Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26623
De la 07 Ianuarie 2003
118413166

Botoşani: În Spitalul judeţean, moartea rânjeşte la pacienţi

  • Ioan Rotundu
  • 11 March 2013, 23:00

Revin asupra celor care se petrec prin Spitalul judeţean „Mavromati” Botoşani pentru că situaţia este buna gravă şi ţinută departe de ochii lumii, inclusiv cu concursul autorităţilor, pentru a nu se afla dezastrul care domină această instituţie medicală şi pericolul care-i paşte pe cei internaţi aici.
Ce nu ştie Ţurcanu, ştie Dorin Ciuştea
Încep cu cea mai proaspătă ştire ieşită din spital prin gura preşedintelui Consiliului judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, instituţie care patronează unitatea medicală. Ţurcanu şi-a exprimat nedumerirea cum este posibil ca la Spitalul judeţean să se fi cheltuit 4 miliarde de lei pe o centrală termică care nu funcţionează iar spitalul este racordat la reţeaua termică a oraşului. Dacă Ţureanu vrea să cunoastă situaţia reală, să-şi pună oamenii din corpul de control să facă o anchetă pe bune şi nu una bălmăjjtă.
Va afla că centrala care a costat atât de mulţi bani s-a instalat în spital în vremea când vicepreşedinte al Consiliului judeţean era economistul Dorin Ciuştea, preşedintele PRM. Ciuştea este acţionar la societatea SIMCOS SA Botoşani, societate profilată pe instalaţii apă, canal şi montaj centrale pe bază de cazan termic.
Directorul Spitalului judeţean era medicul Radu Malancea (foto 1), când Ciuştea a stabilit ca societatea SIMCOS să instaleze centrala care n-a funcţionat mult timp. Abia când în presă s-a răsuflat afacerea lui Ciuştea, s-au efectuat alte investiţii ca centrala să funcţioneze. Ciuştea, după alegerile locale din 2008, când a pierdut funcţia de vicepreşedinte, s-a întors la SIMCOS să-şi culeagă roadele. Preşedintele Ţurcanu să afle cine a dispus racordarea Spitalului la reţeaua societăţii Termica, că nu-i greu de aflat. Cel care a dispus această măsură este membru de vază în PNL şi-i stă pe aproape. Oricum, centrala nu va mai funcţiona vreodată pentru că de când n-a fost folosită a ruginit şi nu mai poate fi recondiţionată.
Moartea se plimbă cu liftul
De pe vremea când managerul Spitalului judeţean era Dou Munteanu (foto 2), actual mogul la Tv Rapsodia, la Spitalul judeţean s-au făcut fel de fel de investiţii costisitoare şi inutile. Amintesc intrarea grandioasă care a costat 13 miliarde lei şi care nu foloseşte la nimic, sistemul automat şi pe cartelă magnetică de deschidere-închidere a uşilor care nu mai funcţionează dar care a costat multe milarde de lei care au intrat în contul societăţii de cablu CityNet.
S-a construit şi un tunel de peste un miliard de lei care trebuia să ducă la spălătorie iar când au ieşit de sub pământ cu săpăturile s-au trezit la bucătărie, pentru că tunelul a fost proiectat greşit.
În urmă cu vreo doi ani, la etajul 7 şi ultim, unde se află sălile de operaţie, s-au făcut reparaţii. Acum se fac alte reparaţii, pentru că tavanul este pozaciuruit de ploaie. Nimeni nu se întreabă de ce se cheltuiesc alţi bani pentru o reparaţie care a fost făcută, dar prost. Voi reveni asupra acestui etaj.
Din cauza reparaţiilor din Spital, lifturile sunt mai mult blocate. Din patru lifturi circulă de multe ori numai unul. În acel singur lift urcă pacienţii, personalul medical, vizitatorii, bucătăresele cu mâncare, se evacuează resturile alimentare, lenjeria murdară şi, cei mai grav, de la etajul 7 se evacuează materialele sanitare şi organele umane, resturile biologice rezultate în urma operaţiilor. Riscul de infecţie este extrem de ridicat şi numai o minune a făcut ca până acum să nu se producă.
Medicii epidemiologi din cadrul DSP cunosc situaţia dar tac complice. Cunoaşte situaţia şi marele manager economist Gheorghe Damian, care zilnic calculează în biroul său managerial economiile realizate şi nu se arată interesat de dezastrul care s-a instalat în Spital.
Cu mortul la UPU
Pentru că peste tot sunt începute lucrări, nici circuitul bolnavilor nu se mai respectă. Internările, externările se fac prin holul de la Urgenţele medicale. Aşa se face că în curmă cu ceva timp, medicul Gheorghe Apetroaie, ieşind din sala de Urgenţe, a dat în hol peste o persoană întinsă pe targă. Crezând că-i o urgenţă medficală a început să-l consulte. Numai că cel întins era mort-mort şi nu mai prezenta nicio urgenţă medicală.
Cei care-l însoţeau i-au arătat documentele de externare pe care scria pacient externat cu situaţie medicală agravantă. Numai că externatul era mort iar rudele l-au înghesuit într-un taxi, i-au pus pe cap o pălărie şi s-au dus cu el la popă şi cimitir. Situaţia era una penală, dar managerul de atunci, medicul oftalmolog Florin Mimor a strâns di n umeri.
Sandal între medicii chirurgi
Săptămâna trecută, la etajul 7, între medicii chirurgi s-a iscat iun scandal. După fiecare operaţie sala trebuie dezinfectată. După o operaţie de puroi la gât sau ureche, nu se poate face o operaţie de apendice sau bilă pentru că sala este infectată cu microbi de la puroi şi trebuie sterilizată din nou.
Toate aceste operaţiuni costă, se consumă substanţe dezinfectante, trebuie evacuate resturile medicale de la operaţiile efectuate, trebuie schimbat instrumentarul chirurgical. Iar managerul Damian, în afară de faptul că n-are bani, nu ştie să ofere alte soluţii. Aşa că medicii chirurgi se ceartă între ei că cei care au operat nu lasă sala sterilizată şi pregătită pentru cei care urmează să opereze.
În Spitalul judeţean Moartea se plimbă nestingherită şi rânjeşte la pacienţi, aşteptând momentul când să mânuiască coasa. În tot acest timp, managerul spitalului, unii angajaţi, liderii de sindicat, cei din conducerea Consiliului judeţean Botoşani,îşi urmăresc interesele lor politice şi de câştig financiar. (Voi reveni)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Gastronomie: Supă de pui cu găluşte
Bancul zilei: Obsesia soţiei
Penal la penal trage
Ioan Rotundu
Ruşine Ministerului Apărării, Preşedinţiei şi Guvernului
despre suferinţa şi moartea anonimă a unor militari
Antonescu desconsideră voinţa românilor privind modificarea Constituţiei
el nu acceptă să i se impună Parlament unicameral, pentru că aşa a înţeles electoratul la un moment dat
Judeţul arde şi Judele numără gropile din asfalt
Muşchii celor din CJ şi Nova Apaserv s-au fleşcăit brusc
Domnişoara Zelincă n-a mai fost promovată la Bucureşti
Şeful la Transportul Ruttier a primit funcţie eligibilă
Veniturile exceptate de la plata contribuţiei la sănătate
IŞJ bântuit de mania controalelor
Autobuzele liberalului Grigoraş „victime” ale primarului PSD
Treaba ţigănească s-a amânat
Cum au spulberat călăreţii fără cap visul european
Petru Bogatu
Ungaria modifică pentru a patra oară Constitutia
restrângând sensibil competentele Curtii Constituţionale
Ponta va da bani, poate mai tac din gură cei care au făcut datoriile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă