Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23584
De la 07 Ianuarie 2003
113179273

Botoşani: Scandalul dintre taberele rivale de la Asociaţia nr. 29 continuă

  • Ioan Rotundu
  • 11 June 2013, 23:00

Ieri am reuşit şi l-am găsit pe contabilul Dinu Stamate de la Asociaţia de proprietari nr. n29 Botoşani, cel acuzat de un grup de locatari că ar comite grave abuzuri şi ilegalităţi. Am filmat cu el un reportaj la Lumea lu’ Rotundu, reportaj care se va difuza pe Tele’M sâmbătă seară la ora 19.00
Grupul de acuzatori la adresa lui Stamate este format din Maria Corneanu, Ilie Harbuz, Adam şi Barabaş, având în jur şi câţiva chibiţi. Filmările le-am început în apartamentul Mariei Cornreanu, unde eram aşteptat de aproape întreg grupul de acuzatori. Au fost reluate vechile acuzaţii, despre care am mai scris.
Întreg grupul l-acuză pe contabilul Stamate că a calculat şi vrea să încaseze penalităţi la neplata cheltuielilor cu căldura către fosta Termica din perioada 2005 -. 2006. Apoi, i-a chemat în judecată să-i execute silit, pe rol fiind un număr de 26 de dosare pentru executarea silită a penalizărilor.
Contabilul mai este acuzat că şi-a făcut un salariu nejustificat vde mare, că împarte cheltuielile comune după criterii nedrepte şi că a fraudat asociaţia, fiind cercetat penal, şi că nu are cenzor care să-i verifice încasările şi cheltuielile şi să le certifice pentru legalitate.
Ce nu mi-au spus cei din Grupul de acuzatori când am declanşat investigaţiile a fost faptul că Harbuz, Corneranu şi Adam au fost cei care au condus asociaţia până în anul 2007, când a venit contabil Dinu Stamate.
Pe Stamate am reuşit să-l găsesc la asociaţie la a doua încercare. Omul s-a arătat cooperant şi mi-a spus din capul locului că acuzatorii săi sunt de fapt cei din vechea conducere a asociaţiei, nostalgici pentru banii pe care-i câştigau. În ce privesc penalizările cu care i-a pus la plată, acestea provin din perioada când ei conduceau asociaţia şi sunt calculate de către cei de la Primăria Botoşani iar el are obligaţia încasării lor.
Omul mi-a arătat întreaga documentaţie, aşa că numai instanţa de judecată mai poate stabili de partea cui este dreptatea.
O anume doamnă Gabor din Primăria Botoşani a efectuat vun control şi a găsit o serie de nereguli. Stamate recunoaşte că este cercetat penal dar, susţine el, a clarificat sumele care i s-au pus în sarcină ca fiind cheltuieli neeconomicoase aşa că aşteaptă comunicarea de mla Parchet pentru scoaterea de sub urmărirea penală.
La Asociaţia de proprietari nr. 29 Botoşani se bat două tabere pentru privilegiile care le oferă, mai ales pensionarilor, funcţiile plătite. Situaţia nu este una izolată ci mai degrabă una generală. Pe la mai toate asociaţiile din Botoşani sunt probleme între cei care le conduc şi membrii asociaţi.
Problemele nu se vor putea rezolva prea repede. Cauzele sunt de natură legislativă. Reglementările de înfiinţare şi funcţionare a unei asociaţii de proprietari au fost adoptate de către Guvernul Năstase şi s-a urmărit existenţa unui control politic asupra a tot ce fiinţează prin asociaţii. Iar controlul politic vine de la primării, instituţii conduse de o persoană aleasă prin vot politic. Nu este normal ca primăria să decidă cine poate fi contabil la o asociaţie, ce salariu să aibă acea persoană, cine să fie cenzori sau cu putere de control şi, ce este mai grav, să dispună de dreptul de proprietate al membrilor asociaţi, mă refer la părţile comune.
De ce trebuie să efectueze primăria controale la asociaţiile de proprietari şi să adopte poziţie de şef peste ce au hotărât membrii asociaţi în adunarea lor generală. Apoi, nu este reglementată posibilitatea ca o persoană să se retragă din asociaţie fără vreo motivaţie, cum nu este reglementată situaţia proprietarilor care nu mai folosesc femei de serviciu de la asociaţie, nu produc cheltuieli comune etc.
Din păcate, din motive pur politice, reglementarea funcţionării asociaţiilor de proprietari nu se va produce prea curând. Iată o temă pentru parlamentarii noştri, care umblă după potcoave de cai morţi precum legea bonelor sau legea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex etc.
Scandalul de la Asociaţia 29 nu se va stinge prea degrabă pentru că ambele tabere sunt înverşunate să domine, să controleze activitatea. În loc de calea dialogului bei au ales calea Justiţiei, o cale costisitoare dar ce nu face omul când are ambiţii personale şi vrea să demonstreze celor din jur că el este mai cu moţ.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Consolarea lui Gigi
Petru Bogatu: România cât opt Basarabii
Ponta a promis marea cu sarea, Berlinul i-a dat un cec in alb
Rămâne de văzut ce va face premierul cu acest avans
Liberalul Ghişe cere demisia premierului Ponta
Victor Ponta, despre discuţiile cu Angela Merkel
Victor Ponta: Reducerea TVA la pâine se amână după 1 iulie
România are rezerve de gaze de şist echivalente consumului pe 100 de ani
Efectul Roşca – Ghişe
Ioan Rotundu
Alune americane
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă