Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24266
De la 07 Ianuarie 2003
113179955

La Botoşani, masacru canin de o cruzime inimaginabilă

  • criminalul oficial medicul veterinar Pancu
  • criminalul din umbră viceprimarul Ghiorghiţă
  • 230 de câini ucişi cu răngi şi cleşti de fier
  • 11 May 2011, 23:00

Un loc sinistru, plin de cadavre de câini îndesate în saci de nailon, un loc dominat de un miros cumplit, mirosul morţii, asta reprezenta ieri ansamblul de padocuri de la capătul oraşului, la ieşirea spre Rediu. Doi berbanţi, lei paralei, spălau cu râvnă la jetul unui furtun sângele de pe pardoseala de beton din interiorul protejat de garduri înalte, de tablă. Acesta era tabloul pe care l-au găsit jurnaliştii botoşăneni la primele ore ale dimineţii.
Aceştia au primit încă de marţi noapte câte un mesaj prin care se anunţa că în scurt timp toţi câinii de la padocuri vor fi ucişi. Şi nu cu injecţii letale, aşa cum este legal şi uman, ci cu cleştele, cu ranga, cu orice cade la îndemâna acelor angajaţi care şi-au ales conştient o misiune crudă.
Jurnaliştii au sperat că prezenţa la primele ore ale dimineţii ar putea salva animalele de la un masacru care , dincolo de aspectul de condamnat, ar fi adus o pată pe imaginea Botoşaniului. Priveliştea era însă înfiorătoare. Treaba era deja făcută „ca la carte”, sacii tronau pe aleile din padocuri în aşteptarea maşinii care să-i ducă la crematoriul de la Suceava. Două sute treizeci de câini fuseseră ucişi.

Răcnete şi violenţă
În loc de explicaţii la nenorocirea care se înfăţişa, cei prezenţi au primit bolovani aruncaţi din senin, au fost udaţi cu furtunul cu apă, au fost ameninţaţi cu un cleşte imens de fier, acelaşi probabil care a semnat sfârşitul maidanezilor, din aceleaşi mâini de călăi.
La scurt timp de la aceste intervenţii au sosit membrii Asociaţiei ADOR, care în ultima perioadă nu a precupeţit nici un efort să dea o mână de ajutor patrupedelor. În urma unui protocol încheiat cu Primăria Botoşani, aceştia se obligau să hrănească animalele, în acest context strângând prin colectă publică peste o tonă de mâncare.
La vederea animalelor moarte, membrii ADOR au intrat în stare de şoc, au plâns, au ţipat, au cerut ajutor. Mai cu seamă că la primele ore ale dimineţii se înfiinţaseră la uşa lui Eugen Ţurcanu, care conduce un serviciu din subordinea Primăriei Botoşani ca să plătească suma necesară adopţiei a 18 căţei, în urma unei înţelegeri perfectate cu nici 24 de ore înainte cu reprezentanţii SPABZA.
Ce a urmat este greu de descris în cuvinte. Cei trei angajaţi ai padocurilor au sărit la bătaie, toată lumea ţipa, cu toţii cereau explicaţii. „De ce i-aţi omorât? Chiar pe toţi? Cum aţi putut pozaputut aşa ceva? Cine v-a ordonat?” au strigat membrii ADOR. La întrebări au primit înjurături, bolovani, palme, iar actriţa Petronela Chiribuţă a fost lovită cu un cleşte de fier peste mâini.

Explicaţii …administrative
La trei ore de la debutul incidentelor, au venit la padocuri viceprimarul Florin Ghiorghiţă şi şeful SPABZA, Eugen Ţurcanu, după ce li se înroşiseră telefoanele din cauza apelurilor date de jurnalişti. Misterul s-a risipit, dacă ar fi să luăm de bun ce a declarat viceprimarul amintit.
„Da, au fost eutanasiaţi 230 de câini, este vreo problemă? Pentru jigodie, este o boală netratabilă a câinilor vagabonzi, este o adresă făcută din luna aprilie deja a doctorului şi celor care au făcut inspecţia şi se ocupă de tratamentul câinilor, este o altă adresă făcută în luna mai cu mortalitate foarte mare şi în luna aprilie şi în luna mai, în luna aprilie au murit peste 60 de câini, în luna mai deja au murit peste 30 de câini în două zile, este un focar de infecţie probabil adus din judeţul Suceava, au fost importaţi, probabil aduşi la noi în Botoşani.
Asta a fost decizia şi a DSV-ului şi a noastră. Sunt omorâţi, sunt eutanasiaţi de către doctor, s-au folosit efectiv toate substanţele omologate, conform contractului care există, sunt duşi câinii la incinerat la Suceava, cu firma cu care avem contract, deci nu ştiu care este problema”
, a afirmat Florin Ghiorghiţă, viceprimar. Dacă spusele sunt adevărate , atunci cum se explică sângele de pe pardoseala padocurilor pe care încercau de zor să-l spele angajaţii.

Un câine eutanasiat în mai puţin de un minut
Medicul veterinar, un gen de Speedy Gonzales, care s-a ocupat de omorârea patrupedelor, Cristian Pancu, a vrut să braveze când a declarat că şi-a început treaba la ora 6 dimineaţa şi a terminat în jur de ora 8.00.
La ora 8.30 când au sosit jurnaliştii leşurile căţeilor erau deja în saci şi nici urma de medic. După declaraţiile sale, a eutanasiat cu substanţe omologate în două ore 230 de câini, deci mai puţin de un minut alocat pentru fiecare.
„Am constatat asta după semnele clinice prezente şi am decis că este jigodie. Am decis eliminarea tuturor câinilor de acolo, prin eutanasiere cu substanţă autorizată, eu am făcut eutanasierea. Au fost eutanasiaţi dimineaţă, de dimineaţă la ora 06.00 am fost acolo, injecţia este rapidă.
Până la 8 şi ceva am stat, nu ştiu exact. Mulţi dintre câini erau intr-o stare pozastare foarte gravă, erau pe jumătate morţi. Am făcut o cerere de medicamente la Serviciul Public, cu un necesar de medicamente şi ei le procură. Cred că am luat cea mai bună decizie, nu am fost influenţat de nimeni”
, a declarat medicul Cristian Pancu.

Sancţiuni
În urma incidentelor unul dintre angajaţi a primit o amendă de 200 de lei pentru agresiune asupra jurnaliştilor, iar un altul doar avertisment. La acestea se adaugă sancţiunile disciplinare dispuse de către „şefii „ lor direcţi, adică cei din Primăria Botoşani.
Practic, aceşti angajaţi au respectat un ordin, venit de la viceprimarul Florin Ghiorghiţă, care a acţionat de la sine putere, în absenţa primarului Cătălin Flutur, care fusese plecat din ţară când, aşa cum declară vicele, s-a luat decizia.
„Riscam să avem o epidemie în tot oraşul de jigodie, cum se zice popular” şi-a motivat gestul şi decizia viceprimarul Florin Ghiorghiţă. Acesta a adăugat că pe marginea analizelor medicale care s-au făcut la câteva patrupede s-a declarat epidemie şi, chiar dacă nu erau încă bolnavi, majoritatea maidanezilor au murit…preventiv.

Întrebări ce vor rămâne fără răspuns Iubitor de animale sau nu, dacă se doreşte obiectivitate este musai să se găsească iute răspuns la câteva întrebări care stăruie ameninţător. De ce cu o seară înainte de masacru i-au lăsat pe cei de la Asociaţia ADOR să hrănească câinii şi li s-a confirmat că a doua zi puteau să vină să adopte 18 dintre ei, dacă plăteau evident suma necesară?
De ce a durat trei ore până ce semnatarul ordinului, viceprimarul Florin Giorghiţă, a venit să tempereze conflictul, agitând o hârtie, scrisă de mână, ce s-a dorit o copie a unui act existent şi la DSVA, care are însă două ştampile şi nu una cum prezenta hârtia lui Florin Ghiorghiţă? De ce era sânge pe jos şi mai ales cum poate un medic, Speedy Gonzales, să eutanasieze 230 de maidanezi în două ore?
Medicul veterinar Cristi Pancu este colaboratorul medicului Vasiliu al cărei soţie este şefa DSVA. Este posibil ca insistenţa cu care ADOR a dorit să găsească stăpâni câinilor ar fi dus la masacru pentru că strica socotelile financiare ale cuiva? Un lucru este cert. Dacă până acum exista doar suspiciuni cu privire la tratamentele violente la care erau supuşi maidanezii după ce ajungeau în padocuri, acum s-a confirmat cu vârf şi îndesat. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Constatarea soţiei
Botoşăneni puşi în pericol de „gospodinele” din vecini
Caricatura zilei
Lista completă a candidaţilor la funcţiile din PDL
vezi în text cum se împart pe judeţe taberele Boc şi Blaga
De la Hegel la Marx (o conferință de excepție)
Fondurile europene: valoarea proiectelor depuse – 53 miliarde euro
aprobate – 18,3 miliarde euro, plăţi – 2,4 miliarde euro
Ministru bulgar: Economia gri e mai bună decât nimic
Patriarhia Română, renegată de Sfântul Sinod de la Ierusalim.
BOR consideră decizia unilaterală
Restructurarea datoriilor Greciei ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra economiei româneşti
Ca sa treaca puntea, Chirtoaca s-a facut frate cu Dracul?
Problematica unirii celor doua state romanesti ar trebui abordată deschis
203 cadre botoşănene vor primi gradaţie de merit
Spitalul din Dorohoi suspectat de raportări măsluite
preşedinta CAS, dorohoianca Huţuleac, face verificări
Gimnaziştii de clasa a VIII-ai vor primi broşuri de admitere în liceu
CAS ]ncă nu ştie cum vor fi plătiţi furnizorii de medicamente
Portariuc condamnă masacrul câinilor de la padocuri
PSD-iştii condamnă masacrul asupra maidanezilor
Unei femei i s-a făcut rău la Judecătoria Dorohoi…
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă