

Apa cea mai ieftină din Moldova este la Botoşani

  • 11 January 2010, 23:00

Conform ultimelor date statistice centralizate la nivel de ţară, botoşănenii plătesc o apă mai ieftină decât vecinii lor. Forţate de condiţionalităţi impuse de diverşi finanţatori ai investiţiilor derulate în majoritatea judeţelor ţării, administraţiile publice judeţene sau municipale au fost nevoite, în mod similar ca în cazul Botoşani-ului, să majoreze preţul şi tariful la serviciile de apă potabilă şi canalizare.
Astfel, atât Suceava cât şi Iaşiul au ajuns să aibă preţuri mai mari decât în Botoşani. Într-un clasament al judeţelor, alcătuit după criteriul preţului la apa potabilă, judeţul nostru se află pe locul 15, fiind depăşit şi de Bacău, Galaţi, Vâlcea, Braşov sau Constanţa. Botoşănenii plătesc 2,27 de lei pentru mia de litri de apă, fără TVA, în timp ce în Dâmboviţa metrul cub de apă este 2,69 de lei, în Bacău e 2,62, în Iaşi costă 2,50, iar în Suceava 2,47 de lei.
Costul de livrare a apei depinde de poziţia geografică a judeţului, de modalitatea în care este captată apa brută şi trimisă câtre consumatori. În anumite judeţe, în special cele de munte sau situate la mare altitudine, apa este preluată gravitaţional de reţelele de distribuţie, scutind operatorul de costurile suplimentare implicate de staţiile de pompare. Neamţ, Braşov sau Cluj sunt astfel de exemple.
Botoşaniul foloseşte peste 60 de staţii de pompare şi hidrofoare atât pentru tratare, cât şi pentru iepurare sau livrare, toate consumatoare de energie electrică. Totodată, calitatea apei brute este un factor deosebit de important în stabilirea preţului de livrare. Apele de munte faţă de cele de şes necesită operaţiuni de tratare mult simplificate.
Botoşaniul are neşansa apelor de şes, care trec prin soluri argiloase. Substanţele chimice şi procedurile tehnologice de tratare sunt mai complexe şi mai costisitoare decât în multe alte judeţe.
Un alt factor ce influenţează costurile unui operator de apă şi canalizare îl reprezintă vechimea şi dimensiunile reţelelor. Botoşaniul are reţele cu o lungime totală de 1254 de kilometri, din care peste 70% trebuie înlocuite dat fiind gradul foarte avansat de uzură. Dimensiunile sistemului botoşănean sunt depăşite doar de cele din Bucureşti, Prahova, Constanţa, Cluj şi Bistriţa Năsăud, dar sunt comparabile cu reţelele din Timiş, Braşov şi Bihor.
Cheltuielile salariale ale operatorului fac de asemenea parte din costuri. La acest capitol, din 36 de judeţe luate în calcul (şi municipiul Bucureşti), Botoşaniul este pe poziţia 30, după criteriul salariaţi/lungimea reţelelor, şi pe poziţia 31, după criteriul consumatori/salariaţi. SC Apa Grup SA Botoşani are 580 de salariaţi, mai puţini decât operatorul din Suceava (765), Neamţ (604), sau Galaţi (1037). Numărul angajaţilor este relevant, însă, dacă este confruntat cu dimensiunile sistemului de conducte pe care trebuie să-l administreze, precum şi cu populaţia deservită.
Din acest punct de vedere Botoşaniul are un salariat la 2 kilometri de conductă şi la 404 consumatori. Dublu şi mai mult decât dublu, în comparaţie cu Botoşaniul, au judeţele Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Galaţi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Vâlcea, luându-se în calcul raportul angajaţi-lungimea conductelor. Ca număr de angajaţi raportat la populaţia deservită, Botoşaniul are mai puţini salariaţi decât toate judeţele din Moldova: Vrancea, Neamţ, Suceava, Galaţi, Vaslui, Iaşi. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Merg la vaccin ca vitele la abator
Ioan Rotundu
Cadrele didactice au pierdut şi sporul de zonă
Ministerul Educaţiei vrea reduceri de personal, fără să-i pese că nu-i de unde
Revista Oglindanet pe internet
Judecătoarea Florica Bejinaru este noul preşedinte al CSM
Loteria Română: Se va putea câştiga şi cu 3 numere la 6/49
Horoscop
Leac pentru prostul obicei al… mătuşilor
Un reputat neurochirurg ne pune în gardă!
vaccinul contra gripei porcine extrem de periculos
Spitalele sunt obligate să facă public orice cheltuială angajată
Medicii de familie au ordin să ne vaccineze necondiţionat
Toni Tecuceanu nu a murit de gripa porcina!
Comentariul comentariilor (III)
Ioan Rotundu
I-au distrus maşina de la tăticul
Vă vine să credeţi că puteţi vorbi în 40 de limbi străine?
Elevi ai Şcolii de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni învaţă meserie la Botoşani
Ghişeu unic la Permise şi Înmatriculări
O bancă amână să despăgubească o persoană, victima unei fraude cu cardul
Biserica ortodoxă română Sf. Ilie, cea mai veche biserică românească din Manitoba
Dizolvarea Parlamentului de la Chişinău
De ce tac clopotele despre 5 aprilie?
Ministrul Apărării de la Chişinău în vizită de lucru la Washington
Leancă vrea să facă agenda întâlnirii preşedinţilor Băsescu şi Ghimpu, cu Baconschi
Realitatea TV, ecoul Moscovei în România contra lui Băsescu
Comunicat de presă Memorialul Ipoteşti
Comunicat de presă E.ON
Comunicat de presă CIADO
Românii – un popor neinformat
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă