„Formatul buletinului de vot este A5. Pe paginile 2 şi 3 sunt trecuţi primii 8 candidaţi. Paginile 4, 5, 6 şi 7 sunt goale, exceptând un înscris lipsit de vizibilitate pe pagina 4, în colţ sus şi care întâmplător este al candidatului PNG”, a declarat Florin Egner.
Din punctul său de vedere un asemenea buletin de vot este făcut exact pentru a nu ajuta alegătorul să voteze poziţia numărul 9. Acesta se teme că dacă alegătorul nu răsfoieşte pagina, poate nici nu observă că la poziţia respectivă mai există un candidat. Asta în vreme ce primăriile de la municipiile Suceava, Iaşi, Bacău, Neamţ au buletin de vot în format A4. La Suceava, spre exemplu, toţi cei 9 candidaţi beneficiază de vizibilitate fiind pe paginile 2 şi 3, aşa cum prevede şi legea 67/2004. Legea dă posibilitatea de a se folosi şi format A4 şi A5, fără a impune însă care din variante să fie alese. Lucru care lasă loc de corecţii în caz că ceva nu este în regulă.
BEM şi BEJ pasează de la unul la altul partidele politice
Deşi au făcut contestaţie pe data de 6 mai la Biroul Electoral Municipal (BEM) au fost pasaţi la Biroul Electoral Judeţean (BEJ), care i-a retrimis iar la BEM. Mai mult, subprefectul Mihai Elvădeanu s-a pronunţat dinainte că respectiva contestaţie va fi respinsă. Contestaţie la care, spun penegiştii, preşedintele BEM nici nu a participat. „Ne-au răspuns că nu e de competenţa lor, că, ei nu fac altceva decât pun în aplicare Hotărârea BEJ. Am făcut contestaţie atunci la BEJ. Surpriza a fost că ne-au răspuns la rândul lor că nu e de competenţa lor, ci că stabilirea formatului buletinului de vot rămâne la aprecierea Biroului Electoral de Circumscripţie. Totodată ne-au respins definitiv contestaţia”, informează Florin Egner.
Însă penegiştii nu se lasă bătuţi, condiţie în care au trimis încă o adresă către Biroul Electoral Municipal prin care au solicitat o explicaţie asupra faptului că de ce i-a trimis la Biroul Electoral Judeţean atâta timp cât prin lege BEM are competenţa de a alege dimensiunile buletinului de vot. În funcţie de acest răspuns, penegiştii vor alege calea de atac. „Vom încerca să mergem în Instanţă împotriva acelui judecător care ne dă un răspuns contradictoriu sau vom analiza posibilitatea de a acţiona în contencios ordinul prefectului privind obligativitatea buletinului de vot A5 care nu este prevăzută obligatoriu de lege”, a mai adăugat Florin Egner.
În opinia noastră, Egner şi cu restul penegiştilor caută să întreţină un scandal politic pentru a se menţine în atenţia presei, făcându-şi astfel campanie electorală în mod gratuit. (Eliza Sofian)