Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25673
De la 07 Ianuarie 2003
112936511

Preşedintele Ţâbuleac refuză să demisioneze

  • circ şi politică la Consiliul Judeţean Botoşani
  • 11 January 2011, 23:00

Circ şi politică, asta au oferit, ieri, consilierii judeţeni în cadrul şedinţei Extraordinare care a avut loc după amiază. Împărţirea banilor pe unităţi administrative a devenit mărul discordiei, împărţind în trei tabere pe aceia care ar trebui să aibă grijă de interesul cetăţeanului.
Pe de o parte, a fost proiectul propus de către preşedintele Consiliului Judeţean, o variantă „elaborată” potrivit acestuia, care a avut la bază criterii strict bazate pe nevoile comunităţilor respective. Apoi a venit amendamentul celor de la PDL şi PNL, depus pe fugă, chiar după ora de începere a şedinţei, fapt ce a necesitat întârzierea dezbaterilor pentru a permite fiecărui consilier să analizeze documentul.
Grupul consilierilor social-democraţi au avut încă un amendament, considerat de ei a fi „de bun simţ”, care ilustra o variantă de împărţire a banilor foarte aporoape de realitatea din teren, o propunere care avantaja în egală măsură toate primăriile din judeţ. Cel puţin aşa au susţinut semnatarii documentului. Dezbaterile au început furtunos.
Consilierii social-democraţi au cerut amânarea şedinţei pentru o dată ulterioară întrucât amendamentele au fost puse la mapă „pe fugă” neexistînd posibilitatea aprofundării documentelor. Cu majoritate, consilierii PNL şi PDL s-au opus propunerii.

Mihai Ţâbuleac a uitat de comuna natală
Nu au lipsit jignirile la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean, considerat a fi principalul vinovat de eşecul drămuirii fondurilor. Mihai Ţâbuleac a fost „lăudat” de un consilier din PNL că nu şi-a ajutat comuna de baştină, uitândâo practic când a venit vorba de bani.
Amendamentele s-au votat pe rând, iar câştigător a fost proiectul propus de către alianţa PDL – PNL. Prin amendamentul propus de grupul de consilieri judeteni ai PNL si PD-L, primariilor PSD li s-au mai tăiat din bani, astfel încât proporţia banilor repartizaţi a fost 45% pentru PNL, 45% pentru PD-L şi doar 10% pentru PSD.
În proiectul de hotărâre întocmit de preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac, varianta era 40% pentru primarii PD-L, 40% pentru primarii PNL şi 20% pentru cei PSD. „Proiectul grupului de consilieri judeţeni ai PNL-PD-L este bazat în mare parte pe propunerea proiectului de buget al preşedintelui CJ, fiind făcute unele corecţii la bugetele unor primării, printre care şi a bugetului Primăriei Botoşani. Ţinând cont de necesităţile absolut reale ale unor comune şi ale municipiului Botoşani, noi n-am făcut decât nişte mici corecţii unde era nevoie neapărată de sume”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Achiţei.
Potrivit propunerii liberalo-pedelistă, la repartizarea cotei din TVA s-a venit cu un sprijin suplimentar pentru comuna Ştiubieni, comuna Manoleasa, şi pentru municipiul Botoşani. Repartizarea cotei din impozitul pe venit, a adus un plus la 19 comune cu10.000 lei, iar la repartizarea pentru drumuri, faţă de proiectul preşedintelui CJ, s-a intervenit la comunele Mihai Eminescu şi Ungureni şi la municipiul Botoşani prin diminuarea sumei aferente Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri. Consilierii PSD s-au declarat învinşi abia după ce au luat cuvântul aproape toţi, fiecare dintre aceştia depunctând aleşii locali din partea PDL şi PNL pentru dezinteresul arătat cetăţenilor din comunele care au votat culoarea roşie.
„Noi, consilierii PSD, am găsit anul trecut înţelegerea să facem un buget echilibrat. Nu aţi învăţat nimic din lecţia de anul trecut. Şi pentru partea de comune care nu aparţine judeţului Botoşani, eu vă propun să tăiaţi totul şi să rămână cu buget zero toate cele 27 de comune”, a spus consilierul PSD, Eugen Mirăuţă.
Supărat la culme s-a declarat consilierul PSD, Mihai Darie. „În urmă cu două şedinţe vorbeam de oi şi aţi zâmbit. Acum s-a ajuns la Balada Mioriţa şi zău dacă e de râs. Înţeleg că nicio faptă bună nu trebuie lăsată nepedepsită, şi mă refer la PNL, când anul trecut i-am ajutat, şi-au rezolvat problemele, mă refer la colegii de la PD-L, i-am ajutat tot atunci când ne-am opus atunci când PNL-ul lui Ţurcanu voia să facem împărţeala asta 45, 45, 10. Nu înţelege de ce mai bine de o treime din primari din judeţ trebuie să fie pedepsiţi pentru că sunt PSD”, a spus tăios Mihai Darie.

S-a cerut demisia preşedintelui Mihai Ţâbuleac
După finalul şedinţei, liderul PSD Botoşani, Gheorghe Marcu, prezent în sală alături de ceilalţi parlamentari ai acestei formaţiuni, a cerut demisia preşedintelui Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, pe motiv că nu a avut susţinere din partea nici unui consilier. Acesta a declarat că hotărârea de Consiliu Judeţean cu repartizarea banilor va fi atacată în contencios şi în Instanţă.
„Cer demisia preşedintelui Consiliului Judeţean, pentru că a muncit degeaba, nu este un om de onoare, nu mai reprezintă judeţul Botoşani pentru că bugetul domniei sale nu a fost susţinut de niciun consilier judeţean. Pentru că proiecţia bugetară făcută de PSD a fost una realistă şi nu a trecut, noi vom ataca în contencios şi în instanţa de judecată şi vom bloca bugetul aferent Consiliului Judeţean. Domnul Ţâbuleac nu este un om de onoare, pentru că înainte de a aproba acest buget, am vorbit cu dumnealui, cu Flutur, cu senatorul Humelnicu, deputaţii Strugaru şi Buhăianu şi toţi au promis sub cuvânt de onoare că vor aproba un buget realist ca şi anul trecut”, a declarat Gheorghe Marcu (foto).
În consecinţă, preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac, a arătat că îl lasă rece comentariile celorlalţi lideri politici. „Nu putem face un pas fără politică, de aşa multă politică este deja foarte greu să mai discutăm despre profesionalism şi despre echitate. Un buget nu se poate aplica decât dacă înregistrează în organul deliberativ majoritatea şi în aceste condiţii domnul Marcu, la fel ca şi alţii, au motive să fie supăraţi, dar ei trebuie să înţeleagă că eu nu puteam să vin în faţa Consiliului Judeţean cu un proiect despre care ştiam de la început că nu poate trece”, a declarat preşedintele Mihai Ţâbuleac.

Cum nu ajută, aşa nu strică
O picătură de culoare au adus pe parcursul şedinţei cei doi consilieri ai PRM. Aceştia au depus un amendament, dar le-au votat pe toate cele trei aduse în discuţie, au trecut la afirmaţii „colorate” la adresa lui Mihai Ţuleac şi a consilierilor judeţeni.
„Aţi muncit degeaba domnul preşedinte, nu v-a ajutat nici partidul dumneavoastră, nici cei din alianţă. Eu mă gândeam să susţin două primării. Pe cea de la Bucecea, zonă care are mari probleme cu banii şi Havârna, unde este primar PSD. Comuna asta trebuie susţinută într-un fel. Aveţi oameni care v-au votat şi v-au susţinut la care veţi merge, iar să le cereţi votul. Sunt comune care au drumuri de nivel european şi au alocate cele mai mari sume şi sunt primării care au nevoie de fonduri şi mereu se regăsesc sumele cele mai mici. Ori sunt urâţi primarii, ori nu vă plac dumeavoastră, nu ştiu”, a spus consilierul PRM Dumitru Codreanu în prezentarea amendamentului. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Dacă este aşa, atunci sunt mândru!
Crin – omul care a întinat simbolul purităţii
Ioan Rotundu
Primarul Flutur va continua cu şantierele şi în acest an
Primarul de Pomârla a demisionat de la şefia partidului
Ţigări de contrabandă „dibuite” de jandarmii botoşăneni
Cartiere întregi din Botoşani lăsate fără încălzire
Caricatura zilei: Maraj politic din interes
Măsuri pentru prevenirea apariţiei febrei aftoase
Dar cu identitatea ce facem?
Rusia preferă haosul. Se va sinucide PCRM?
A obligat BRD să plătească amenda în sumă de 5 milioane de euro
5.000 de cereri de cetăţenie maghiară înregistrate într-o săptămână
cele mai multe la Miercurea-Ciuc si Cluj
Întâlnire între liderii PSD, PNL si PC
Pescarii români umiliţi de cei ucraineni
Fostul şef al IPJ Neamţ, Aurelian Şoric, destituit din Poliţie
Bancul zilei: Papagalul surpriză
Horoscop
După ce s-au pricopsit cu spitalele, acum caută fonduri
Cam la ce posturi mai râvnesc şomerii
Protecţia Copilului încă mai aşteaptă organigrama
Pentru Botoşani, un sistem de sănătate subfinanţat
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă